UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

"Glas Istre"

 

FAŽANA: Osnovana podružnica

 

 

 

Ogranak Sindikata umirovljenika Hrvatske Općine Fažana 23. studenoga na osnivačkoj skupštini prerastao je iz ogranka u podružnicu Sindikata umirovljenika Hrvatske Općine Fažana.

Za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik ogranka Dario Šuran, za dopredsjednika Timotej Pejin, za tajnicu Jozefina Stanišić a za blagajnicu Marija Pjevač.

Izabrano je i predsjedništvo kojim predsjedava Dario Šuran, a sastoji se od devet članova. To su Franko Radolović, Mirjana Radišić, Milan Novak, Marija Pjevač, Timotej Pejin, Anita Moscarda, Bruno Piljan i Jozefina Stanišić.

Za predsjednika nadzornog odbora je izabran Franko Radolović, a za članove NO-a Vazmoslav Ružić i Ljiljana Šokčević. Sjedište podružnice bit će u budućem Multimedijalnom centru na adresi Ulica 43. Istarske divizije 8.

Šuran je na skupštini kojoj je prisustvovalo 74 člana podsjetio da je ogranak osnovan prije 18 godina te da u općini ima preko 1.200 umirovljenika.

- Moramo se pozabaviti kvalitetnijim sadržajima za umirovljenike na području općine i razmišljati i o domu za umirovljenike. Ne prestajemo s aktivnostima pa smo tako prošle godine još kao ogranak donijeli odluku o osnivanju Kulturno-umjetničkog društva Ulika i Boćarskog kluba koji lijepo funkcioniraju i mislim da je došlo pravo vrijeme da sazremo te smo odlučili postati podružnica, rekao je Šuran. Na skupštini je usvojen i Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada podružnice.

Zahvalnice za dugogodišnji rad u ogranku primili su na skupštini Neta Žiković, Kata Benazić, Marija Štoković, Anita Moscarda i Giancarlo Moscarda.

Skupštini su prisustvovali i fažanska načelnica Ada Damjanac, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović, predsjednica podružnice SUH-a Pula Neta Žiković te predsjednik županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika Radovan Cvek. Za kulturno-umjetnički dio programa bio je zadužen KUD Ulika. (T. Grbić)