Veza između mekinja od zobi i količine kolesterola u krvi je jedno od najnovijih otkrića koje ukazuje da se uz pomoć hrane može boriti protiv specifičnih zdravstvenih problema. Ono što je običan puk stoljećima govorio, znanost danas potvrđuje.
Oko 40 grama kuhanih zobenih mekinja dnevno može kod 85 posto populacije sniziti koncentraciju lipoproteina niske gustoće (“loš kolesterol”) za 20 posto. To je ona vrsta kolesterola koja pridonosi sužavanju i začepljenju arterija. Nešto sporije, mekinje povisuju za 15 posto koncentraciju korisnog kolesterola visoke gustoće (“dobar kolesterol”), koji odstranjuje štetni kolesterol iz krvi.
Jedna jabuka dnevno. Začuđujuće, neke vrste hrane djeluju slično ili isto kao i lijekovi za sniženje povišenog kolesterola. Uravnotežena prehrana, s relativno malo zasićenih masnoća i kolesterola kombinirana s redovitom tjelovježbom je najbolja strategija protiv srčanih bolesti. Kemijske supstance koje mogu sniziti povišeni kolesterol nađene su u jabukama, ječmu, mrkvama, patlidžanima, maslinovom ulju, obranom mlijeku i jogurtu.
U jednom pokusu 30 muškaraca i žena srednje dobi jeli su 2 ili 3 jabuke svaki dan, kroz mjesec. Rezultat je bio: jabuke su snizile kolesterol u krvi kod 80 posto ispitanika. U polovici od njih sniženje je bilo više od 10 posto. “Dobar kolesterol” (HDL) se povisio, dok se “loš kolesterol” (LDL) snizio.
Grejpfrut također sadrži izvanrednu supstancu koja smanjuje kolesterol. Jedan posto sniženja razine kolesterola u krvi smanjuje rizik od srčanih bolesti za 2 posto. Sličnu korist pruža i grah. Bjelančevine iz soje također imaju snažan utjecaj na visoki kolesterol. Ljudi koji jedu mesa trebali bi polovicu svog unosa životinjskih bjelančevina zamijeniti s biljnim bjelančevinama.
Sirovi crveni luk i češnjak imaju djelotvoran utjecaj na povišenje “dobrog kolesterola” i sniženje “lošeg kolesterola”. Kuhanjem njihov je utjecaj smanjen. Bez sumnje, već ste čuli da kamenice i ostale jestive morske školjke i rakovi nisu dobre za krvožilni sustav, jer povisuju kolesterol u krvi. Zaboravite to. Morski plodovi s niskim sadržajem masti u stvari snizuju “loš kolesterol” (LDL).
Grenlandski Eskimi se hrane tuljanovim i kitovim mesom i ribama i veći dio te hrane bogat je mastima. Ipak, Eskimi vrlo rijetko obolijevaju od srčanih bolesti. Riblje ulje u njihovoj prehrani na određen način svladava nepovoljne učinke hrane bogate mastima, smanjujući rizik od kroničnih bolesti. Nakon što tjelesni enzimi razgrade riblja ulja, nastaju kemijski spojevi koji djeluju slično aspirinu, lijekovima protiv upale, lijekovima protiv zgrušavanja krvi i protiv povišenog krvnog tlaka.
Nemaju sve ribe velike količine tih korisnih ulja. Najbogatije s njima su ribe hladnih mora: haringa, skuša, losos i tuna.
Razvoj znanosti ukazuje na terapeutsku snagu hrane. Sve više znamo o tome kako uključivanje određenih namirnica u dobro uravnoteženu prehranu može pomoći u kontroli kolesterola u organizmu.
dr. Ivo Belan