Stigli smo do kraja još jedne godine! Rijetko je koji mjesec, kao prosinac, bogat raznim događanjima. Od trenutka kada se počnu kupovati pokloni za najmilije, odlaska na razne poslovne i privatne domjenke, do obilaska bogato ukrašenih štandova na gradskim trgovima. U gradovima, diljem Hrvatske, i ove je godine od kraja studenog zavladao blagdanski ugođaj. Zrakom se šire mirisi hrane poput kobasica i kuhanog vina. Advent je vrijeme iščekivanja, nade i priprema za Božič.
Od paljenja prve svijeće na adventskom vijencu, ljudi se druže i vesele Božiću i dočeku Nove godine. Želje su pred nama, a osim zdravlja, koje nam je vjerojatno svima na prvom mjestu, dobar dio njih odnosi se na planove vezane uz obitelj, posao i karijeru. U novoj godini si želimo novi i bolji posao, veću plaću i mirovine, profesionalni razvoj, sreću obitelji i prijateljima. Ipak, kada sam razgovarala s nekoliko mojih poznanika i prijatelja, većina žele prije svega dobro zdravlje. S obzirom da su svi pripadnici treće životne dobi, žele da se normalizira naše zdravstvo. Žale se na liste čekanja koje su i dalje iznimno dugačke pa su primorani obavljati preglede privatno, jer tako brže dođu na red.
Umirovljenik Maroje žali se na činjenicu da on, kao i mnogi građani, kada imaju neki zdravstveni problem, ne mogu odmah doći na red na određenu pretragu. Primorani su odlaziti u privatne klinike i poliklinike. Katarina kaže da se morala odlučiti za skuplju opciju, pa je tijekom protekle godine bila prinuđena platiti sve liječničke pretrage. Nije mogla čekati nekoliko mjeseci na magnetnu rezonancu, CT i ultrazvuk. Nije mogla živjeti u neizvjesnosti, jer ima ozbiljnih zdravstvenih problema. Njezina jedina želja za Novu godinu je da joj se poveća mirovina kako bi mogla platiti sve račune. Još je sretna da je mogla preglede platiti karticom na nekoliko rata. Na žalost, većina umirovljenika prinuđena je čekati i biti sretni ako dožive zakazani termin.
U dane Božića i dočeka Nove godine svi se trude da, prema svojim mogućnostima, na stolu imaju što bogatiju trpezu. Još od davnih dana hrani su se oduvijek, uz ona sasvim očita, pridavala i posebna, magična svojstva. Zašto je tome tako? Kako su odojak i sarma postali zaštitno lice Nove godine i svih dobrih želja koje jedni drugima upućujemo? Iako neki narodi kao sretnu hranu jedu perad, primjerice puricu, naši običaji nalažu da se ona pojede prije Stare godine, najčešće kao dio božićne trpeze. Perad nogama baca zemlju iza sebe i time simbolizira želju da sve loše što se dogodilo u godini koja istječe, ostavimo za sobom. Kupus, odnosno zeleno povrće, simbol je financijskog uspjeha. Zeleno imitira papirnate novčanice, pa svinjsko pečenje u mnogim zemljama, na stolove nerijetko dolazi u paru s kiselim kupusom.
Dočekajte Božić i Novu godinu s omiljenom hranom i pićem u ruci, jer s razlogom kažu da kako dočekate prvi siječnja, tako će vam biti tijekom cijele godine. Uživajte, zabavite se i pri tom nemojte zaboraviti vratiti se svojim zdravim navikama, koje neće biti samo novogodišnja odluka, nego vaša svakodnevica. Moj plan u novoj godini je manje razmišljati o nekim velikim odlukama. Mudrost života je jednostavan, samo se skloni s mjesta gdje nisi poželjan. Postoje ljudi koji ti uvijek donesu nešto lijepo i jedini ti je zadatak čuvati ih. Jer dok su oni tu, nećeš odustati od puta kojim si krenuo.
Drenka Gaković