UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

Velika gorica:  Konačno "prodisali"

     Povoljnija situacija s koronom konač­no je omogućila Velikogoričanima da se vrate u normalu, pa je tako 2. lipnja gotovo pun autobus članova otišao na kupanje u terme Jezerčica. Članovi su uživali u kupanju i radostima druženja nakon dugo vremena. Krajem mjeseca otišlo se i na drugi jednodnevni izlet, ovaj put u Čakovec, gdje su se kupali na gradskom bazenu, a poslije toga su otišli na ručak na izletište Zelengaj u Goričan koji se nalazi tik uz mađarsku granicu. U planu su i jednodnevni izleti na more, 14. srpnja se ide u Mošćeničku Dragu, interes je velik, pa će se desetak dana iza toga opet ići na isto mjesto.

Stjepan Milobara


 

DUGO SELO: San Titovog Cadillaca

     Poboljšanjem epidemiološke situacije članovi SUH-ove udruge Dugo Selo, njih 42, nakon više od godinu dana otišli su na izlet i to na dva dana u Istru. U subotu 19. lipnja prvo odredište bili su im Brijuni, gdje su uživali u ljepotama ovog otoka na koji nije ostao imun ni predsjednik bivše države Tito. Vlakićem su odradili safari, obišli sve znamenitosti i uvale, posjetili sve muzeje, a najviše im je ostala u sjećanja ponuda za vožnju Titovim Cadillacom. Sat vremena, 10 tisuća kuna! Hvala, ali ne hvala.

     Nakon Brijuna put ih je odveo do Istarskih toplica, gdje su prespavali, te se sljedeći dan kupali u ljekovitoj vodi. Na povratku kući otišli su na hodočašće Majci Božjoj Trsatskoj u Rijeku gdje su proveli velik dio poslijepodneva, te se na kraju s napunjenim baterijama vratili sretni i zadovoljni kući.

Milivoj Marić

 


 

DUGO SELO: Čuješ li me dobro?

     Udruga SUH-a Dugo Selo organizirala je 17. svibnja 2021. godine pregled sluha u prostorijama udruge, a svi čla­novi su nakon pregleda, ako im je potrebno, dobili upu­te za nabavku slušnog aparata preko HZZO-a. Članovi su se odazvali u većem broju jer su maksimalno poštovana pravila zaštite od koronavirusa, a k tome je itekako korisno provjeriti sluh i poduzeti pravodobne korake za kvalitetniji život.

Milivoj Marić


 

RUGVICA: Najhrabriji na toboganu

     Vrući lipanj bio je neizdrživ za naše Rugvičane koji su 30. lipnja odlučili osvježenje potražiti u Krapinskim toplicama. Na jednodnevni izlet i kupanje odlučilo se 37 članova, koji su osim kupanja vrijeme iskoristili i za fizikalnu terapiju i vježbanje u bazenu. Najveća atrakcija svakako je bio tobogan, kojeg su isprobali samo najhrabriji članovi. Bilo ih je gušt gledati kako se spuštaju i vrište kao djeca.

S obzirom na gotovo cjelodnevni boravak, članovi su tamo i ručali, te su to vrijeme iskoristili za ugodne razgo­vore. Ovo je bilo tek zagrijavanje i priprema za još bolju „stvar", odlazak na more, poručuju Rugvičani.

Stjepan Sekulić


 

VELIKA GORICA: Užas zvan korona

     Nimalo lijepe vijesti stižu od naših članova iz Velike Gorice. Naime, protekli mjesec umrla su još dva člana od poslje­dica zaraze koronavirusom, te je od početka pandemije umrlo ukupno šest članova. Velikogoričani se nadaju kako je to i konačan broj, a razloga za optimizam daje im i podatak da se gotovo većina članova cijepila barem jednom dozom cjepiva, od čega oko polovice s dvije doze. Iako je u travnju u planu bio odlazak u Bašku na otoku Krku, zbog zatvorenosti popratnih sadržaja od toga se odustalo, ali će se zato od 11. do 13. lipnja 2021. sigurno ići u Biograd, upravo zbog bolje procijepljenosti, ljepšeg vremena i većih mogućnosti na odmoru.

     U Biogradu će boraviti u hotelu, koji ima i grijani bazen, tako da u slučaju ako more ne bude dovoljno toplo članovi će se ipak moći okupati. Prije toga, 2. lipnja će se ići na kupanje na jednodnevni izlet u terme Jezerčica.    Organizirano je cjelodnevno kupanje s ručkom, a cijena za članove iznosi 100 kuna, s time da je cijena malo veća, ali razliku iznad 100 kuna sufinancira podružnica. Interes članova je velik te će ići njih najmanje 40, a ako mjere dopuste i pun autobus. Svi jedva čekaju normalizaciju života i konačno malo opuštanja nakon mjeseci življenja u grču.

Stjepan Milobara