UVODNA RIJEČ

Sloboda pod ključem

Piše: Jasna A. Petrović

     Na društvenim mrežama portala orijentiranih na stariju popu­laciju je opći predizborni tulum. Jedni druge optužuju kako bi im bilo pametnije manje zboriti, a više paziti za koga glasaju. Uglavnom, poneki zalutali mlađi komentator glasno optužuje sta­re kako su oni krivi zbog koruptivnih lokalnih „vlada" i masovnog iseljavanja cijelih obitelji u inozemstvo.

     Dobro je to da su se stari aktivirali i jedni druge opominju na važnost sudjelovanja u izborima. Da, svojim glasom pišete sud­binu zemlje i šanse za svoj dostojanstveniji život. No, sada dolazi realnost. Koliko zapravo ova ili bilo koja druga vlada želi da starije osobe glasaju? Je li točno da stariji iz ruralnih područja uglavnom glasaju za desnu opciju, a iz urbanih dijelova za stranački spektar od centra do lijevog? Što god da bilo, stariji su izabrali promjenu, ma što to značilo. Jer, loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore.

     Legenda Facebooka je umirovljenica Ivanka Mijić iz doma u centru Zagreba, koja je stavila ovaj post:„Želim biti slobodna osoba, a ne daju mi. Za vrijeme ručka, koji mi je prisjeo, dobili smo obavi­jest da se izbori neće održati kao do sada u domu, nego možemo vidjeti gdje spadamo na web stranici doma za izbor čelnika mjesta u kojem živimo. U domu je 70% korisnika iz drugih mjesta, a ne iz Zagreba." Odlučili smo i mi dići glas.

     Iako su za prošle predsjedničke izbore svim domovima umirov­ljenika omogućili da svi njihovi korisnici glasaju u domovima, kako saznajemo od GONG-a, na lokalnim izborima birači mogu glasati samo u mjestu svoga prebivališta, pa tako zakonski nije predviđeno formiranje posebnih biračkih mjesta u ustanovama socijalne skrbi.     Državno izborno povjerenstvo je vezano za glasanje u tim ustano­vama jedino predvidjelo mogućnost da korisnici domova glasaju izvan, odnosno unutar doma, ali radi se o manjini koja je prijavljena na adresu doma ili ima prebivalište na adresi kojoj pripada biračko mjesto koje pokriva i područje doma.

     GONG je po pitanju nemogućnosti glasanja u staračkim domo­vima ili na primjer bolnicama u više navrata isticao kako se radi o lošoj praksi upozorivši kako bi glasanje trebalo biti dostupno svima.

     A možda se nekoj starijoj osobi naprosto kao starijoj osobi ne sviđa pomisao da uranite i s maskom na licu satima čekate u redu kako biste dali svoj glas na izborima? Više vam se sviđa pomisao da ime omiljene stranke ili kandidata zaokružite u domu ili kod kuće - na kauču? I na sam dan izbora odspavate koliko želite? U doba korone je dopisno glasovanje sve popularnije. U SAD-u su na prošlim predsjedničkim izborima demonstrirali kako to može funkcionirati - rekordan broj birača je sudjelovao na izborima putem dopisnog glasovanja, a zahvaljujući tome povećala se i stopa izlaznosti. U vre­menima pandemije je dopisno glasovanje sigurnije, udobnije i - u trendu. Iako se mišljenja oko te vrste glasovanja razilaze, stručnjaci u Njemačkoj očekuju da bi udio dopisnih birača u ukupnoj biračkoj masi na sljedećim izborima za Bundestag mogao biti i veći od 50%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

 


 

DUGO SELO: Čuješ li me dobro?

     Udruga SUH-a Dugo Selo organizirala je 17. svibnja 2021. godine pregled sluha u prostorijama udruge, a svi čla­novi su nakon pregleda, ako im je potrebno, dobili upu­te za nabavku slušnog aparata preko HZZO-a. Članovi su se odazvali u većem broju jer su maksimalno poštovana pravila zaštite od koronavirusa, a k tome je itekako korisno provjeriti sluh i poduzeti pravodobne korake za kvalitetniji život.

Milivoj Marić


 

VELIKA GORICA: Užas zvan korona

     Nimalo lijepe vijesti stižu od naših članova iz Velike Gorice. Naime, protekli mjesec umrla su još dva člana od poslje­dica zaraze koronavirusom, te je od početka pandemije umrlo ukupno šest članova. Velikogoričani se nadaju kako je to i konačan broj, a razloga za optimizam daje im i podatak da se gotovo većina članova cijepila barem jednom dozom cjepiva, od čega oko polovice s dvije doze. Iako je u travnju u planu bio odlazak u Bašku na otoku Krku, zbog zatvorenosti popratnih sadržaja od toga se odustalo, ali će se zato od 11. do 13. lipnja 2021. sigurno ići u Biograd, upravo zbog bolje procijepljenosti, ljepšeg vremena i većih mogućnosti na odmoru.

     U Biogradu će boraviti u hotelu, koji ima i grijani bazen, tako da u slučaju ako more ne bude dovoljno toplo članovi će se ipak moći okupati. Prije toga, 2. lipnja će se ići na kupanje na jednodnevni izlet u terme Jezerčica.    Organizirano je cjelodnevno kupanje s ručkom, a cijena za članove iznosi 100 kuna, s time da je cijena malo veća, ali razliku iznad 100 kuna sufinancira podružnica. Interes članova je velik te će ići njih najmanje 40, a ako mjere dopuste i pun autobus. Svi jedva čekaju normalizaciju života i konačno malo opuštanja nakon mjeseci življenja u grču.

Stjepan Milobara


 

Rugvica: Ništa od graha

      U prošlom broju pisali smo kako je predsjednik podružnice SUH-a iz Rugvice Stjepan Sekulić, te još sedme­ro članova, bilo pozitivno na koronavirus. Jedna članica bila je kritično i završila na respiratoru, ali srećom svi su prošli bez težih posljedica te su živi i zdravi. Stjepan nam je kazao kako je temperaturu vukao tjedan dana, ali prva dva testiranja na Covid su bila negativna, tek treće je potvrdilo da je pokupio virus. Osim temperature, nije imao većih problema, te se nakon dva tjedna izolacije se vratio normalnim aktivnostima.

     Trenutno je tek jedan član obolio, nalazio se u bolnici te je pušten kući, da bi mu se sljedeći dan stanje pogoršalo te je završio na respiratoru. Koronavirus je učinio svoje, tako da su sve aktivnosti podružnice zamrle. Zbog epidemiološ­kih mjera i straha od korone tek jednom tjedno, ponedjeljkom od 16 do 18 sati su vrata podružnice otvorena za sve one koji trebaju neku pomoć, ili dođu platiti članarinu. Iako je u dogovoru s načelnikom općine Matom Čičkom u planu bila tradici­onalna proslava 1. maja, zbog pogoršane epidemiološke situacije odustalo se od nje, između ostalog i što na toj manifestaciji najviše sudjeluju starije osobe.

     Primjerice, prije dvije godine podijeljeno je 800 porcija graha te je i to bilo malo. Okupljanje većeg broja starijih ljudi bio bi veliki rizik pa se od proslave odustalo. Ipak, ako se stanje stabilizira, predsjednik podružnice najavljuje kako će se u svib­nju otići na jednodnevni izlet u neke od toplica. Svima je već korone preko glave.

I.K.


 

VELIKA GORICA: U mislima na moru

     Ne stižu dobre vijesti iz SUH-ove Podružnice Velika Gorica. Čak dvoje članova umrlo je od posljedica zaraze koronavirusom, od oko 14 tisuća umirovljenika u tom gradu cijepilo ih se tek 2-3 tisuće, te je situacija i dalje neizvjesna. Inače, vodstvo podružnice htjelo je organizirati kupanje u termama Jezerčica, ali se zbog cjelokupne situacije oko pandemije od toga odustalo, unatoč velikom interesu članstva.

     Zasad je ipak u planu da se od 23. do 25. travnja ode na vikend u Bašku na otoku Krku, kako bi si naši umirovljenici konačno dali oduška. Dva noćenja na Krku članovi će platiti 600 kuna. Unatoč svemu, članovi gledaju pozitivno prema budućnosti, te je u planu odlazak na jednodnevne izlete na more, i to najmanje dvaput u srpnju i dvaput u kolovozu.


 

DUGO SELO: Ljerkino veliko srce

      I ove godine članovi SUH-ove udruge iz Dugog Sela odlučili su pomoći djeci s posebnim potrebama, smještenoj u domu u Oborovu u općini Rugvica. U vrijeme pandemije, kada je udar na džepove članova još veći, ipak se nije zaboravilo na one koji su u još većoj potrebi od umirovljenika. Tako je vodstvo udruge otišlo u šoping te su kupili sve što je potrebno za djecu, od zubnih pasta, četkica, pelena, šampona, donjeg rublja, te su potrošili 568 kuna.

      No, tu se nije stalo s pomoći, jer je članica udruge Ljerka Vešligaj potrošila vlastitih 1.000 kuna za potrepštine namije­njene djeci. Kakva brižnost, kakvo veliko srce! Nedaleko od prostorija udruge, vrijedno vodstvo i dalje budno pazi i brine o malog„gredici", komadiću zemlje pokraj ceste u kojem sade raznorazno svijeće. Preživjeti koronu se mora, radeći barem i takve sitne stvari za dušu.