UVODNA RIJEČ

Sloboda pod ključem

Piše: Jasna A. Petrović

     Na društvenim mrežama portala orijentiranih na stariju popu­laciju je opći predizborni tulum. Jedni druge optužuju kako bi im bilo pametnije manje zboriti, a više paziti za koga glasaju. Uglavnom, poneki zalutali mlađi komentator glasno optužuje sta­re kako su oni krivi zbog koruptivnih lokalnih „vlada" i masovnog iseljavanja cijelih obitelji u inozemstvo.

     Dobro je to da su se stari aktivirali i jedni druge opominju na važnost sudjelovanja u izborima. Da, svojim glasom pišete sud­binu zemlje i šanse za svoj dostojanstveniji život. No, sada dolazi realnost. Koliko zapravo ova ili bilo koja druga vlada želi da starije osobe glasaju? Je li točno da stariji iz ruralnih područja uglavnom glasaju za desnu opciju, a iz urbanih dijelova za stranački spektar od centra do lijevog? Što god da bilo, stariji su izabrali promjenu, ma što to značilo. Jer, loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore.

     Legenda Facebooka je umirovljenica Ivanka Mijić iz doma u centru Zagreba, koja je stavila ovaj post:„Želim biti slobodna osoba, a ne daju mi. Za vrijeme ručka, koji mi je prisjeo, dobili smo obavi­jest da se izbori neće održati kao do sada u domu, nego možemo vidjeti gdje spadamo na web stranici doma za izbor čelnika mjesta u kojem živimo. U domu je 70% korisnika iz drugih mjesta, a ne iz Zagreba." Odlučili smo i mi dići glas.

     Iako su za prošle predsjedničke izbore svim domovima umirov­ljenika omogućili da svi njihovi korisnici glasaju u domovima, kako saznajemo od GONG-a, na lokalnim izborima birači mogu glasati samo u mjestu svoga prebivališta, pa tako zakonski nije predviđeno formiranje posebnih biračkih mjesta u ustanovama socijalne skrbi.     Državno izborno povjerenstvo je vezano za glasanje u tim ustano­vama jedino predvidjelo mogućnost da korisnici domova glasaju izvan, odnosno unutar doma, ali radi se o manjini koja je prijavljena na adresu doma ili ima prebivalište na adresi kojoj pripada biračko mjesto koje pokriva i područje doma.

     GONG je po pitanju nemogućnosti glasanja u staračkim domo­vima ili na primjer bolnicama u više navrata isticao kako se radi o lošoj praksi upozorivši kako bi glasanje trebalo biti dostupno svima.

     A možda se nekoj starijoj osobi naprosto kao starijoj osobi ne sviđa pomisao da uranite i s maskom na licu satima čekate u redu kako biste dali svoj glas na izborima? Više vam se sviđa pomisao da ime omiljene stranke ili kandidata zaokružite u domu ili kod kuće - na kauču? I na sam dan izbora odspavate koliko želite? U doba korone je dopisno glasovanje sve popularnije. U SAD-u su na prošlim predsjedničkim izborima demonstrirali kako to može funkcionirati - rekordan broj birača je sudjelovao na izborima putem dopisnog glasovanja, a zahvaljujući tome povećala se i stopa izlaznosti. U vre­menima pandemije je dopisno glasovanje sigurnije, udobnije i - u trendu. Iako se mišljenja oko te vrste glasovanja razilaze, stručnjaci u Njemačkoj očekuju da bi udio dopisnih birača u ukupnoj biračkoj masi na sljedećim izborima za Bundestag mogao biti i veći od 50%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Donji Miholjac: Pomoć kroz uzajamnu kasu

     Velike pohvale zaslužuju članovi Udruge SUH-a Donji Miholjac, koji su se na poziv gradonačelnika Gorana Aladića, s kojim imaju odličnu suradnju, odazvali u pružanju pomoći oko cijepljenja u tom gradu. Naime, dva puta tjedno po dva člana SUH-a pomažu u organizaciji cijepljenje, evidentiraju tko je došao na cijepljenje, organiziraju redove da ne bude gužve, upućuju na pridržavanje epidemioloških mjera i slično. Raste broj procijepljenih članova te ljetovanje na mogu ne bi tre­balo biti upitno.

     Zanimljivo je i da unutar ove SUH-ove udruge djeluje i Kasa uzajamne pomoći koja broji 51 člana. Članovi se u nju uklju­čuju dragovoljno, a ona služi kao potpo­ra članovima koji zapadnu u financijske probleme, npr. zbog plaćanja računa za ogrjev, struju, te im udruga posuđuje novac kako bi vratili dugovanja. Sustav funkcionira tako da svatko uplati odre­đeni iznos u kasu, npr. 500 kuna, te ako zapadne u financijske probleme tada ima pravo posuditi duplo od tog iznosa, dakle maksimalno 1.000 kuna te ima određeni rok za vratiti novac.

     Nije to nikakva novost, jer udruga djeluje već 20 godina, no ono što je pohvalno je da nikad nijedan član nije ostao dužan. Važno je napomenuti i da nema kamata, što je svakako prednost.

Zlatko Risek


 

DONJI MIHOLJAC: Održavanje hladnog pogona

     Neugodna situacija s pandemijom do daljnjeg je paralizirala aktivnosti SUH-ove podružnice u Donjem Miholjcu. Naime, iako su vrata podružnice otvorena jednom tjedno, utorkom od 10 do 12 sati, članovi zbog straha baš i ne dolaze te se u to vrijeme uglavnom rješavaju tekuće stvari, poput vođenja blagajne i prikupljanja članarine. Čeka se 15. travnja 2021. i odluka stožera, odnosno nove mjere, nakon kojih će se znati hoće li se stanje početi normalizirati.

     I u Donjem Miholjcu je počelo cije­pljenje, no većina članova još nije primila cjepivo. Srećom, nakon prošlog javljanja kad je dvoje članova oboljelo, trenutno nema novooboljelih od Covida. Zbog epidemijskih mjera je propao plan da se krajem travnja ide na jednodnevni izlet u Daruvar. Članovi su nestrpljivi, družili bi se, išli negdje, no još su na čekanju. Još od prije se zna da će se krajem kolovoza i početkom rujna ići na more u Crikvenicu po tjedan dana u dvije grupe, a sada su utvrđeni i svi termini terapija i pregleda u Thalasso- therapiji, zbog čega su članovi izrazito zadovoljni.

Zlatko Risek


 

Dakovo: Oproštaj od Marije

     Podružnica SUH-a Đakovo održala je 16. prosinca 2020. Izvještajno-izbornu Skupštinu telefonskim putem, a su­djelovalo je 20 delegata. Jednoglasno je za predsjednika Podružnice izabran Željko Kovač, a za zamjenicu predsjednica Katarina Pisl. Izabrano je još pet članova Predsjedništva te tri člana Nadzornog odbora. Željko Kovač će biti i delegat za Izbornu skupštinu SUH-a u Zagrebu.

      Krajem godine stigla je i tužna vijest, 29. prosinca u 74. godini je nakon kratke bole­sti preminula blagajnica Marija Zdravčević, koja je pored svoje odgovorne dužnosti u Podružnici SUH Đakovo aktivno sudjelovala i u svim aktivnostima podružnice, od orga­nizacije zabava, ljetovanja članova, nabave ogrjeva, natjecanja članova te svakodnevnim kontaktima s našim članovima.„Izgubili smo vrijednog člana, prijatelja u kojega smo se svi mogli uvijek pouzdati. Sućut obitelji i svima koji su je poznavali i poštivali. Počivala u miru Božjem", napisali su članovi podružnice.

Željko Kovač


 

Donji Miholjac: U mislima na moru

     Članovima SUH-ove udruge iz Donjeg Miholjca očito je dozlogrdila cijela situacija oko pandemije koronavirusa, zbog čega ne čudi da ih se čak 90 prijavilo za odlazak na tradicionalno ljetovanje u specijalnu bolnicu Thalassotherapiju u Crikvenici. Na more će, ako situacija bude išla prema planu, ići po dvije grupe od 45 članova. Prva grupa će uživati na suncu i moru od 25. kolovoza do 1. rujna 2021., a druga grupa od 2. rujna do 8. rujna.

     Korona, nažalost, nije zaobišla ni njihove članove, tako je jedan 80-godišnjak bio u teškoj situaciji na respiratoru, ali se uspio oporaviti, dok je ozbiljne simptome pretrpila i jedna 76-godišnja članica, no sada su oboje dobro. Trenutno je dvoje zaraženih od Covida-19 te se u Donjem Miholjcu nadaju da će, što zbog cijepljenja, što zbog uskoro ljepšeg vremena, korona postati prošlost.

Zlatko Risek


 

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA: Izabrani predstavnici

     Sjednica Županijskog povjereništva SUH-a OBŽ održana je 15. prosinca 2020. godine telefonskim putem. Na­kon obavljenog razgovora sa svim predsjed­nicima Udruga/Podružnica za predsjednika Županijskog povjereništva jednoglasno je izabran Mato Obradović. Za delegate za Izbornu skupštinu SUH-a izabrani su Zlatko Risek (Udruga SUH Donji Miholjac), Željko Kovač (Podružnica Đakovo) te Mi­roslava Rađenović (Udruga SUH Osijek). Za potpredsjednika SUH-a za regiju Istok predložen je Mato Obradović (Osijek), a za člana Predsjedništva SUH-a Stjepan Rakitić (Slavonski Brod).

Mato Obradović