UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

ĐAKOVO: SUH i MUH na jezeru

     Podružnica SUH-a Đakovo 11. lipnja 2021. godine organizirala je druženje umirovlje­nika SUH-a Đakovo i Matice umirovljenika Đakova i Đakovštine. Okupilo se 70-tak umirovljenika koji su jedva dočekali vrijeme da se druže, konačno nađu s prijatelji­ma na čistom zraku, te uz glazbu i odlično jelo provedu jedno prelijepo poslijepodne uz jezero Borovik, jedno od najljepših u Hrvatskoj.

      Plesalo se, pjevalo i u pravom smislu uživalo. Hrana je bila izvrsna, prijevoz odličan, a glazba je umirovljenike podsjetila na neko normalno staro prošlo vrijeme. Bilo je toliko dobro, da su odlučili da će uskoro sve to ponoviti. Da sve ne ostane samo na druženju uz jezero, u planu je i odlazak na ljetovanje, prikupljaju se ponude, a interes je očekivano ogroman, pa će se velik dio umirovljenika ovo ljeto bućkati i u moru.

Željko Kovač


 

OSJEČKO-baranjska županija: Dogovor za sportske susrete

     Povjerenstvo SUH-a Osječko-baranjske županije sredinom lipnja održalo je sastanak u Strizivojni. Predsjednici SUH- ovih podružnica i Udruga iz Strizivojne, Vuke, Donjeg Miholj- ca, Osijeka i Đakova sastali su se u vidno dobrom raspoloženju, što je dakako i rezultat popuštanja mjera i normalizacije života s obzirom da je situacija s koronom popustila. Glavna tema sa­stanka bilo je održavanje tradicionalnog rekreativno-sportskog susreta umirovljenika u toj županiji, te je odlučeno da će se on održati u listopadu upravo u Strizivojni.

     Natjecat će se u tri kategorije, šahu, pikadu i belotu, a ako epidemiološka situacija dopusti na natjecanju će sudjelovati čak 140 članova. Domaćini su, naravno, potvrdili i da neće ne­dostajati i dobrog jela, pa će se svima ponuditi čobanac ili pra­setina. A što bi drugo u Slavoniji! Na sastanku se razglabalo i o novom Statutu SUH-a za kojeg prijedloge SUH-ovoj središnjici treba dostaviti najkasnije do 31. listopada, te je odlučeno da će se održati još jedan sastanak o toj temi i da će svatko donijeti neke svoje prijedloge.     

Željko Kovač


 

Donji Miholjac: Skupština na otvorenom

     Prezadovoljni odazivom na izvještajno-iz- bornu skupštinu bili su čelnici podružnice SUH-a u Donjem Miholjcu, jer se okupilo čak 66 članova. Nakon četiri godine rada svi izvještaji prihvaćeni su jednoglasno, a izabrano je i novo predsjedništvo od sedam članova, na čijem čelu je i dalje Zlatko Risek. Zbog predanog i konstantnog rada u podružnici, dugogodišnja članica predsjedništva Mira Kosić proglašena je doživotnom počasnom članicom pred­sjedništva te su joj upućene velike zahvale zbog borbe za boljitak umirovljenika.

     Inače, nakon skupštine je održano i druženje, poštujući epidemiološke mjere dijeljene su kuhane kobasice i kolači. Nije nedostajalo ni pjesme, a definitivno se osjetilo kako je ljudima nedostajalo ova­kvog druženja.

Zlatko Risek


Donji Miholjac: Radna akcija i sport

     Cak 30 vrijednih članova SUH-ove Udruge u Miholjcu 15. lipnja zavrnulo je rukave i krenulo uređivati prostorije udruge, ali i dvorište i park ispred zgrade. Uz dobru atmosferu ništa nije bilo teško napraviti, a dodatno zadovoljstvo priredili su i čelnici grada, koji su obećali da će im instalirati dvije klupe za sjedenje u dvorištu, te betonsko postolje na koje će postaviti viseću kuglanu. Tako će članovi udruge moći vrijeme kratiti i zabavljajući se tom aktivnošću.      Zasađeno je i cvijeće i ograđeno kamenjem, tzv. gredica, koju pak u Slavoniji nazivaju kamenjar.

     Devet dana kasnije na izletištu Stara Drava održano je sportsko-rekreativno natjecanje za članove udruge. Muške i ženske ekipe natjecale su se u pikadu, igrao se i belot, šah, bacanje karike te kao poslastica koja je izazvala najviše smijeha, nošenje jaja u žlici. Dolaskom vrućine već se razmišlja i odlasku na more, prva grupa kreće na tjedni odmor 25. kolovoza, a druga 1. rujna. U svakoj turi ići će po 47 članova.

Zlatko Risek


 

Donji Miholjac: Pomoć kroz uzajamnu kasu

     Velike pohvale zaslužuju članovi Udruge SUH-a Donji Miholjac, koji su se na poziv gradonačelnika Gorana Aladića, s kojim imaju odličnu suradnju, odazvali u pružanju pomoći oko cijepljenja u tom gradu. Naime, dva puta tjedno po dva člana SUH-a pomažu u organizaciji cijepljenje, evidentiraju tko je došao na cijepljenje, organiziraju redove da ne bude gužve, upućuju na pridržavanje epidemioloških mjera i slično. Raste broj procijepljenih članova te ljetovanje na mogu ne bi tre­balo biti upitno.

     Zanimljivo je i da unutar ove SUH-ove udruge djeluje i Kasa uzajamne pomoći koja broji 51 člana. Članovi se u nju uklju­čuju dragovoljno, a ona služi kao potpo­ra članovima koji zapadnu u financijske probleme, npr. zbog plaćanja računa za ogrjev, struju, te im udruga posuđuje novac kako bi vratili dugovanja. Sustav funkcionira tako da svatko uplati odre­đeni iznos u kasu, npr. 500 kuna, te ako zapadne u financijske probleme tada ima pravo posuditi duplo od tog iznosa, dakle maksimalno 1.000 kuna te ima određeni rok za vratiti novac.

     Nije to nikakva novost, jer udruga djeluje već 20 godina, no ono što je pohvalno je da nikad nijedan član nije ostao dužan. Važno je napomenuti i da nema kamata, što je svakako prednost.

Zlatko Risek