UVODNA RIJEČ

Nemam za kilo breskvi

Piše: Igor Knežević

     Telefonski pozivi razočaranih umirovljenika svakodnevica su rada u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. Jedan takav poziv zaprimili smo od umirovljenice Jasne J. koja nas je nazvala nedugo nakon posljednjeg usklađivanja mirovina i požalila nam se da prima samo 1.700 kuna. „Možete li ikako ove u Vladi nagovoriti da nam povise mirovine, znate, ja jedva preživljavam", krenula je gospođa staloženo.

     No, nakon par minuta nije više mogla suspregnuti suze te nam je u plaču kazala: „Godinu dana nisam kupila kilogram breskvi, jednostavno si ih ne mogu priuštiti. Kako je moguće da bivši saborski zastupnici imaju povećanje mirovine od 200 kuna, a ja 40 kuna. Možete li se vi u SUH-u izboriti da nama siromaš­nima ipak daju veće povišice, a ovima smanje", upitala nas je. Odgovorili smo joj da je naš cilj povećanje mirovina u visini 100 posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, ali i da redovito upozoravamo da se trebaju uvesti dodatne „povišice" za one najsiromašnije. Tu je i ozbiljan problem pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, koji je sada na sramotnih 35,99 posto.

     Obećali smo da ćemo zatražiti i da se kao socijalna mjera prilikom usklađivanja za one koji primaju do 2.000 kuna miro­vine, a takvih je 414 tisuća prema ZOMO-u, uvede 120 posto povoljnijeg indeksa, a one do 4.000 kuna, a takvih je 550 tisuća, za 110 posto.

     Time bi se ne samo zaustavio pad udjela mirovina u plaći, već bi on nakon desetljeća konstantnog pada počeo rasti, s ciljem da za desetak godina barem dođe na 40 posto, što je i dalje mizerno, ako se usporedi s drugim zemljama EU ili okruženja, primjerice Slovenijom i Srbijom gdje je udjel oko 50 posto.

Ideja o povećanim osnovicama usklađivanja za one s nižim mirovinama nisu neutemeljene i neizvedive kako to često do­nositelji odluka u Hrvatskoj prezentiraju u javnosti pozivajući se na zakone. Slični modeli„nagrađivanja siromašnijih" već postoje u Italiji, Latviji, Portugalu, Češkoj, te su ugrađeni kao opcija u zakone, a primjerice u Austriji, Bugarskoj i Španjolskoj se već nekoliko posljednjih godina uz redovito usklađivanje isplaćuju dodatne „povišice" siromašnijim umirovljenicima.

     U doba kada se forsira privatizacija mirovinskog sustava, možemo biti sretni što smo sačuvali prvi mirovinski stup, kao i javno zdravstvo, no nikako se ne mirimo s činjenicom da više od 730 tisuća umirovljenika živi ispod granice linije siromaštva.„Ako društvo nije u mogućnosti pomoći mnogobrojnim siromasima, neće biti kadro ni spasiti malobrojne bogataše", kazao je jednom prilikom J.F. Kennedy. I doista, gomilanje siromaha nikad nije donijelo dobroga društvu, a kad-tad je dovelo i do političkih promjena. Nezadovoljstvo hrvatskih siromaha je ogromno i samo se nakuplja i nakuplja. Dok jednom ne pukne...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

ISTARSKA ŽUPANIJA: Veselo na Skupštinu

     U utorak, 16. ožujka 2021. godine pred­stavnici i izabrani delegati SUH-a iz povjereništava, podružnica i udruga SUH-a iz Istarske županije prisustvovali su 21. Izbornoj skupštini SUH-a u Zagrebu. Iz Pule su krenuli vrlo rano autobusom kako bi na vrijeme stigli ukrcati sve predstavnike iz Pule, Medulina, Fažane, Svetvinčenta, No­vigrada, Umaga i Roča, dok se predstavnici Poreča, Vrsara, Labina i Pazina nisu pridružili iz opravdanih razloga. Bilo ih je ukupno

 

12, s vozačem 13, a mjesta u autobusu 50, što znači da je bilo dovoljno mjesta za sve i mogli su se bez posebnih problema pridržavati mjera koje propisuje Stožer. Putovanje je bilo ugodno, uz čavrljanje i uživanje u sunča­nom danu, a u   Gorskom Kotaru uživali su promatrajući prirodu obogaćenu snijegom. U Zagreb su stigli na vrijeme. Kažu kako su ih članovi SUH-ove središnjice lijepo primili i počastili pićem i kavom, te su okrijepljeni prisustvovali uspješnoj Skupštini.    Dnevni red je bio velik, ali je voditelj Skupštine sa suradnicima, isti veoma spretno i kvalitetno odradio. Posebno ih se dojmilo bogato Izvješće dosadašnje predsjednice Jasne Petrović, iz kojeg je vidljivo, da je od zadnje Izborne skupštine jako puno odrađeno kvalitetno i na zadovoljstvo članstva, drugih umirov­ljenika i starijih osoba.

     Nakon Skupštine i izbora novih članova tijela SUH-a, nastavili su druženje uz obilan i kvalitetan ručak. Ipak, posebno će im ostati u sjećanju trenuci nakon službenog dijela, kada su mogli pozdraviti stare prijatelje iz cijele Hrvatske, malo se družiti na svježem zraku, napraviti par snimaka za uspomenu, na kojima im se, na njihovo zadovoljstvo, pridružio i novi predsjednik SUH-a Ante Kuprešak. Povratak u Pulu bio je u veselom raspoloženju, te su još jednom utvrdili da im u ovih proteklih 12 mjeseci pandemije nedostaju druženja koja daju veliki smisao umirovljeničkom životu, te im pomažu pre­broditi mnoge „penzičke" nedaće.

Bruna Jovanović