UVODNA RIJEČ

Sloboda pod ključem

Piše: Jasna A. Petrović

     Na društvenim mrežama portala orijentiranih na stariju popu­laciju je opći predizborni tulum. Jedni druge optužuju kako bi im bilo pametnije manje zboriti, a više paziti za koga glasaju. Uglavnom, poneki zalutali mlađi komentator glasno optužuje sta­re kako su oni krivi zbog koruptivnih lokalnih „vlada" i masovnog iseljavanja cijelih obitelji u inozemstvo.

     Dobro je to da su se stari aktivirali i jedni druge opominju na važnost sudjelovanja u izborima. Da, svojim glasom pišete sud­binu zemlje i šanse za svoj dostojanstveniji život. No, sada dolazi realnost. Koliko zapravo ova ili bilo koja druga vlada želi da starije osobe glasaju? Je li točno da stariji iz ruralnih područja uglavnom glasaju za desnu opciju, a iz urbanih dijelova za stranački spektar od centra do lijevog? Što god da bilo, stariji su izabrali promjenu, ma što to značilo. Jer, loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore.

     Legenda Facebooka je umirovljenica Ivanka Mijić iz doma u centru Zagreba, koja je stavila ovaj post:„Želim biti slobodna osoba, a ne daju mi. Za vrijeme ručka, koji mi je prisjeo, dobili smo obavi­jest da se izbori neće održati kao do sada u domu, nego možemo vidjeti gdje spadamo na web stranici doma za izbor čelnika mjesta u kojem živimo. U domu je 70% korisnika iz drugih mjesta, a ne iz Zagreba." Odlučili smo i mi dići glas.

     Iako su za prošle predsjedničke izbore svim domovima umirov­ljenika omogućili da svi njihovi korisnici glasaju u domovima, kako saznajemo od GONG-a, na lokalnim izborima birači mogu glasati samo u mjestu svoga prebivališta, pa tako zakonski nije predviđeno formiranje posebnih biračkih mjesta u ustanovama socijalne skrbi.     Državno izborno povjerenstvo je vezano za glasanje u tim ustano­vama jedino predvidjelo mogućnost da korisnici domova glasaju izvan, odnosno unutar doma, ali radi se o manjini koja je prijavljena na adresu doma ili ima prebivalište na adresi kojoj pripada biračko mjesto koje pokriva i područje doma.

     GONG je po pitanju nemogućnosti glasanja u staračkim domo­vima ili na primjer bolnicama u više navrata isticao kako se radi o lošoj praksi upozorivši kako bi glasanje trebalo biti dostupno svima.

     A možda se nekoj starijoj osobi naprosto kao starijoj osobi ne sviđa pomisao da uranite i s maskom na licu satima čekate u redu kako biste dali svoj glas na izborima? Više vam se sviđa pomisao da ime omiljene stranke ili kandidata zaokružite u domu ili kod kuće - na kauču? I na sam dan izbora odspavate koliko želite? U doba korone je dopisno glasovanje sve popularnije. U SAD-u su na prošlim predsjedničkim izborima demonstrirali kako to može funkcionirati - rekordan broj birača je sudjelovao na izborima putem dopisnog glasovanja, a zahvaljujući tome povećala se i stopa izlaznosti. U vre­menima pandemije je dopisno glasovanje sigurnije, udobnije i - u trendu. Iako se mišljenja oko te vrste glasovanja razilaze, stručnjaci u Njemačkoj očekuju da bi udio dopisnih birača u ukupnoj biračkoj masi na sljedećim izborima za Bundestag mogao biti i veći od 50%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ISTARSKA ŽUPANIJA


 

PULA: Video susret s talijanskim kolegama

     Polovicom travnja 2021. godine, or­ganiziran je video sastanak„preko granice", sa sindikalnim aktivistima iz Trsta. Od predstavnika SUH-a sastanku su prisustvovali Đina Šverko, predsjed­nica Županijskog povjereništva SUH-a Istarske županije i donedavni predsjednik Vladimir Buršić, predsjednik Udruge SUH Pula-Pola   Lučo Pavletić i tajnica Župa­nijskog povjereništva SUH-a Istarske županije Bruna Jovanović. Od talijan­skih kolega prisustvovali su predstavnici talijanskog sindikata SPI CGIL: Roberto Treu, regionalni tajnik SPI CGIL za regi­ju FVG (Furlanija-Julijska krajina) i Elio Gurtner, tajnik Predsjedništva SPI CIGL za Okrug Trst.

     Bilo je zadovoljstvo susresti se s njima, iako to nije bilo kao inače u bli­skim susretima u Trstu ili u Puli. Roberto Treu je čestitao novoizabranim rukovo­diteljima Đini Šverko i Luču Pavletiću i zaželio uspješan rad te izrazio nadu da će suradnja između dviju organizacija, koja uspješno traje godinama, biti i dalje bogata kao i do sada. Treu se posebno zahvalio Buršiću za dosadašnji uspješan rad te je izrazio nadu da će i dalje biti prisutan u zajedničkim susretima i radu.

     Vladimir Buršić obavijestio je prisutne o promjenama u vodstvu u Istri nakon održanih skupština te je izrazio uvjere­nje da će nove snage biti još uspješnije. Spomenuo je da ima problema s tali­janskim mirovinskim zavodom (IMPS), jer nisu ažurni u svom radu. Zbog toga je upitao za pomoć, ako je to u moći SPI CGIL. U vezi s problematikom oko ostvarenja prava na talijansku mirovinu, Elio Gurtner je izvijestio da i u Trstu imaju problema sa IMPS-om, jer IMPS nema dovoljno djelatnika, a niti dozvolu za nova zapošljavanja. No, pokušat će raz­govarati s odgovornima za to područje.

     Đina Šverko uputila je pozdrav iz Istre i naglasila kako je zbog pandemije aktivnost SUH-a u Istri u prethodnom razdoblju drastično smanjena, iako su imali ambiciozne planove da nastave sa susretima u vezi bratimljenja, zajednič­kih seminara, sportskih aktivnosti i dr., a smanjen je broj članova za otprilike 25%.

     Lučo Pavletić je naveo da se smanjuje broj članova Udruge SUH Pula-Pola, pa je spomenuo da je 2019. bilo 2.300 članova koji su platili članarinu, a 2020. samo 1.760, čemu je doprinijelo smanjenje aktivno­sti zbog pandemije. SUH-ovci iz Istre se nadaju da će se situacija popraviti, kako bi ponovno članovi bili zainteresirani za učlanjenje u SUH.

     S kolegama iz SPI CIGL dogovoreno je da se ponovno "čuju"sredinom svibnja, kako bi dogovorili daljnje akcije, kada se očekuje da će se opća situacija popraviti.

Bruna Jovanović


 

Pula: Promjena u vodstvu udruge

     Prošla godina ostat će, nažalost, upam­ćena po smanjenim aktivnostima zbog pandemije Covid-19, zbog čega je iz SUH-ove udruge Pula stizalo i manje vijesti o aktivnostima. Ostaje nada da će 2021. na kraju ipak biti bolja i da će se pandemiji doći na kraj. Povod za ovo javljanje iz Pule su održani izvanredni izbori za rukovodstvo Udruge. Naime, dosadašnja predsjednica gospođa Mirjana Dika-Dužman podnijela je neopozivu ostavku pa je trebalo organizi­rati izvanrednu izbornu skupštinu Udruge. Problem je bio u rokovima, jer je već bila najavljena izborna skupština SUH-a za sre­dinu ožujka.

     Naši umirovljenici iz Pule su stoga željeli pod svaku cijenu provesti transparentnu pro­ceduru i u„online" sistemu. Prvi korak bio je da svaki od petnaest članova predsjedništva Udruge, uz konzultaciju sa svojom bazom, predloži svog kandidata. Nakon toga je za­tražen pristanak kandidata na kandidaturu uz prilaganje kratkog programa. Prijavljena su tri kandidata. Predsjedništvo je svoj izbor proslijedilo Skupštini, koja je za predsjedni­ka potvrdila Luča Pavletića, a za zamjenicu Zoricu Drandić. Skupština je istovremeno potvrdila kandidate za tijela upravljanja Povjereništva SUH-a Istarske županije, kao i za tijela upravljanja SUH-a.

     U novom sastavu Puležani su sudjelovali na sjednicama novog Predsjedništva SUH-a, kao i na izbornoj skupštini SUH-a. Na margi­nama izborne skupštine, pozvali su novog predsjednika SUH-a gospodina Kuprešaka da posjeti njihovu Udrugu. Željeli bi, kažu, da taj posjet, osim kurtoaznog, ima i radni karakter. Poučeni iskustvom s raspravom na izbornoj skupštini, ovim putem žele inicirati i raspravu o načinu prezentiranja i usugla­šavanja prijedloga za poboljšanje Statuta. Kao teme o kojima smatraju da bi trebalo raspraviti su: uravnoteženje reprezentabilnosti članstva u tijelima upravljanja SUH-a; sma­njenje i racionalizacija vertikalne hijerarhije; preciziranje statusa Udruga unutar SUH-a.

     „Željeli bismo da se oko svih takvih i dru­gih inicijativa, uključe sve podružnice i sva nadležna tijela upravljanja SUIH-a", poručuju naši umirovljenici iz Pule.

L. P.


 

Pula: Pripreme za proljeće

     Naznake procijepljenosti stanovniš­tva i dolazak proljeća koji će smanji­ti širenje pandemije razlog su da se među pulske SUH-ovce vratio dašak opti­mizma. Slijedom toga odrađuju se pripre­me za odlazak članova u Istarske toplice, ali i u Banju Vrućicu u BiH. Na oba puta išlo bi se 9. ožujka, a vraćalo 19. ožujka, daka­ko ako to dozvoli epidemiološka situacija. Put do BiH bi mogao ipak biti malo kom­pliciraniji, jer su u tijeku pregovori s prije­ vozničkim tvrtkama oko cijene prijevoza, s obzirom da se još ne zna koliko će ljudi se smjeti voziti u jednom autobusu. To bi moglo poskupiti cijenu, pa su neki čla­novi već rekli kako će na put do BiH, ako zatreba, krenuti i vlastitim automobilima.

     Volonterska služba Udruge SUH-a Pula i dalje redovito obilazi svoje bolesne i teže pokretne članove. Održan je i onli- ne sastanak s pobratimljenim talijanskim SPI CGIL, na kojem je sudjelovala Bruna Jovanović, a na kojoj se moglo čuti da i talijanski umirovljenici zbog ekonom­skih posljedica korone gube plaćajuće članove. Došlo je i do smjene u vodstvu pulske udruge, Mirjanu Diku-Dužman je na mjestu predsjednice zamijenio Lučo Pavletić, a zamjenica predsjednika je Zo- rica Drandić. Unatoč koroni, ured udruge otvoren je svakog ponedjeljka i srijede od 9 do 12sati, a petkom se sastaje i čelništvo udruge.      Bruna Jovanović


 

ISTARSKA ŽUPANIJA: Veselo na Skupštinu

     U utorak, 16. ožujka 2021. godine pred­stavnici i izabrani delegati SUH-a iz povjereništava, podružnica i udruga SUH-a iz Istarske županije prisustvovali su 21. Izbornoj skupštini SUH-a u Zagrebu. Iz Pule su krenuli vrlo rano autobusom kako bi na vrijeme stigli ukrcati sve predstavnike iz Pule, Medulina, Fažane, Svetvinčenta, No­vigrada, Umaga i Roča, dok se predstavnici Poreča, Vrsara, Labina i Pazina nisu pridružili iz opravdanih razloga. Bilo ih je ukupno

 

12, s vozačem 13, a mjesta u autobusu 50, što znači da je bilo dovoljno mjesta za sve i mogli su se bez posebnih problema pridržavati mjera koje propisuje Stožer. Putovanje je bilo ugodno, uz čavrljanje i uživanje u sunča­nom danu, a u   Gorskom Kotaru uživali su promatrajući prirodu obogaćenu snijegom. U Zagreb su stigli na vrijeme. Kažu kako su ih članovi SUH-ove središnjice lijepo primili i počastili pićem i kavom, te su okrijepljeni prisustvovali uspješnoj Skupštini.    Dnevni red je bio velik, ali je voditelj Skupštine sa suradnicima, isti veoma spretno i kvalitetno odradio. Posebno ih se dojmilo bogato Izvješće dosadašnje predsjednice Jasne Petrović, iz kojeg je vidljivo, da je od zadnje Izborne skupštine jako puno odrađeno kvalitetno i na zadovoljstvo članstva, drugih umirov­ljenika i starijih osoba.

     Nakon Skupštine i izbora novih članova tijela SUH-a, nastavili su druženje uz obilan i kvalitetan ručak. Ipak, posebno će im ostati u sjećanju trenuci nakon službenog dijela, kada su mogli pozdraviti stare prijatelje iz cijele Hrvatske, malo se družiti na svježem zraku, napraviti par snimaka za uspomenu, na kojima im se, na njihovo zadovoljstvo, pridružio i novi predsjednik SUH-a Ante Kuprešak. Povratak u Pulu bio je u veselom raspoloženju, te su još jednom utvrdili da im u ovih proteklih 12 mjeseci pandemije nedostaju druženja koja daju veliki smisao umirovljeničkom životu, te im pomažu pre­broditi mnoge „penzičke" nedaće.

Bruna Jovanović

 


 

Medulin: Nikad viđen doček

     Ovo je po mnogočemu bio pose­ban kraj godine, a Novu godi­nu naše članice iz Medulina su dočekale potpuno drugačije od svih dosadašnjih, bez zagrljaja, druženja i veselja. Uz to su Hrvatsku pogodili i razorni potresi. Trenuci koje su proživ­ljavali s obiteljima koje su ostale bez svega, nisu im dali želju da se provesele onako kako inače sedamdesetgodiš- njakinje znaju, a niti da zapale lampice na boru koji su kitili danima. Članice su zadnji dan u godini, uz kolače i šampa­njac, tiše nego inače, dočekali podne u jednom kampu u Premanturi.

      Nazdravile su što je jedna ovako loša godina konačno za nama. Pjevale su "u danima tuge, u danima sreće... nadamo se da se 2020. ponoviti neće...". Za potrebe fotografiranja su se zbile, što inače ne rade, kod vježbanja se udalje na par metara, kod kuće od muževa na pet metara, a od svekrvi po petnaest metara, dok njihovi muževi još nisu odlučili koju će razdaljinu uzeti od punica. Uključile su se u sakupljanje pomoći za nastradale, i dale priliku pokazati zajedništvo, nadajući se da ovo mora brzo proći.

Verica Vidmar