UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ISTARSKA ŽUPANIJA


 

MEDULIN: Ugodan penzićki susret

     Školjić je mali poluotočić na moru na zaštićenom dijelu Kamenjaka općine Medulin. Kamenjak je mjesto za sportske sadržaje, staze orhideja i biciklista. Uglavnom za zdrav život onih koji mogu uživati. To je raj za kulturna i gastronomska druženja i manifestacije. U zelenoj boji borovih šuma i bijeloj boji morskih stijena te jedinstvenog medulinskog morskog plavetnila, izgradili su Medulinci svoje blagostanje. Nakon duge, preduge Covid pauze, članovi podružnice upravo su se tu krajem lipnja okupili kako bi proveli nekoliko sati u druženju koje su toliko dugo čekali.

     Penzići su uživali u objedu, bliskosti mora, glazbi, pjesmi, sve unatoč vrlo visokoj temperaturi zraka. Ugostiteljski objekt na samom moru pruža poseban osjećaj divljine i svojim se izgledom uklapa u krajolik. Tijekom i nakon druženja, bili su jako sretni, zadovoljni i zahvalni, jer osim telefona tijekom mjeseci izolacije nisu imali kontakte s  članovima. Očekivali su dobru atmosferu, ali ovo je bio pun pogodak i najljepši poklon onima koji su tek izašli iz svojih kuća.

     Ne čudi stoga da ih se okupilo čak 90-ak. Bili su izrazito zadovoljni, jer svima je previše tužnih priča, a ono što su izgubili neće vratiti nikad.


 

PULA: Izlet nakon godinu dana

     Bio je to prekrasan četvrtak, 17. lipnja 2021.godine. Dva puna auto­busa članova Udruge SUH Pula-Pola, pojačani s 12 članova SUH-ove Podružnice Labin uputilo se na jednodnevni izlet u Gorski kotar. Svi oduševljeni, a neki malo i prestrašeni, jer nakon više od godine dana idu na izlet. Ipak, nije nedostajalo dobrog raspoloženja, te se pričalo o tome tko je što radio ili kako provodio vrijeme tijekom krize ne-druženja, je li cijepljen ili kada će se cijepiti, ili zašto se ne želi cijepiti.

     Nakon ugodne vožnje stigli su u prekrasno područje, park-šumu Go- lubinjak u Gorskom kotaru. Sve je bilo zeleno, u svim mogućim nijansa­ma. Sam pogled na prostranu livadu okruženu gustom šumom već je poboljšao zrak koji su udisali.     Dogovorno su se podijelili u dvije grupe te s dva vodiča krenuli razgledavati raznovrsne livadske i šumske biljke i stabla. Oduševila ih je„kraljica šume", stablo Jela, staro 226 godina, koje ima opseg 4,43 metra i visinu od čak 42 metra te su se svi slikali za uspo­menu. Prošli su i kroz šumu s kamenim blokovima, prolaz Paklena vrata, Medvjeđi brlog, a posebno ih je zadivila Ledena špilja, u čijem jednom dijelu se vidi i svjetlo i nebo.

     Nakon šetnje, umorni su se vratili u obližnji restoran gdje ih je če­kao odličan ručak, druženje i zabava. Naime, svirala je živa glazba, pa su mnogi i zaplesali. Na odlasku su posjetili i Lokvarsko jeze­ro, što je bio šećer na kraju, jer je pogled s brane na jeze­ro bio prekrasan. Pri povratku su svi složno zaključili kako su uživali i kako uskoro nešto slično moraju ponoviti.

Bruna Jovanović


 

ISTARSKA ŽUPANIJA: Sportski susreti u mislima

     U centru Istre, u Pazinu, 15. lipnja 2021. godine održana je sjednica Skupštine Županijskog povjereniš­tva SUH-a Istarske županije. Nakon dugo vremena sjednica je održana „uživo", što je razveselilo sve prisutne. Po prvi put je predsjedala nova predsjednica ŽP SUH-a IŽ, Đina Šverko. Tom prilikom Đina je dobila buket cvijeća i najljepše želje za uspješan budući rad. Sjednicu je vodila iskusna sin- dikalistica, predsjednica Podružnice SUH-a Pazin Mirjana Monas, i jednostavno su točke dnevnog reda odrađene bez zastoja i kom­plikacija. Na dnevnom redu je bio konačni Financijski izvještaj za 2020.godinu.

     Nažalost, broj članova značajno je manji u odnosu na prethodnu godinu. Na na­vedeno je utjecala pandemija Covida-19, jer čim nema posebnih aktivnosti, članovi i novi umirovljenici gube interes za član­stvo. Ipak, nakon rebalansa financijskog plana za 2021. naši Istrijani, kažu, raspola­žu s dovoljno financijskih sredstava koja im omogu­ćavaju normalizaciju rada.

     Posebno ih raduju pripreme za XI. sportske igre SUH-a IŽ koje će se održati u Pore­ču, naravno, ako to dozvole epidemiološke mjere.

     Formiran je Organiza­cijski odbor koji će imati zadatak uskladiti potrebe i mogućnosti u vezi s organizacijom igara i svečane večere nakon igara. Posebno kvalitetna i žustra rasprava vodila se u vezi s pokretanjem aktivnosti, kao i o izmjenama i dopuna­ma Statuta SUH-a. Donesen je zajednički zaključak o formiranju Radne grupe od 3 člana koja će razmatrati problematiku, dati svoja mišljenja i rješenja, te zajednički prijedlog SUH-a Istarske županije uputiti Središnjem uredu. Nakon službenog dijela sjednice, uslijedio je simpatičniji dio, za­kuska s neizbježnim i veselim druženjem.

Bruna Jovanović


 

Pula: Dobro gospodarenje novcem

     Udruga SUH Pula-Pola održala je 5. sjednicu Skupštine 11. lipnja 2021. godine u posebnom ambijentu u pi- zzeriji Tivoli u Puli. Prostor je izabran jer je dovoljno prostran da primi članove Skup­štine Udruge, i da se isti mogu pridržavati uputa Stožera civilne zaštite. Predsjednik Udruge Lučo Pavletić otvorio je Skupštinu i srdačno pozdravio sve prisutne, nakon što je konstatirano da je osiguran kvorum.

     Prezentirano je financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora, koji je po­zitivno ocijenio rad Udruge. Financijski rezultat za 2020. godinu je pozitivan, tj. ostvareno je više prihoda nego rashoda, što znači da su svi članovi Udruge, a po­sebno ogranci, kojih ima devet, raspo­lagali financijskim sredstvima kao dobri gospodari. Financijska sredstva koja pul­ski SUH-ovci uprihode dobivaju od Istar­ske županije i lokalne samouprave pu­tem prijava na razne javne programe i/ili projekte, a ima i dodijeljenih donacija od strane radnih sredina, gdje su nekad radili naši umirovljenici.

     Posebno se raspravljalo o naplati čla­narine, koja je nažalost za prošlu 2020. go­dinu bila 25% manja u odnosu na 2019., iz razloga što Udruga nije organizirala dru­ženja, susrete ili izlete, zbog čega se od­mah smanjuje interes za obnovu članstva ili za nova učlanjenja. Puležani žive u nadi da će ove godine biti bolje. Lučo Pavletić izvijestio je i o održanoj izbornoj Skupštini SUH-a u Zagrebu u ožujku, informirajući da je novi predsjednik SUH-a Ante Kupre- šak, Jasna Petrović njegova zamjenica, a Igor Knežević glavni tajnik. Dio članova na izbornoj Skupštini je pohvaljen te su im dodijeljena priznanja za uspješan rad. Na kraju je uslijedio „lakši" dio, gdje se nasta­vilo s druženjem i dobrom marendom.

B. J.


 

PULA-POLA: Pjesmom do zdravlja

     Jedan od ogranaka Udruge SUH Pula-Pola je ogranak Opće bolnice Pula i Istarskih domova zdravlja. Ogranak broji četrdeset članova. Godine 2019. ogranak je proslavio 40-tu obljetnicu postojanja nekada Kluba umirovljenika OB Pula, a danas ogranka USUH-a Pula-Pola. Priređena je zakuska, a glazbom i pjesmom pridružili su se i polaznici Dnevnog centra za radnu terapiju osoba s intelektualnim poteškoćama. Sve su popratili novinari TV Nove, Radio Pule i Glasa Istre. Tijekom pandemije uzrokovane Covidom-19 druženja su bila omogućena u prostorijama Istarskih domova zdravlja. Druženja u novim uvjetima članovi održavaju u dvorištu Doma hrvatskih branitelja.

     Na svibanjskom druženju obilježili su i Međunarodni dan medicinskih sestara (12. svibnja). Tom prigodom je članica i priznata pjesnikinja Ljubica Bestulić-Stanković pročitala dvije svoje pjesme:„Mržnja“ i„Suzo moja". SUH-ovci su zahvalili ravnatelju Istarskih domova zdravlja, dr. Anti Ivančiću i ravnateljici Opće bolnice Pula, doc. dr. sc. Ireni Hrstić na podršci koju su im pružali tijekom ovih kriznih vremena.

Silvano Jelenić