UVODNA RIJEČ

Sloboda pod ključem

Piše: Jasna A. Petrović

     Na društvenim mrežama portala orijentiranih na stariju popu­laciju je opći predizborni tulum. Jedni druge optužuju kako bi im bilo pametnije manje zboriti, a više paziti za koga glasaju. Uglavnom, poneki zalutali mlađi komentator glasno optužuje sta­re kako su oni krivi zbog koruptivnih lokalnih „vlada" i masovnog iseljavanja cijelih obitelji u inozemstvo.

     Dobro je to da su se stari aktivirali i jedni druge opominju na važnost sudjelovanja u izborima. Da, svojim glasom pišete sud­binu zemlje i šanse za svoj dostojanstveniji život. No, sada dolazi realnost. Koliko zapravo ova ili bilo koja druga vlada želi da starije osobe glasaju? Je li točno da stariji iz ruralnih područja uglavnom glasaju za desnu opciju, a iz urbanih dijelova za stranački spektar od centra do lijevog? Što god da bilo, stariji su izabrali promjenu, ma što to značilo. Jer, loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore.

     Legenda Facebooka je umirovljenica Ivanka Mijić iz doma u centru Zagreba, koja je stavila ovaj post:„Želim biti slobodna osoba, a ne daju mi. Za vrijeme ručka, koji mi je prisjeo, dobili smo obavi­jest da se izbori neće održati kao do sada u domu, nego možemo vidjeti gdje spadamo na web stranici doma za izbor čelnika mjesta u kojem živimo. U domu je 70% korisnika iz drugih mjesta, a ne iz Zagreba." Odlučili smo i mi dići glas.

     Iako su za prošle predsjedničke izbore svim domovima umirov­ljenika omogućili da svi njihovi korisnici glasaju u domovima, kako saznajemo od GONG-a, na lokalnim izborima birači mogu glasati samo u mjestu svoga prebivališta, pa tako zakonski nije predviđeno formiranje posebnih biračkih mjesta u ustanovama socijalne skrbi.     Državno izborno povjerenstvo je vezano za glasanje u tim ustano­vama jedino predvidjelo mogućnost da korisnici domova glasaju izvan, odnosno unutar doma, ali radi se o manjini koja je prijavljena na adresu doma ili ima prebivalište na adresi kojoj pripada biračko mjesto koje pokriva i područje doma.

     GONG je po pitanju nemogućnosti glasanja u staračkim domo­vima ili na primjer bolnicama u više navrata isticao kako se radi o lošoj praksi upozorivši kako bi glasanje trebalo biti dostupno svima.

     A možda se nekoj starijoj osobi naprosto kao starijoj osobi ne sviđa pomisao da uranite i s maskom na licu satima čekate u redu kako biste dali svoj glas na izborima? Više vam se sviđa pomisao da ime omiljene stranke ili kandidata zaokružite u domu ili kod kuće - na kauču? I na sam dan izbora odspavate koliko želite? U doba korone je dopisno glasovanje sve popularnije. U SAD-u su na prošlim predsjedničkim izborima demonstrirali kako to može funkcionirati - rekordan broj birača je sudjelovao na izborima putem dopisnog glasovanja, a zahvaljujući tome povećala se i stopa izlaznosti. U vre­menima pandemije je dopisno glasovanje sigurnije, udobnije i - u trendu. Iako se mišljenja oko te vrste glasovanja razilaze, stručnjaci u Njemačkoj očekuju da bi udio dopisnih birača u ukupnoj biračkoj masi na sljedećim izborima za Bundestag mogao biti i veći od 50%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

GRAD ZAGREB


 

STUDENTSKI GRAD: Gornjogradske coprnice

     Iako se dobar dio članova SUH-ove podružnice Studentski grad cijepio jednom, a neki već i drugom dozom, još uvijek postoji veliki oprez. Zato se članovi, skloni pješačenju, dogovaraju oko odlaska na Zagrebačku goru, gdje u dobrom društvu prijeđu i 15- ak kilometara. Osim pješačenja po Sljemenu i svakodnevnog hodanja u jutarnjim satima na sportskom centru, 24 vježbačice sastale su se na travnjaku lokalnog sportskog cen­tra i uz pomoć svog trenera Steve Živčića odradile lagani trening uz vježbe istezanja i jačanja lokomotornog sustava.

     Aktivnosti se uglavnom svode na kon­trolu zdravlja. Tako je organizirana provjera slušnosti u Slušnom centru„Neuroth", za­tim su održana zdravstvena predavanja u sklopu projekta „Mirovina u pokretu" na teme    Prevencija kardioloških oboljenja i Liječenje i bolesti oka - siva mrena i glau- kom. Osim navedenog poliklinika„Kaliper" imala je akciju besplatnog zdravstvenog pregleda za osobe koje imaju bolove u koljenima, leđima, ramenima ili kukovima, što je iskoristio dobar broj članova, a neki od njih su se odlučili za terapije u njihovoj Poliklinici, koje su bile povoljnije 50%. Dio članova Praznik rada proslavio je u vikendici obitelji Živčić, uz dvije peke sa raznim vrstama mesa, ali i zapečeni grah, te salate i kolače koje su vrijedne članice ispekle. Slučajno se proslava poklopila s jednim rođendanom i jed­nom godišnjicom braka, tako da se uz odlično vrijeme ugodno proveo dan.

     U sklopu programa „Gornjogradskih coprnica" 23 člana podružnice odlučilo se na obilazak Gornjeg grada, te su uz kostimirane vodiče i interaktivne elemente kao i živopisne izvoditelje, puna dva sata slušali o zidinama Gornjeg grada i čarobnicama koje su se nekada spominjale na tom prostoru. Vještičje šešire nosili su svi sudionici ovog programa, koji su uživali u pričama i razgledavanju. Ne samo oni, već i prolaznici koji su se tu zatekli. Uz igre koje su igrali aristokrati Zagreba, posje­tio se Coprnički obrt, susrelo se coprnicu plemkinju i proricalo se uz lik coprnice Sybille. Kao uspomenu na ovo lijepo dru­ ženje svatko je dobio jednu čokoladicu i magičan recept.

     Na uobičajenom sastanku koji se održao početkom svibnja, kada je već bila nešto povoljnija situacija s Covidom, upozna­lo se članove s mogućnošću ljetovanja u Postirama na otoku Braču. Zatim se ljubiteljima kazališta dalo do znanja da slijede„Gumbekovi dani" i da će u„grupi za kazalište" na stranici aplikacije Whats app dobiti upute za povoljnije cijene za pojedine predstave. Tom prilikom svoj program za umirovljenike predstavila je Verica Kovač, predsjednica Hrvatske udruge kreativnih amatera, te zaželjela suradnju s podružnicom Studentski grad za pro­jekt „Zlatne ruke" financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, gdje će se mnogi umirovljenici imati priliku besplatno okušati u raznim kreativnim radionicama i školama.

Snježana Živčić


 

STUDENTSKI GRAD – ZAGREB: Aktivnosti, još  uvijek, na distanci 

     Kampanja pod nazivom„Dan narcisa" kojom se nastoji podići svijest žena o važnosti ranog otkrivanja raka dojke rezervi­rana je za kraj mjeseca ožujka, stoga je sindikalna podruž­nica Studentski grad uspjela 24.3.2021. organizirati preventivni mamografski pregled za zainteresirane žene. Nakon prethodne najave i dobivanja termina za dolazak, uz pomoć odličnih ra­diologa HZJZ-a, pregled su bez čekanja i uputnica u razdoblju od 10 do 13 sati obavile 22 žene, koje će rezultate navedenog pregleda dobiti za koji tjedan na svoje kućne adrese.

     Projektom „Mirovina u pokretu" početkom travnja održalo se zdravstveno predavanje na temu Prevencija kardioloških oboljenja od strane dr. med. Vanje Hulak Karlak, kardiologa, uz mogućnost preventivnog pregleda u Poliklinikama koje su ugovorile mogućnost pregleda u njihovim ustanovama, a koji pregled se financira iz Europskog socijalnog fonda.

     Zainteresirani za hodanje radnim danima u vremenu od 08,00 do 09,00 sati pješače na atletskoj stazi SRC „Grana-Klaka" čime se s ljepšim vremenom pridružuje sve veći broj članova. Za kre- ativce nastavili su se održavati satovi crtanja, ali se i radionicom quillinga izradilo nekoliko pisanica tom zadivljujućom tehnikom.

Snježana Živčić


 

STUDENTSKI GRAD: Pet minuta druženja promijenilo raspoloženje

     U Mjesnom odboru Studentski grad se na dan potresa 29. prosinca 2020. godine putem WhatsApp mreže u roku od dva sata odazvao ve­liki broj građana te se prikupilo pokri­vača, vreća za spavanje, deka, grijalica, odjeće i obuće te prehrambenih artikala koji su odmah kamionom odvezeno na banijsko područje, kako bi se što prije pomoglo potrebitima. Među mladima u ovoj akciji bilo je i članova SUH-ove po­družnice Studentski grad koji su željeli dati svoj doprinos.

     Obzirom da se sa članovima uglav­nom kontaktira putem društvenih mre­ža, jer još nije dopušteno druženje u prostorijama, članovi se uglavnom pri­državaju mjera. Većinom odlaze u pri­rodu na planinarenje, te pješačenje na sportskom centru, gdje manji broj članova, sklonih hoda­nju, prehoda i do 5 km, narav­no kada to vrijeme dopušta.

     S obzirom da se epidemi­ološka situacija malo pobolj­šala, željelo se dati podršku, kao i prethodnih godina, zdravstveno edukativnoj ak­ciji „Dan crvenih haljina" ko­jima se noseći crveno želi podići svijest o specifičnosti­ma moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne poslje­dice zanemarivanja simptoma i potre­bu promjena načina života.

      Samo pet minuta druženja na otvo­renom ispred Mjesnog odbora dok se fotografiralo svima je stavilo osmijeh na lica. Jedan od članova je imao rođen­dan te je okupljene počastio krafnama i pićem pa se u njegovu čast i nazdravilo. Živio naš gospodin Valent Mikolaj.

Snježana Živčić


Studentski grad:  Aktivnosti ne posustaju

     Nakon dužeg vremena, početkom ožujka 2021., održan je prvi sastanak sindikalne podružnice Studentski grad, na kojem se članove izvijestilo o ponudama za ljetovanje koje su predstavile neke od turističkih agencija.     Tom prilikom prisutan je bio i predstavnik TA„Tom tours" Tomislav Tomaševski koji je predstavio svoju ponudu za umirovljenike u Povljani na Pagu. Osim navedenog, polako i s oprezom nastavit će se aktivnosti koje ne okupljaju veliki broj osoba u zatvorenom prostoru, poput crtanja koje bi se održavalo u velikoj dvorani gdje bi se maksimalno poštivale epidemiološke mjere, dok bi druge aktivnosti bile uglavnom na otvorenom poput linijskog plesa i hodanja, te planinarenja po Zagrebačkoj gori.

     Članovi podružnice šetali su obližnjim Gradom mladih, gdje se društvo transparentom„Zbogom panonski mornaru" oprostilo od legendarnog kantautora Đorđa Balaševića, koji je tog dana ispraćen s ovoga svijeta. Za Dan žena petnaestak članova pješačilo je do Maksimirske šume, gdje se obišao i Zoološki vrt, koji je taj dan omogućio svim ženama besplatan ulaz, stoga je sunčano vrijeme odlično iskorišteno razgledavanjem životinjskog svijeta i šetnjom po prirodi.

      Projektu Udruge građana Dubrave i Sesveta pod nazivom „Zaželi" (faza 2) vodstvo podružnice pomoglo je pri zapošljavanju žena koje su već duže vrijeme na Zavodu za zapošljavanje, pronalazeći im krajnje korisnike koje bi godinu dana iste obilazile i pružale potporu kao gerontodomaćice.

Provedene su i edukacije. Naime, članovima se pružila prilika sudjelovati na predavanju na temu „Prevencija kožnih oboljenja", kao i predavanju na temu„Prevencije ginekoloških problema u žena i prostate u muškaraca" koje su proveli licencirani liječnici, s moguć­nošću pregleda u specijaliziranim poliklinikama, a što je program koji je financiran sredstvima socijalnog fonda EU.

Snježana Živčić


 

Zagreb:  Edukacija aktivista

      U dvorani Radničkog doma u Zagrebu 11. prosinca 2020. u sklopu projekta Grada Zagreba„Ugovori o uzdržavanju - informativna kampanja" održana je radionica za edukaciju aktivista SUH-a, na kojoj se okupilo dvadesetak starijih osoba, predstavnika svih zagrebačkih podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske. Strogo su se poštovale epidemijske mjere. Radionicu je održao pravnik iz Pravnog savjetovališta SUH-a Ante Kupre- šak, koji je okupljene educirao o razlikama između ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

      Kuprešak je naglasio kako starije osobe nikada ne bi smjele potpisati ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, jer tim činom imo­vina automatski prelazi na uzdržavatelja, za razliku od ugovora o doživotnom uzdržavanju, kada imovina na uzdržavatelja prelazi tek nakon smrti korisnika uzdržavanja. Kazao je kako je SUH više puta zatražio da se ukine institut ugovora o dosmrtnom uzdrža­vanju, jer je riječ o legaliziranoj pljački starih ljudi, te je zabilježen velik broj slučajeva kada su ljudi nakon njegovog potpisivanja završili na cesti. Svi prisutni dobili su i upute na što se mora paziti prilikom sastavljanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, pa se tako preporučuje da se u ugovor unese što više podataka o ob­vezama koje uzdržavatelj mora ispuniti, a najvažniji savjet je da se prije potpisivanja osobe konzultiraju s pravnicima.

     Svi prisutni dobili su i letak s objašnjenjima razlike ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, na kojem su i upute i korisni savjeti koji će spriječiti prijevare prilikom potpisivanja ugovora o doživotnom uzdržavanju. Te letke, kao i znanje stečeno na ovoj edukaciji prisutni članovi zagrebačkih podružnica SUH-a dijelit će dalje svojim članovima u podružnicama, svojim starijim susjedima i prijateljima, što će sigurno smanjiti broj prevarenih umirovljenika i starijih osoba.

Igor Knežević