UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

GRAD ZAGREB


 

Zagreb: Šetnja s Marijom Jurić Zagorkom

     U sklopu programa„Šetnja s Marijom Jurić Zagorkom po Zagrebu" članice triju zagrebačkih podružnica, SUH-a Trešnjevka sjever, Trešnjevka Jug i Kozari bok i putevi, okupile su se 16. lipnja 2021. godine. u predvečerje kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici te s izvoditeljicom programa, Dubravkom Vidović, krenule put Gornjeg grada.

Sadržaj šetnje pružio je brojne pojedinosti o Zagorkinom privatnom životu, novinarskom i spisateljskom radu, kreirajući osobni doživljaj Zagorke kao popularne književnice i prve žene novinarke te pružajući doživljaj vremena i povijesnih okolnosti u kojima je Zagorka živjela i stvarala.

     Kao uspomenu na ovu zanimljivu šetnju sve su sudionice dobile na poklon jedan broj ča­sopisa „Zagorka" u izdanju Društva Marija Jurić Zagorka. Ovo je ujedno bila i dobra prilika za druženje i međusobno upoznavanje članica SUH-a iz različitih zagrebačkih podružnica ali i otvaranje „sezone" za nova druženja i aktivnosti.             

Vesna Bečić


 

Podsljeme: U dobrom društvu na moru

     U subotu. 26. lipnja 2021.. nakon poduže stanke uzrokovane koronaviru- som, podružnica umirovljenika Podsljeme organizirala je jednodnevni izlet na more na prekrasnu destinaciju, Rabac u Istri. Ljetovalište Rabac je poprilično udaljeno od Zagreba (226 km), ali predivne plaže, restorani i baro­vi, lijepo uređen okoliš, travnati tereni uz plažu s obiljem hladovine oduševili su umirovljenike Podsljemena i njima je Rabac postalo glavno kupališno odredište na Jadranu kojemu se uvijek rado vraćaju.

    Tijekom boravka obvezno je i zajedničko druženje u baru na otvorenom uz kavu i neizbježni sladoled u kojem se najviše uživalo. Mada putovanje do odredišta traje četiri sata, s veselim društvom uz pjesmu i šalu, vrijeme je brzo proletjelo.


 

STUDENTSKI GRAD: Slast u jagodama

     Nekolicina članova podružnice uključila se u radionice projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda pod nazivom„Zlatne ruke", te pohađa škole keramike i škola slikanja na platnu, dok su škole glagoljice, paške čipke i tkanja, nešto rjeđe posjećene zbog udaljenije lokacije. Aktivnosti na otvorenom su se nastavile uobičajenim tempom, u jutarnjim satima svakog radnog dana hodanje pet kilometara, a popuštanjem mjera, stolni tenis igra uglavnom muški dio članova.

     Početkom lipnja, održan je zadnji sastanak prije ljetne stanke na kojem je članstvo upoznato s programom koji nudi projekt „Rekreativci za seniore", gdje se članovi mogu također uključiti u niz programa i uživati u besplatnim radionicama. Tako je dogovoreno da već prva radionica počne s kineskom vještinom Thai chi, koja se zasniva na blagim umirujućim pokretima kako bi se pokrenula unutarnja energija Dvadesetak članova odazvalo se branju jagoda u Soblincu na OPG„Kovačević", nakon čega su izvagane i plaćene 20 kuna po kilogramu.

     Sljedeći dan se posjetio Sajam cvijeća „Flora art" na Bundeku, gdje se osim lijepo dekoriranih izložbenih eksponata, moglo kupiti mnoštvo ponuđenog cvi­jeća, iako skromnije nego ranijih godina. Otišlo se i na izlet na izletište„Banovac" u mjestu Gornje Komarevo u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se u pet kilometara dugoj šetnji moglo vidjeti plahe jelene i srne, kao i obitelj ponija čije ždrijebe ima svega nekoliko dana.

Snježana Živčić


 

STUDENTSKI GRAD: Reketom do sreće i zdravlja

     Krajem lipnja mnogi članovi ove zagrebačke podružnice otišli su na ljetni odmor, neki u društvu djece, neki sami, u pravilu u svoje vikendice. Prije toga, u sklopu EU projek­ta pod nazivom „RE-kreativci za seniore" na sportskom centru „Grana-Klaka", upoznale su se članice sa thai chi vještinom, za koju je dogovoreno da će se nastaviti u rujnu, za sve koji će se željeti uključiti. Projekt će ponuditi još brojne aktivnosti.

     Osim navedenog, započet je i EU projekt„Reketom do sreće i zdravlja", u kojem se nastoji osobama starije životne dobi pri­bližiti sportovi s reketom poput stolnog tenisa, badmintona i tenisa. U navedenom projektu svaka osoba ima mogućnost uz trenera upoznati se s tehnikom i osnovnim pravilima navedenih sportova. Oprema, rekviziti, treneri i tereni osigurani su iz pro­jekta. S obzirom da je isti tek zaživio, uključio se tek manji broj članova i članica, ali zato su imali prilike sudjelovati na turniru, gdje su pokazali što su naučili za kratko vrijeme. Ipak, projekt će više zaživjeti u rujnu, kada slijedi nastavak, i kada više članova bude sudjelovalo u njemu.

     U sklopu projekta„Mirovina u pokretu" na kojem članovi već duže surađuju, osim što su imali prilike sudjelovati na zdrav­stvenim predavanjima, tijekom 7. i 8. mjeseca zainteresirani će moći putovati na more svaku nedjelju na drugu destinaciju, tako će se lakše dočekati rujan.

Snježana Živčić


 

STUDENTSKI GRAD: Gornjogradske coprnice

     Iako se dobar dio članova SUH-ove podružnice Studentski grad cijepio jednom, a neki već i drugom dozom, još uvijek postoji veliki oprez. Zato se članovi, skloni pješačenju, dogovaraju oko odlaska na Zagrebačku goru, gdje u dobrom društvu prijeđu i 15- ak kilometara. Osim pješačenja po Sljemenu i svakodnevnog hodanja u jutarnjim satima na sportskom centru, 24 vježbačice sastale su se na travnjaku lokalnog sportskog cen­tra i uz pomoć svog trenera Steve Živčića odradile lagani trening uz vježbe istezanja i jačanja lokomotornog sustava.

     Aktivnosti se uglavnom svode na kon­trolu zdravlja. Tako je organizirana provjera slušnosti u Slušnom centru„Neuroth", za­tim su održana zdravstvena predavanja u sklopu projekta „Mirovina u pokretu" na teme    Prevencija kardioloških oboljenja i Liječenje i bolesti oka - siva mrena i glau- kom. Osim navedenog poliklinika„Kaliper" imala je akciju besplatnog zdravstvenog pregleda za osobe koje imaju bolove u koljenima, leđima, ramenima ili kukovima, što je iskoristio dobar broj članova, a neki od njih su se odlučili za terapije u njihovoj Poliklinici, koje su bile povoljnije 50%. Dio članova Praznik rada proslavio je u vikendici obitelji Živčić, uz dvije peke sa raznim vrstama mesa, ali i zapečeni grah, te salate i kolače koje su vrijedne članice ispekle. Slučajno se proslava poklopila s jednim rođendanom i jed­nom godišnjicom braka, tako da se uz odlično vrijeme ugodno proveo dan.

     U sklopu programa „Gornjogradskih coprnica" 23 člana podružnice odlučilo se na obilazak Gornjeg grada, te su uz kostimirane vodiče i interaktivne elemente kao i živopisne izvoditelje, puna dva sata slušali o zidinama Gornjeg grada i čarobnicama koje su se nekada spominjale na tom prostoru. Vještičje šešire nosili su svi sudionici ovog programa, koji su uživali u pričama i razgledavanju. Ne samo oni, već i prolaznici koji su se tu zatekli. Uz igre koje su igrali aristokrati Zagreba, posje­tio se Coprnički obrt, susrelo se coprnicu plemkinju i proricalo se uz lik coprnice Sybille. Kao uspomenu na ovo lijepo dru­ ženje svatko je dobio jednu čokoladicu i magičan recept.

     Na uobičajenom sastanku koji se održao početkom svibnja, kada je već bila nešto povoljnija situacija s Covidom, upozna­lo se članove s mogućnošću ljetovanja u Postirama na otoku Braču. Zatim se ljubiteljima kazališta dalo do znanja da slijede„Gumbekovi dani" i da će u„grupi za kazalište" na stranici aplikacije Whats app dobiti upute za povoljnije cijene za pojedine predstave. Tom prilikom svoj program za umirovljenike predstavila je Verica Kovač, predsjednica Hrvatske udruge kreativnih amatera, te zaželjela suradnju s podružnicom Studentski grad za pro­jekt „Zlatne ruke" financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, gdje će se mnogi umirovljenici imati priliku besplatno okušati u raznim kreativnim radionicama i školama.

Snježana Živčić