UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA


 

SLAVONSKI BROD: Kad ožive bajke

     Pandemija je nametnula režim kojeg se moramo držati. Unatoč tome Dane Ivane Brlić Mažuranić prethodnih godina uvijek je obilježavala veća skupina članova slavonskobrodske podružnice. No, ove godine samo su dvije članice popričale međusobno, evocirale Ivanina djela i život, položile cvijeće u nadi da će pandemija uskoro prestati te će se iduće godine u većoj grupi polagati cvijeće i oživjeti bajke.

     Uskoro će podružnica aktivnijim radom i druženjem nastaviti dosadašnji tempo i provesti svoj plan rada za 2021. godinu. A to je održavati okrugle stolove orga­nizirati 5-6 izleta, ići na ljetovanje u lipnju i kolovozu, organizirati sportske igre te posjetiti nekoliko domova za starije osobe. Svima je to potrebno, a posebno starijim osobama kojima je korona oduzela socijalni život.

Ana Dujanović


 

SIKIREVCI: Velik odaziv na učlanjenje

     Podružnica SUH-a Sikirevci organizirala je u Jarugama, selu u toj općini, u kojoj ima dio članstva, prikupljanje članarine za 2021. godinu. Odaziv je bio odličan, čak 30 članova došlo je platiti članarinu, ali se i konačno malo podružiti, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera.

     Nije čudno da je tema većine razgovora bila korona- virus, ali i dobre vijesti koje stižu o padu broja zaraženih i sve većoj procijepljenosti. Zbog toga svi nestrpljivo čeka­ju prestanak ili ublažavanje mjera kako bi se organizirali izleti i druženja.

Stjepan Rakitić

 

     Podružnica SUH-a Sikirevci organizirala je u Jarugama, selu u toj općini, u kojoj ima dio članstva, prikupljanje članarine za 2021. godinu. Odaziv je bio odličan, čak 30 članova došlo je platiti članarinu, ali se i konačno malo podružiti, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera.

     Nije čudno da je tema većine razgovora bila korona- virus, ali i dobre vijesti koje stižu o padu broja zaraženih i sve većoj procijepljenosti. Zbog toga svi nestrpljivo čeka­ju prestanak ili ublažavanje mjera kako bi se organizirali izleti i druženja.

Stjepan Rakitić


 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Oštro protiv cijepljenja preko reda

     U prilogu na SB TV-u 11. veljače 2021. godine o cjepivu Astra- Zenece izjave su dali čelnici Županijskog povjereništva SUH-a Brodsko-posavske županije. Pred­sjednik Stjepan Rakitić, njegov za­mjenik Tomislav Novosel, predsjed­nica Nadzornog odbora Kata Kolarić te Željko Divnić iz Stranke umirovlje­nika govorili su o problematici cije­pljenja starijih osoba tim cjepivom. Ponovili su SUH-ov stav zatraživši od Vlade RH da se starije osobe ne cijepe tim cjepivom, jer nije doka­zana njegova puna ,učinkovitost za stariju populaciju. Doktori obitelj­ske medicine počeli su zvati starije osobe na cijepljenje, no problem je što im se ne govori i koje će cjepivo primiti.

     Istaknuli su i kako bi Pfizerovo i Modernino cjepivo trebalo biti na­mijenjeno isključivo za starije osobe i ugrožene skupine. Kažu kako nisu protiv cijepljenja, već da se cijepi samo s dokazanim, učinkovitim cje­pivima. Oštro su osudili i sve one koji su se cijepili preko veze i prije reda. Dodatnu komplikaciju umirovlje­nicima predstavlja i zabrana broja osoba u autobusu, jer ih je dozvo­ljeno maksimalno 15, što predstavlja problem kad osobe iz manjih mjesta moraju ići na zdravstvene preglede ili na cijepljenje u veća mjesta.


 

SIKIREVCI: Posjet najstarijim članovima

     Članovi podružnice SUH-a Sikirevci nisu zaboravili na svoje najstarije članove, te su 1. travnja 2021. godine odlučili posjetiti i prigodno za Uskrs darivati članove starije od 80 godina. Predsjednik Stjepan Rakitić i Anto Knezović otišli su im u goste, gdje su im osobno poželjeli sretan Uskrs u ime SUH-a.

Kod članice Katarine Šipek proslavili su i njezin devedeseti rođendan, a oduševljena posjetom bila je i Viktorija Tresk, koja uživa u 98-oj godini života u svom domu. Unatoč godinama, Viktorija se jako dobro drži i izgleda puno, puno mlađe, te se prigodno i slikala za naš mjesečnik.

Stjepan Rakitić


 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Ništa bez pjesme

     USikirevcima je 27. listopada 2020., uz pridržavanje svih epidemio­loških mjera, održana Izborna skupština Županijskog povjereništva SUH-a Brodsko-posavske županije. Za predsjednika je ponovno izabran Stjepan Rakitić, za zamjenika Tomislav Novosel, tajnica je Ljubica Bešlić, a blagajnik Josip Živić. Na skup­štini je zaključeno kako je cilj jačati SUH povećanjem članstva i ujedinjenjem umirovljenika.

     S obzirom da su Slavonci u pi­tanju, skupština nije mogla proći bez dobre klope, kulena, kobasica, i pjesme, u inat koroni.

Stjepan Rakitić