UVODNA RIJEČ

Sloboda pod ključem

Piše: Jasna A. Petrović

     Na društvenim mrežama portala orijentiranih na stariju popu­laciju je opći predizborni tulum. Jedni druge optužuju kako bi im bilo pametnije manje zboriti, a više paziti za koga glasaju. Uglavnom, poneki zalutali mlađi komentator glasno optužuje sta­re kako su oni krivi zbog koruptivnih lokalnih „vlada" i masovnog iseljavanja cijelih obitelji u inozemstvo.

     Dobro je to da su se stari aktivirali i jedni druge opominju na važnost sudjelovanja u izborima. Da, svojim glasom pišete sud­binu zemlje i šanse za svoj dostojanstveniji život. No, sada dolazi realnost. Koliko zapravo ova ili bilo koja druga vlada želi da starije osobe glasaju? Je li točno da stariji iz ruralnih područja uglavnom glasaju za desnu opciju, a iz urbanih dijelova za stranački spektar od centra do lijevog? Što god da bilo, stariji su izabrali promjenu, ma što to značilo. Jer, loši političari bivaju izabrani zahvaljujući dobrim građanima koji ne izlaze na izbore.

     Legenda Facebooka je umirovljenica Ivanka Mijić iz doma u centru Zagreba, koja je stavila ovaj post:„Želim biti slobodna osoba, a ne daju mi. Za vrijeme ručka, koji mi je prisjeo, dobili smo obavi­jest da se izbori neće održati kao do sada u domu, nego možemo vidjeti gdje spadamo na web stranici doma za izbor čelnika mjesta u kojem živimo. U domu je 70% korisnika iz drugih mjesta, a ne iz Zagreba." Odlučili smo i mi dići glas.

     Iako su za prošle predsjedničke izbore svim domovima umirov­ljenika omogućili da svi njihovi korisnici glasaju u domovima, kako saznajemo od GONG-a, na lokalnim izborima birači mogu glasati samo u mjestu svoga prebivališta, pa tako zakonski nije predviđeno formiranje posebnih biračkih mjesta u ustanovama socijalne skrbi.     Državno izborno povjerenstvo je vezano za glasanje u tim ustano­vama jedino predvidjelo mogućnost da korisnici domova glasaju izvan, odnosno unutar doma, ali radi se o manjini koja je prijavljena na adresu doma ili ima prebivalište na adresi kojoj pripada biračko mjesto koje pokriva i područje doma.

     GONG je po pitanju nemogućnosti glasanja u staračkim domo­vima ili na primjer bolnicama u više navrata isticao kako se radi o lošoj praksi upozorivši kako bi glasanje trebalo biti dostupno svima.

     A možda se nekoj starijoj osobi naprosto kao starijoj osobi ne sviđa pomisao da uranite i s maskom na licu satima čekate u redu kako biste dali svoj glas na izborima? Više vam se sviđa pomisao da ime omiljene stranke ili kandidata zaokružite u domu ili kod kuće - na kauču? I na sam dan izbora odspavate koliko želite? U doba korone je dopisno glasovanje sve popularnije. U SAD-u su na prošlim predsjedničkim izborima demonstrirali kako to može funkcionirati - rekordan broj birača je sudjelovao na izborima putem dopisnog glasovanja, a zahvaljujući tome povećala se i stopa izlaznosti. U vre­menima pandemije je dopisno glasovanje sigurnije, udobnije i - u trendu. Iako se mišljenja oko te vrste glasovanja razilaze, stručnjaci u Njemačkoj očekuju da bi udio dopisnih birača u ukupnoj biračkoj masi na sljedećim izborima za Bundestag mogao biti i veći od 50%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

BRODSKO POSAVSKA ŽUPANIJA


 

SLAVONSKI BROD: Kad ožive bajke

     Pandemija je nametnula režim kojeg se moramo držati. Unatoč tome Dane Ivane Brlić Mažuranić prethodnih godina uvijek je obilježavala veća skupina članova slavonskobrodske podružnice. No, ove godine samo su dvije članice popričale međusobno, evocirale Ivanina djela i život, položile cvijeće u nadi da će pandemija uskoro prestati te će se iduće godine u većoj grupi polagati cvijeće i oživjeti bajke.

     Uskoro će podružnica aktivnijim radom i druženjem nastaviti dosadašnji tempo i provesti svoj plan rada za 2021. godinu. A to je održavati okrugle stolove orga­nizirati 5-6 izleta, ići na ljetovanje u lipnju i kolovozu, organizirati sportske igre te posjetiti nekoliko domova za starije osobe. Svima je to potrebno, a posebno starijim osobama kojima je korona oduzela socijalni život.

Ana Dujanović


 

SIKIREVCI: Velik odaziv na učlanjenje

     Podružnica SUH-a Sikirevci organizirala je u Jarugama, selu u toj općini, u kojoj ima dio članstva, prikupljanje članarine za 2021. godinu. Odaziv je bio odličan, čak 30 članova došlo je platiti članarinu, ali se i konačno malo podružiti, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera.

     Nije čudno da je tema većine razgovora bila korona- virus, ali i dobre vijesti koje stižu o padu broja zaraženih i sve većoj procijepljenosti. Zbog toga svi nestrpljivo čeka­ju prestanak ili ublažavanje mjera kako bi se organizirali izleti i druženja.

Stjepan Rakitić

 

     Podružnica SUH-a Sikirevci organizirala je u Jarugama, selu u toj općini, u kojoj ima dio članstva, prikupljanje članarine za 2021. godinu. Odaziv je bio odličan, čak 30 članova došlo je platiti članarinu, ali se i konačno malo podružiti, naravno uz poštivanje epidemioloških mjera.

     Nije čudno da je tema većine razgovora bila korona- virus, ali i dobre vijesti koje stižu o padu broja zaraženih i sve većoj procijepljenosti. Zbog toga svi nestrpljivo čeka­ju prestanak ili ublažavanje mjera kako bi se organizirali izleti i druženja.

Stjepan Rakitić


 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Oštro protiv cijepljenja preko reda

     U prilogu na SB TV-u 11. veljače 2021. godine o cjepivu Astra- Zenece izjave su dali čelnici Županijskog povjereništva SUH-a Brodsko-posavske županije. Pred­sjednik Stjepan Rakitić, njegov za­mjenik Tomislav Novosel, predsjed­nica Nadzornog odbora Kata Kolarić te Željko Divnić iz Stranke umirovlje­nika govorili su o problematici cije­pljenja starijih osoba tim cjepivom. Ponovili su SUH-ov stav zatraživši od Vlade RH da se starije osobe ne cijepe tim cjepivom, jer nije doka­zana njegova puna ,učinkovitost za stariju populaciju. Doktori obitelj­ske medicine počeli su zvati starije osobe na cijepljenje, no problem je što im se ne govori i koje će cjepivo primiti.

     Istaknuli su i kako bi Pfizerovo i Modernino cjepivo trebalo biti na­mijenjeno isključivo za starije osobe i ugrožene skupine. Kažu kako nisu protiv cijepljenja, već da se cijepi samo s dokazanim, učinkovitim cje­pivima. Oštro su osudili i sve one koji su se cijepili preko veze i prije reda. Dodatnu komplikaciju umirovlje­nicima predstavlja i zabrana broja osoba u autobusu, jer ih je dozvo­ljeno maksimalno 15, što predstavlja problem kad osobe iz manjih mjesta moraju ići na zdravstvene preglede ili na cijepljenje u veća mjesta.


 

SIKIREVCI: Posjet najstarijim članovima

     Članovi podružnice SUH-a Sikirevci nisu zaboravili na svoje najstarije članove, te su 1. travnja 2021. godine odlučili posjetiti i prigodno za Uskrs darivati članove starije od 80 godina. Predsjednik Stjepan Rakitić i Anto Knezović otišli su im u goste, gdje su im osobno poželjeli sretan Uskrs u ime SUH-a.

Kod članice Katarine Šipek proslavili su i njezin devedeseti rođendan, a oduševljena posjetom bila je i Viktorija Tresk, koja uživa u 98-oj godini života u svom domu. Unatoč godinama, Viktorija se jako dobro drži i izgleda puno, puno mlađe, te se prigodno i slikala za naš mjesečnik.

Stjepan Rakitić


 

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Ništa bez pjesme

     USikirevcima je 27. listopada 2020., uz pridržavanje svih epidemio­loških mjera, održana Izborna skupština Županijskog povjereništva SUH-a Brodsko-posavske županije. Za predsjednika je ponovno izabran Stjepan Rakitić, za zamjenika Tomislav Novosel, tajnica je Ljubica Bešlić, a blagajnik Josip Živić. Na skup­štini je zaključeno kako je cilj jačati SUH povećanjem članstva i ujedinjenjem umirovljenika.

     S obzirom da su Slavonci u pi­tanju, skupština nije mogla proći bez dobre klope, kulena, kobasica, i pjesme, u inat koroni.

Stjepan Rakitić