UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

DAN HRVATSKIH ŽETONČIĆA

Hrelja kao Superman

     Dan hrvatskih žetončića bi se mogao početi obi­lježavati 18. lipnja 2021., kad je Hrelja, ničime izazvan, ponudio svoju ruku HDZ-ovoj većini, a da prethodno nije čak niti kontaktirao svoju stranku temeljem koje već 18 godina sjedi na saborskoj fotelji. Da, od svoje 45. godine on tamo zastupa umirovljenike, a da nikada nije bio umirovljen.

Ali, Silvano Hrelja za sebe kaže da nije žetončić već ubrzivač. Iako još nije pojasnio kako to da se s obitelj­skom mirovinom kreće tek od 2023. kada je Vlada to ionako u svom programu planirala, a ne već npr. u srpnju iduće godine - kako je to javno tražio Hrelja dok još nije bio u HDZ-ovoj koaliciji.

Znamo mi to, kada zagusti, "smotani" Clark Kent pretvara se u Supermana koji posjeduje ekstremnu brzinu, snagu, sluh i izdržljivost, a sve to ga čini go­tovo neranjivim u borbi sa zločestim neprijateljima. "Slobodan sam strijelac, to je moja odluka i želim to napraviti", viče naš Clark Hrelja.

Sve je odlučeno davno prije

     I priča svakome tko ga želi slušati kao da je on „iz­mislio" novi model obiteljskih mirovina, a zaboravlja da je i sam javno priznao kako kao opozicijski zastu­pnik nema šanse progurati neki jači zakon. Je li onda ispravno što se pridružio vladajućima, pa time doista izborio da siromašne obiteljske umirovljenice dobiju koju milijardu kuna iz državnog proračuna? E, pa nije!

U Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH do 2030. godine, objavljenoj još u veljači 2021. godine, lijepo piše kako će se „razmotriti mogućnost uvođenja novog mode­la obiteljskih mirovina". Zatim u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti za 2021.-2026. iz travnja ove godine izrijekom piše da će se za tri godine„izmjenom pravnog okvira omogućiti korištenje dijela mirovine preminulog bračnog ili izvanbračnog druga uz osobnu mirovinu, ali i povećanje obiteljske mirovine". Zatim, na drugom sastanku Radne skupine za preispitiva­nje modela obiteljske mirovine, održanom također u travnju, jasno je rečeno kako će se novi model uvesti 2023. godine.

Pumpanje ega

     I što nam sada Clark Hrelja priča: da je on u drugoj polovici lipnja 2021. sve to izmislio, osmislio i odredio rokove? Ma, dajte, molimo vas, ne trabunjajte. Nije izmislio tzv. europski model obiteljske mirovine, niti je pomaknuo ranije utvrđeni rok uvođenja 2023. godine. Samo je odlučio dati svoj glas Plenkoviću, uz privid kako je nešto napravio. Plenkoviću je to fakat dobro došlo jer ga je Čačić počeo povlačiti za nos, ali mu baš ništa novoga nije dao, pa čak niti obećao. Koliko, dakle, košta njegov glas? Ništa. Malo slave, opsjene, maglice i napumpavanja ega.

E tu citirajmo predsjednika Milanovića koji je izjavio sljedeće: „Hrelja je ne prvi puta ušao na listi opozicije i to vrlo vokalne opozicije. Sada je odjednom prešao Plenkoviću. To je puno gore od ovog što se događa u pravosuđu. To našu javnost, ne na razini poruke, nego na razini grča i bijesa naprosto izluđuje. Baš tako, izluđuje. To je znak da nema nikakvih pravila. Za mene, to je posao za USKOK". Hrelja, pak, poručuje Milanoviću da je i on mogao riješiti obiteljske mirovine tijekom svog premijerskog mandata na čelu Kukuriku koalicije, ali ne kaže zašto nije tada prihvatio pomaknuti se iz sigurnosti saborske fotelje na zahtjevno mjesto ministra rada i mirovinskog sustava, ili zašto HSU-ov zamjenik ministra Božidar Štubelj nije zagovarao reformu obiteljskih mirovina.

Prevarant ili ubrzivač?

     Hrelja tvrdi da nije prevario svoje birače. Ali Peđa Grbin s čije SDP-ove liste je izabran u Sabor objavljuje kako „Žetončići sada mogu imati novo ime i zvati se 'hreljtončići, dok Krešo Beljak sugerira Ubrzivaču Supermanu da „pogleda komentare na društvenim mrežama pa će onda vidjeti je li žetončić ili nije".

 

     Najveća je parodija da je predsjednik Hreljine stranke HSU-a izjavio za medije kako su oni zadovoljni, iako nisu kontaktirani niti pitani, ali su to mogli očekivati. Zanimljivo. Čini se da predsjednik ne zna što mu članstvo piše po društvenim mrežama.

     Hrelja samodopadno nastoji zablokirati i rad Radne skupine za preispitivanje modela obiteljske mirovine, pa naglašava u medijima kako će on sam dati pred­ložak na osnovu kojega će se voditi rasprava. Htio bi izbjeći bilo kakvu potencijalnu zaslugu umirovlje­ničkim udrugama, Sindikatu i Matici, koje su se kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe još u rujnu 2020. godine izborile da novi model obiteljske mirovine uđe u program Vijeća, te da se ponovno osnuje nova radna skupina koja je započela s radom još u veljači 2021.

Jasna A. Petrović