UVODNA RIJEČ

Nemam za kilo breskvi

Piše: Igor Knežević

     Telefonski pozivi razočaranih umirovljenika svakodnevica su rada u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. Jedan takav poziv zaprimili smo od umirovljenice Jasne J. koja nas je nazvala nedugo nakon posljednjeg usklađivanja mirovina i požalila nam se da prima samo 1.700 kuna. „Možete li ikako ove u Vladi nagovoriti da nam povise mirovine, znate, ja jedva preživljavam", krenula je gospođa staloženo.

     No, nakon par minuta nije više mogla suspregnuti suze te nam je u plaču kazala: „Godinu dana nisam kupila kilogram breskvi, jednostavno si ih ne mogu priuštiti. Kako je moguće da bivši saborski zastupnici imaju povećanje mirovine od 200 kuna, a ja 40 kuna. Možete li se vi u SUH-u izboriti da nama siromaš­nima ipak daju veće povišice, a ovima smanje", upitala nas je. Odgovorili smo joj da je naš cilj povećanje mirovina u visini 100 posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, ali i da redovito upozoravamo da se trebaju uvesti dodatne „povišice" za one najsiromašnije. Tu je i ozbiljan problem pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, koji je sada na sramotnih 35,99 posto.

     Obećali smo da ćemo zatražiti i da se kao socijalna mjera prilikom usklađivanja za one koji primaju do 2.000 kuna miro­vine, a takvih je 414 tisuća prema ZOMO-u, uvede 120 posto povoljnijeg indeksa, a one do 4.000 kuna, a takvih je 550 tisuća, za 110 posto.

     Time bi se ne samo zaustavio pad udjela mirovina u plaći, već bi on nakon desetljeća konstantnog pada počeo rasti, s ciljem da za desetak godina barem dođe na 40 posto, što je i dalje mizerno, ako se usporedi s drugim zemljama EU ili okruženja, primjerice Slovenijom i Srbijom gdje je udjel oko 50 posto.

Ideja o povećanim osnovicama usklađivanja za one s nižim mirovinama nisu neutemeljene i neizvedive kako to često do­nositelji odluka u Hrvatskoj prezentiraju u javnosti pozivajući se na zakone. Slični modeli„nagrađivanja siromašnijih" već postoje u Italiji, Latviji, Portugalu, Češkoj, te su ugrađeni kao opcija u zakone, a primjerice u Austriji, Bugarskoj i Španjolskoj se već nekoliko posljednjih godina uz redovito usklađivanje isplaćuju dodatne „povišice" siromašnijim umirovljenicima.

     U doba kada se forsira privatizacija mirovinskog sustava, možemo biti sretni što smo sačuvali prvi mirovinski stup, kao i javno zdravstvo, no nikako se ne mirimo s činjenicom da više od 730 tisuća umirovljenika živi ispod granice linije siromaštva.„Ako društvo nije u mogućnosti pomoći mnogobrojnim siromasima, neće biti kadro ni spasiti malobrojne bogataše", kazao je jednom prilikom J.F. Kennedy. I doista, gomilanje siromaha nikad nije donijelo dobroga društvu, a kad-tad je dovelo i do političkih promjena. Nezadovoljstvo hrvatskih siromaha je ogromno i samo se nakuplja i nakuplja. Dok jednom ne pukne...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

PROSVJEDI GENERACIJE SAKUPLJAČA PLASTIČNIH BOCA

7.000 UMIROVLJENIKA POSLALO PORUKE SOCIJALNO AUTISTICNOJ VLADI

Nije nas sram što smo siromašni, neka vas bude sram!

   

     U organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske pod slo­ganom „Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti" više od sedam tisuća građana i građanki, većinom sta­rije dobi, izašlo je 10. listopada, unatoč kiši, na trgove Zagre­ba, Splita, Pule, Osijeka i Slavonskog Broda, a tri dana kasnije i Zadra, kako bi poručili vladajućima da vremena za zaustav­ljanje siromaštva starijih nema i da je taj trenutak - sada.

 

Iako se premijer Andrej Plenković dan ranije oglasio i unapri­jed odbio zahtjeve umirovljenika s izlikom kako novaca nema i da su zahtjevi umirovljenika nerealni, prosvjednici su još jednom na prosvjedima predložili konkretne i realne mjere za bolje sutra starijih osoba. Povećanje mirovina za 19 posto umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. s reobračunom do danas, povećanjem aktualne mirovine za 14 posto od 1. siječnja 2018., uvođenje mi­nimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće (s korektivnim faktorom za svaku godinu) i uvođenje naci­onalne mirovine, samo su neki od njih. Dok se premijer pita kako to ostvariti, umirovljenici ponavljaju - ukinite drugi mirovinski stup, oduzmite naše novce bankama i vratite ih u prvi stup.

 

 

 

Zagreb:

 

MLADI IZ ZEMLJE, STARI POD ZEMLJU

 

     Predsjednica SUH-a Jasna Petrović poručila je kako su umirovljenici, koji čine ukupno četvrtinu stanovništva, obe­spravljeni, osiromašeni i poniženi.

 

„Vlast tvrdi da su naši zahtjevi pretjerani i nerealni i da smo dobili 2,1 posto povećanja mirovina, što je najviše u po­sljednjih osam godina. Imamo socijalno autističnu Vladu, vi­djet ćemo koliko će potrajati. Dajte prvo gladnima, žednima i ozeblima, budite milosrdni, jer u suprotnom nećete dugo trajati, pojest će vas vaša vlastita pohlepa i socijalna indiferentnost", poručila je Petrović. Upozorila je kako ima

 

za kupnju borbenih zrakoplova i limuzina sa zatamnjenim staklima, ali ne i za povećanje mirovina, kao i da imamo sve više bogatih i siromašnih građana, sve veće socijalne razlike.

 

     Zamjenik predsjednice SUH-a Milan Tomičić naveo je da povećanje od 2,1 posto prosječne mirovine iznosi 47 kuna, ocijenivši to ponižavajućim, tim više jer 55 posto umirovlje­nika ima ispodprosječnu mirovinu, a njih 83.000 ima mirovi­nu nižu od 1.000 kuna.

 

     Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, rekao je da su „radnici dostojanstveno radili, a sada im političari kažu da su balast. Danas i nama radnicima kažu da smo trošak kapitala, trošak koji treba smanjiti. Mi želimo da hrvatski radnici ostanu raditi u Hr­vatskoj, a da hrvatski umirovljenici dostojanstveno žive od svojih mirovina".

 

     Osim SSSH podršku prosvjedu pružile su i sve druge hr­vatske sindikalne središnjice. Matica hrvatskih sindikata i njezin čelnik Vilim Ribić poručili su kako se   Vladinim politika­ma produbljuje jaz unutar društva i stvaraju podjele na umi­rovljenike prvog i drugog reda. „Što su prioriteti politika, ako ne briga za svoje građane, posebice one najugroženije, čija je dostojanstvena starost ugrožena nebrigom, konstantnim zanemarivanjem i podcjenjivanjem u vidu mirovina, od kojih je čak 50 posto, koje su niže od hrvatske linije siromaštva." Pisma potpore stigla su i od Nezavisnih hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge radničkih sindikata, a Krešimir Sever je po­dršku izgovorio i sa glavne bine. U Puli je podršku pružio i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

 

     Osobito je bila dirljiva poruka Sekcije žena sindikata turiz­ma i usluga Hrvatske. „Danas Vi, sutra mi!!! Vaš status nikada nije bio gori, a vaša prava nikada manje poštovana. Nakon godina teškog i mukotrpnog rada, vaše mirovine nisu dovolj­ne niti za najosnovnije potrebe, a kamo li za život dostojan čovjeka. Zato se mi buduće umirovljenice, zajedno sa vama, već danas moramo boriti za bolje sutra."

 

Ramiza Memedi, kao predstavnica Ženske mreže Hrvat­ske i Udruge žena Romkinja Hrvatske„Bolja Budućnost", upo­zorila je na posebno težak položaj u kojem se žene nađu u mirovini, dok se u ime osoba s invaliditetom aktivist i bloger Damir Fatušić osvrnuo na probleme s kojima se osobe s inva­liditetom suočavaju na tržištu rada, kao i na tešku poziciju u kojoj se nalaze njihovi roditelji, koji su većinu radnog vijeka proveli kao njegovatelji.

 

     Prosvjednicima se obratio i Josip Miličević ispred Mreže mladih Hrvatske „Niste sami u borbi za dostojanstven život, među generacijska solidarnost postoji", između ostalog je poručio Miličević i rasplakao dio nazočnih. „Ne mogu tvrditi da znam kako je vama i kako živite, znam samo ono što vi­dim i čujem oko sebe, a to izgleda tužno i porazno. Upravo je i to ono što želim poručiti odavde, mladi vide kako se naša država i društvo odnose prema umirovljenicima, onima koji su svoj radni vijek proveli mukotrpno radeći da bi sada bili na rubu preživljavanja. Zar vladajući misle da to što mladi vide njih potiče da ostanu u Hrvatskoj?", osudio je socijalnu indi- ferentnost vladajuće elite.

 

     Iako je Predsjedništvo Matice umirovljenika Hrvatske u zadnji trenutak iskočilo iz zajedničke organizacije prosvjeda, nakon što je njihov čelnik Josip Kovačić u dva navrata pret­hodno potvrdio njihovo sudjelovanje, valjda je pobijedila logika koalicije HSU-a i HDZ-a u Mariji Bistrici, odakle dolazi Kovačić kao tamošnji HSU-ov čelnik. No to nije smetalo split­ske i zagrebačke udruge Matice da se aktivno uključe, pa je tako na glavnom zagrebačkom trgu govorila i predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba Marija Kalebota.

 

     Na zagrebačkom prosvjedu poseban su doprinos dali glumci Jasna Bilušić i Marko Torjanac koji su čitali pedesetak od više tisuća poruka koje su pristigle preko Facebook stra­nice SUH-a Prosvjed protiv siromaštva starijih osoba i web stranice www.suh.hr. Suvremeni telali, Zli bubnjari su najav­ljivali svako čitanje pretužnih poruka, te na kraju prosvjeda otpratili delegaciju čelništva SUH-a do zgrade Vlade RH na Markovom trgu, gdje su predali zahtjeve. Dirnuti brojnim su­sretima s umirovljenicima, Zli bubnjari su zamolili da se u nji­hovo ime posredstvom Pravnog savjetovališta SUH-a nekoj umirovljeničkoj obitelji dodijeli pomoć od 400 kuna.

 

     Dvadesetak članica i članova SUH-a iz zbora Turopoljaska zvona došli su iz Velike Gorice pozdraviti prosvjed himnom, a završili pjesnom Jedna je Hrvatska. No, kako je suditi pre­ma brojnim transparentnima, to je Hrvatska koja ne voli svo­je stare. "Više me boli nepravda nego stare noge i operiran kuk", "Vratite ukradeno", "Stop porezu na nekretnine", "Na ru­čak u kontejner", „Mirovine su katastrofa", „I vi ćete biti stari, i vi ćete biti zaboravljeni"...

 

 

 

Split:

 

UMIROVLJENICI SVAKODNEVNO "ŠTRAJKAJU GLAĐU"

 

     Oko tisuću splitskih umirovljenika okupilo se na Zapad­noj obali, a s transparentima su poručili vladajućima što o njihovim politikama misle. „Kriminal na temelju RH", "50 po­sto mirovina ispod granice siromaštva", "Prosječna mirovina - 37 posto prosječne plaće" i "Mladi iz zemlje, stari u zemlju", pisalo je na dijelu transparenata. Osim što su ponovili zahtje­ve, zatražili su od gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da najmanje jednom godišnje primi predstavnike umirovlje­ničkih udruga i da održi tematsku sjednicu Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o problemima umirovljenika i stari­jih, kojih u Splitu ima više od 50.000.

 

     "Tražimo od gradske uprave da oformi službu za građa­ne iznad 65 godina starosti, te da se već u ovom mandatu Gradske uprave planira izgradnja jednog ili dva doma za sta­re i nemoćne osobe," navodi se u proglasu koji je pročitan na prosvjedu. Također se traži otvaranje dnevnih boravaka za stare i nemoćne, te da Grad Split pokrene inicijativu za iz­gradnju hospicija i za žurno osnivanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje.

 

     Potpredsjednica SUH-a Asja Tomin zamjerila je političari­ma što su im umirovljenici društveni teret, dometnuvši kako je "našim umirovljenicima štrajk glađu svakodnevica." Za vri­jeme prosvjeda povremeno su se, kad su govornici spomi­njali riječ političari, iz publike čuli uzvici "Lopovi, lopovi".

 

     Podršku umirovljeničkim prosvjedima dao je i Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom, a pismo po­drške poslalo je i društvo Hrvatski umirovljenik, u kojem su naglasili kako podržavaju sve SUH-ove zahtjeve za dostojniji život umirovljenika.

 

     Javna podrška stigla je i iz udruge Blokirani, koji su osim izraza solidarnosti sa zahtjevima i ciljevima, poručili kako tre­ba zaustaviti rast apsolutnog siromaštva u Hrvatskoj i pre­raspodijeliti bogatstvo, tako da najviše stope poreza plaćaju najimućniji građani, te da se pomogne prezaduženim obite­ljima i pojedincima i spasi 330.000 prezaduženih kućanstava.

 

     Od umirovljeničkih stranaka, iako su sve obaviještene o prosvjedima i zamoljene za podršku, oglasio se jedino BUZ- Blok umirovljenici zajedno, koji je potvrdio kako se u pot­punosti slažu sa sadržajem zahtjeva, te da apeliraju na za­jedništvo svih umirovljeničkih udruga i stranaka.

 

 

 

Pula:

 

KAD JE MIROVINA KAZNA

 

     Više od tisuću građana okupilo se i na Trgu Portarata u Puli, gdje je predsjednica pulske podružnice SUH-a Mirjana Dika Dužman ustvrdila kako se položaj umirovljenika u Hrvatskoj nije poboljšao ni za milimetar, stoga je zatražila poduzimanje konkretnih mjera na poboljšanju njihova standarda. "Umirovljenici nemaju vremena za čekanje, oni su očajni i ljuti jer im je oduzeto temeljno dostojanstvo i ravnopravnost1, kazala je Dika Dužman.

 

     Predsjednik istarskog ureda SSSH-a Slobodan Kapor upi­tao se gdje je nestala briga za ostvarivanje načela socijalne pravde kao jednog od ustavnih načela. Mnogi umirovljenici prinuđeni su na preživljavanje i gaženje svoga dostojanstva skupljanjem plastičnih boca, istaknuo je Kapor. "Tražimo po­duzimanje konkretnih mjera na poboljšanju standarda umi­rovljenika, a ne ponavljanje kurtoaznih fraza i obećanja o dostojanstvu treće životne dobi, posebice pred izbore kada su glasovi 'penzića' više nego poželjni, a često i presudni u formiranju vlasti", poručio je Kapor.

 

     Prisutnima se obratio i Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, koji je prosvjednicima priznao da ih želi probuditi da prestanu ponavljati greške svake izborne godine. „U kapitalizmu nema moljakanja, za sve se trebate iz­boriti, a to radite na izborima. Kako možete birati uvijek iste ljude?

 

     Tijekom prosvjeda podrška je stigla i iz Rima, gdje se odr­žavala Konvencija FERPE - Europske federacije umirovljenika i starijih osoba, čija je SUH članica. U ime 10 milijuna članova iz 40 organizacija generalna tajnica Carla Cantone i delegati konvencije poručili su hrvatskim umirovljenicima: MI SMO S VAMA!

 

 

 

Osijek:

 

POLITIČARI, VI STE DRUŠTVENI BALAST

 

     „Više od 15.000 umirovljenika i mlađih građana okupilo se 1996. godine na prosvjedu u Zagrebu kad se Vlada, protiv­no odluci Ustavnog suda o povratu mirovine, oglušila. Nakon prosvjeda povrat mirovine bio je riješen. Mi danas želimo da nas se čuje, a ne bude li tako, spremni smo izići na ulice i po­noviti prosvjed od prije 21 godinu", poručio je okupljenima na Trgu slobode Mato Obradović, predsjednik županijskog povjerenstva Sindikata umirovljenika Hrvatske i potpredsjed­nik SUH-a te član Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe Vlade RH.

 

     „U Vladi rasprave o umirovljenicima nema. U dvije godi­ne u ministarstvima koje nas se tiču promijenjena su četiri ministra i ni jedan ne želi s nama razgovarati. Nacionalno vijeće nije održalo ni jednu radnu sjednicu gdje bi se ra­spravljalo o problematici umirovljenika u Hrvatskoj", do­dao je.

 

Obradović problematičnim drži i podatak o oko 180.000 korisnika povlaštenih mirovina, koji su se, "izdignuli iznad hr­vatskog društva" iako Ustav svim građanima jamči istu kvali­tetu života.

 

     Među oko tisuću prosvjednika u Osijeku bila je i 68-godiš- nja Marinka Škorjanc, umirovljena prije dvije godine. Nakon 37 godina staža, naglašava, nije se nadala tako malom iznosu mirovine, a na prosvjed je došla kako bi pomogla mladima i njihovoj budućnosti, a koja treba biti, dodaje, puno bolja nego njezina.

 

     Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osigu­ranje koje je na prosvjedu istaknuo Željko Perković, predsjed­nik Saveza organizacija invalida Osječko-baranjske županije, u Hrvatskoj je u 2016. godini bilo ukupno 1.099.355 umirov­ljenika, a jedna zaposlena osoba financira 1,27 umirovljenika.

 

„Sve smo bliži crnim najavama da će uskoro na jednog zaposlenog doći jedan umirovljenik. U invalidskoj je mirovini 231.498 osoba s prosječnom mirovinom od 1.989,71 kunu, a najmanje mirovine prima čak 74.000 umirovljenika i iznose manje od 500 kuna mjesečno. U Hrvatskoj je gospodarstvo u lošoj situaciji, ali novac koji se uplaćuju kroz silne poreze od­lazi za prilično sumnjive namjene. Čak 36 posto može se uki­nuti ili smanjiti i ta sredstva preusmjeriti u mirovinu nas koji smo je gradili, borili se i stvarali državu", poručio je Perković.

 

     Prosvjed u Osijeku, na kojem su se okupili i brojni umirov­ljenici iz Đakova, Gorjana, Donjeg Miholjca, Našica i ostalih slavonskih gradova i sela, obilježile su slavonske pjesme, ali i niz transparenata s porukama: "I vi ćete biti stari', "Mi smo državu izgradili, vi ste je opljačkali', "Mladi iz zemlje, stari u zemlju', "Političari, vi ste društveni balast, a ne mi".

 

     Prosvjedu se pridružila i ikona osječke humanosti, čelni- ca humanitarne udruge Rijeka ljubavi Štefica Čučak: „Ovo je prvi put da su se umirovljenici pokrenuli. Tu ne smijemo stati, već pokazati da tako više ne ide. Nije problem nahraniti siro­mašnoga, već je problem zadovoljiti bogatoga. Otvorio je i zaboravio zatvoriti usta."

 

 

 

Slavonski Brod:

 

UMIROVLJENICI SE GRIJU U TRGOVAČKIM CENTRIMA

 

     Oko 500 prosvjednika okupilo se na središnjem grad­skom trgu u Slavonskom Brodu kako bi upozorili na vrlo težak materijalni položaj većine umirovljenika i potrebu da se novim zakonskim rješenjima umirovljenici zaštite od daljnjeg pogoršavanja.

 

     „Kome je danas lijepo u našoj županiji? Prosvjedujemo jer nas nitko ne uvažava, u tri posljednje Vlade nitko se nije udostojao pozvati umirovljenike na neki razgovor. Umirov­ljenici žive bijedno, jednako oni na selu kao i ovi u gradu, sve su to starci koji ne mogu sami ni zemlju obrađivati, a u gradu je još gore. Oko 150 umirovljenika našega grada skoro svaki dan po zimi provede u nekom od trgovačkih centara jer nemaju s čime platiti grijanje", rekao je Stjepan Rakitić, predsjednik Županijsko povjereništva Brodsko-po- savske županije Sindikata umirovljenika Hrvatske, čija mi­rovina je 1.230 kuna. Rakitić je napomenuo kako stariji na selu uglavnom imaju poljoprivredne mirovine koje iznose od 500 do 1.500 kuna, što je nedostatno za životni mini­mum.

 

     „Nemam čime kupiti čokoladu unucima. Radio sam u Novogradnji, imam 2.300 kuna mirovinu. Nisam nikada ni pomišljao da ću ovo doživjeti. Pomažemo jedni drugima, kada ja imam, dam drugom, kada ja nemam, meni daju. Sramota je to kako danas ljudi koji su radili cijeli život žive. Sve za koje sam glasao nisu nam ništa pomogli, Plenković, Sanader. J...em ti ovakvu državu, gledam izbjeglice oni žive bolje od nas, ne bojim se ništa reći", kazao je Stjepan Gusak, jedan od umirovljenika koji se pridružio prosvjedu.

 

 

 

Zadar:

 

UMIROVLJENICI NEĆE MIROVATI

 

     Nekoliko desetaka građana odazvalo se pozivu Sindikata umirovljenika Hrvatske na zbog kiše odgođeni prosvjed na zadarskom Forumu, koji se održao 13. listopada. Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti - bila je poruka govornika koji su još jednom ukazali na teško stanje hrvatskih umirov­ljenika. Iako na ovom prosvjedu nije bilo transparenata, po­ruka je izrečena: umirovljenici neće mirovati!

 

     „Radila sam o Zadranki 34 godine, a mirovina mi iznosi 2.173 kune. Tolike godine smo odvajali od naših primanja, gradili i izgradili Zadranku i cijeli grad, a njima je bilo dovolj­no samo tri mjeseca da sve to privatizacijom unište. Takvu sudbinu podijelilo je 23.000 radnih mjesta u Zadru i nikom ništa", rekla je Loreta Belić.

 

Njena kolegica Vojna Paštrović ima 2.620 kune mirovine. Svaki mjesec mora platiti 1.200 kuna režija i 700 kuna kredi­ta. Kako s ostatkom dostojanstveno živjeti, pitanje je koje su mnogi jučer postavljali na Forumu.

 

Okupljenima se obratio i predsjednik zadarske podružnice SUH-a Nikola Škarica koji je ponovio zahtjeve koje su par dana prije odaslali umirovljenici u drugim gradovima.

 

     Pravni zastupnik zadarskog SSSH Vedran Uranija poručio je premijeru da ako ima novca za povlaštene mirovine, onda ima i za sve ostale.

 

Program prosvjeda su uveličali glumica zadarskog Kaza­lišta lutaka Tamara Šoletić, koja je recitirala socijalnu poeziju i klapa Donat.

 

 

 

ŠTO HOĆE OVI PENZIĆI?

 

     Iako je premijer Plenković odbio zahtjeve umirovlje­nika kao „nerealne" i iako ga je podržalo par liberalnih ekonomista s izjavama poput one Gorana Vojkovića„I što hoće ovi penzići, da im dodatno plaćamo? Hoće nama oni plaćat mirovinu? Neće", predsjednica SUH-a Jasna Petrović zadovoljna je i odazivom građana i reakcijama javnosti.

 

     „Od svibnja do danas smo odradili najvažniju stvar, a to je kampanja osvješćivanja hrvatske javnosti, pritom i poli­tičke elite, o siromaštvu starijih osoba, što je predugo gura­no pod tepih".

 

Borba umirovljenika tek je počela, a to je nakon prosvje­da u šest gradova jasno i umirovljenicima i vladajućima.