UVODNA RIJEČ

Ministar kojeg smo nekad voljeli

Piše: Jasna A. Petrović

     Kaže naš glavni ministar za financije da su umirovljenici pojeli proračun. On, među umirovljenicima nekad najomiljeniji Plenkovićev ministar, već stoga jer je pokazao da ima pojma o svom poslu, nedavno je izgubio HDZ-ove brojne glasače starije dobi. U prigodi krojenja rebalansa proračuna reče hladnokrvno Zdravko Marić kako je najveći „krivac za još veće rashode proračuna indeksacija mirovina, koja je u drugom dijelu ove godine iznosila 2,46 posto". I dodaje kako “nije očekivao tako visoku brojku”!

     Gospodine Ministre, molimo lijepo, zar vi stvarno mislite da je 60 kuna prosječnog usklađivanja mirovine i to sa „sarmom" od 70 posto rasta plaća i 30 posto rasta cijena, previše, da spa­šava siromašne umirovljenike od daljnjeg tonjenja u bijedu? I još imate obraza reći kako su oni te štetočine koji su ugrozili državni proračun?

        Ma hajte, molimo Vas, zar je za Hrvatsku stvarno loša vijest što su mirovine rasle za nokat jače nego što ste to utefterili u svojoj tekici! I još ste se drznuli spomenuti Covid dodatak, koji je isto išao starijima pa su tako penzići valjda dokrajčili proračun. I onda velite pomirbeno, da ste, kao Vlada „uvijek govorili, kako su od svih rashoda mirovine najveći rashod u proračunu, i kamo sreće da imamo prostora još za viši rast".

Imate, ministre prostora za rast mirovina, a na to vas obvezuju i europska upozorenja kako morate poraditi na adekvatnosti mirovina, jer čak ih je 65 posto niže od hrvatske linije siromaštva, na dnu smo po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći.    Pa što još hoćete?!

     Znate Vi, ministre, da od ničega ne možete napraviti nešto. Ex nihilo aliquid facere, kako kaže stara latinska poslovica. Ako biste doista rado gladnim umirovljenicima povećali mirovine, pa onda napravite proračun u kojem ćete podići doprinos za mirovine prvog stupa, koji danas iznosi samo 15% i najniži je u Europskoj uniji. Povećajte ga na 28% kao u Češkoj, 33% u Italiji, 25,5% u Mađarskoj, 24,4% u Sloveniji i Finskoj ili 22,8% u Austriji.

     Slažemo se, ministre, da mi nemamo tako velik proračun kao neke bogate zemlje, ali to se onda računa po udjelu doprinosa u bruto društvenom proizvodu, a tu smo negdje u donjoj sredini, sa samo 10,2 posto BDP-a, dok se u Italiji, Grčkoj, Francuskoj,    Austriji i Portugalu kreće od 14 do 16 posto. Njima njihov umirovljenik nije preskup. Vama vaš jest. Vama su vaši umirovljenici toliko preskupi da im zamjerate što im se mirovine djelomično usklade s rastom plaća i cijena. Vi ste protiv poboljšanja formule usklađivanja mi­rovina na 100 posto povoljnijeg indeksa, jer to bi onda možda bilo čak i „rast" od tri posto. Vi tako savjetujete premijera. Vi tako brišete šansu za preživljavanje hrvatskih umirovljenika. Jer, nije važno samo preživjeti, nego i biti sretan. A s    Vašim načinom raz­mišljanja, umirovljenici sigurno nikada neće biti sretni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

SPORTSKI SUSRETI SUH-a ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Dva zbora uljepšala igre umirovljenika

     Pod strogim epidemiološkim mjerama 16. listopada 2021. godine u Dugom Selu u dvorani Osnovne škole održani su 3. sportski susreti SUH-a Zagrebačke županije. Na susretima je sudjelovalo 160 natjecatelja iz SUH-ovih podružnica iz Samobo­ra, Velike Gorice, Međunarodne zračne luke Zagreb, Dugog Sela, Rugvice, Gradeca i Vrbovca. Po prvi put na susrete su pozvani i zborovi iz Vrbovca i Velike Gorice, koji su svojim pjevanjem uljepšali cjelokupni događaj.

Sudionike su na početku pozdravili predsjednik Udruge SUH-a Dugo Selo Milivoj Marić kao domaćin te predsjednik Županijskog povjereništva SUH-a Zagrebačke županije Zlatko Hržić, koji je izrazio zadovoljstvo što se igre ponovo održavaju nakon godinu dana stanke zbog pandemije.

     „Drago mi je što smo opet ovdje da se družimo i natječemo, i neka pobijede najspretniji i najsretniji. Važno je da svi sudionici imaju Covid potvrde i da su testirani, jer nam je zdravlje ipak naj­važnije", poručio je Hržić.

Igre je potom otvorio Stjepan Milobara, član Predsjedništva SUH-a te se krenulo s natjecanjem u četiri discipline: stolnom tenisu, pikadu, belotu i šahu, s time da su se jedino u šahu natjecali isklju­čivo muškarci, a u drugim disciplinama ekipe su bile pomiješane.

     U stolnom tenisu pehar najboljega ponijela je ekipa Dugog sela, druga je bila Velika Gorica, a treća Rugvica. U pikadu je prvo  mjesto osvojila Međunarodna zračna luka Zagreb, druga je bila Velika Gorica, a treća Rugvica. Najbolja u belotu je bila ekipa iz Samobora, zatim iz Rugvice te Vrbovca. U šahu je prvo mjesto osvojila Rugvica, drugi su bili Vrbovčani, a treće mjesto pripalo je Dugom Selu.

     Nakon zbrajanja svih rezultata ukupni pobjednik 3. Sportskih susreta je Podružnica SUH-a Rugvica i njoj je pripao najveći pehar. Prije dodjele pehara u restoranu Romantika oba pjevačka zbora imala su svoju dionicu od 15-ak minuta te su otpjevali nekoliko pjesama.

     Nakon toga nastavilo se druženje kojeg su svi željni očekivali s obzirom na pandemiju. Organizirana je živa glazba te se plesalo, pjevalo i slavilo. Svakako treba istaknuti da je troškove restorana pokrio Grad Dugo Selo, čijim čelnicima idu posebne zahvale što su imali sluha i dali potporu organizaciji natjecanja.

U nadi da će sljedeći 4. sportski susreti biti održani u boljim uvjetima Zlatko Hržić zaželio je puno zdravlja svim sudionicima i poručio da već počnu s pripremama za sljedeće natjecanje.

Zlatko Hržić