UVODNA RIJEČ

Ministar kojeg smo nekad voljeli

Piše: Jasna A. Petrović

     Kaže naš glavni ministar za financije da su umirovljenici pojeli proračun. On, među umirovljenicima nekad najomiljeniji Plenkovićev ministar, već stoga jer je pokazao da ima pojma o svom poslu, nedavno je izgubio HDZ-ove brojne glasače starije dobi. U prigodi krojenja rebalansa proračuna reče hladnokrvno Zdravko Marić kako je najveći „krivac za još veće rashode proračuna indeksacija mirovina, koja je u drugom dijelu ove godine iznosila 2,46 posto". I dodaje kako “nije očekivao tako visoku brojku”!

     Gospodine Ministre, molimo lijepo, zar vi stvarno mislite da je 60 kuna prosječnog usklađivanja mirovine i to sa „sarmom" od 70 posto rasta plaća i 30 posto rasta cijena, previše, da spa­šava siromašne umirovljenike od daljnjeg tonjenja u bijedu? I još imate obraza reći kako su oni te štetočine koji su ugrozili državni proračun?

        Ma hajte, molimo Vas, zar je za Hrvatsku stvarno loša vijest što su mirovine rasle za nokat jače nego što ste to utefterili u svojoj tekici! I još ste se drznuli spomenuti Covid dodatak, koji je isto išao starijima pa su tako penzići valjda dokrajčili proračun. I onda velite pomirbeno, da ste, kao Vlada „uvijek govorili, kako su od svih rashoda mirovine najveći rashod u proračunu, i kamo sreće da imamo prostora još za viši rast".

Imate, ministre prostora za rast mirovina, a na to vas obvezuju i europska upozorenja kako morate poraditi na adekvatnosti mirovina, jer čak ih je 65 posto niže od hrvatske linije siromaštva, na dnu smo po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći.    Pa što još hoćete?!

     Znate Vi, ministre, da od ničega ne možete napraviti nešto. Ex nihilo aliquid facere, kako kaže stara latinska poslovica. Ako biste doista rado gladnim umirovljenicima povećali mirovine, pa onda napravite proračun u kojem ćete podići doprinos za mirovine prvog stupa, koji danas iznosi samo 15% i najniži je u Europskoj uniji. Povećajte ga na 28% kao u Češkoj, 33% u Italiji, 25,5% u Mađarskoj, 24,4% u Sloveniji i Finskoj ili 22,8% u Austriji.

     Slažemo se, ministre, da mi nemamo tako velik proračun kao neke bogate zemlje, ali to se onda računa po udjelu doprinosa u bruto društvenom proizvodu, a tu smo negdje u donjoj sredini, sa samo 10,2 posto BDP-a, dok se u Italiji, Grčkoj, Francuskoj,    Austriji i Portugalu kreće od 14 do 16 posto. Njima njihov umirovljenik nije preskup. Vama vaš jest. Vama su vaši umirovljenici toliko preskupi da im zamjerate što im se mirovine djelomično usklade s rastom plaća i cijena. Vi ste protiv poboljšanja formule usklađivanja mi­rovina na 100 posto povoljnijeg indeksa, jer to bi onda možda bilo čak i „rast" od tri posto. Vi tako savjetujete premijera. Vi tako brišete šansu za preživljavanje hrvatskih umirovljenika. Jer, nije važno samo preživjeti, nego i biti sretan. A s    Vašim načinom raz­mišljanja, umirovljenici sigurno nikada neće biti sretni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

9. SPORTSKI SUSRETI POVJERENIŠTVA SUH-a GRADA ZAGREBA

Igrama obilježili Dan starijih osoba

     Povjereništvo SUH-a Zagreb 9. listopada 2021. godine orga­niziralo je 9. sportske susrete, čime su obilježili i Dan starijih osoba, koji se slavio osam dana ranije. Susreti su, kao i pro­teklih godina, organizirani na školskom igralištu OŠ Vjenceslava Novaka u Sudentskom gradu. Uz predsjednika Povjereništva SUH-a Stevu Živčića, koji je osmislio i postavio rekvizite za igre, pomogli su članovi podružnice Studentski grad. Angažirali su se kao suci na igrama, dijeljenju majica natjecateljima, zatim bureka i vode koje je organizator namijenio za natjecatelje.

     S obzirom da je situacija s Covidom-19 još uvijek zabrinjava­juća, iz svake od 11 zagrebačkih podružnica sudjelovalo je po pet natjecatelja. Predsjednik Povjereništva prepustio je inventivno otvaranje igara predstavnici Središnjeg ureda Jasni A. Petrović i bivšoj predsjednici Povjereništva SUH Zagreb Biserki Budigam, koje su pucajući loptice u zrak otvorile igre.

Natjecalo se u pet disciplina: bacanje lopte u koš, pucanje lopte na gol kroz okvire koji nose bodove, bacanje lopte kroz obruče, nabacivanje obruča na štap i štafetni poligon. Dok su glavni suci zbrajali rezultate, odigrale su se i dvije revijalne igre koje su razveselile okupljene. Za jednu igru bilo je potrebno bocom, koja je visjela između nogu, zavezana oko pojasa, s jedne na drugu stranu igrališta dogurati predmet koji se na­lazio na podu, a kako si natjecatelji ne bi pomagali rukama, u svakoj ruci imali su balon. Druga igra bila je gađanje lukom i strijelom u cilj.

     Za zdravlje su se pobrinule liječnice iz Crvenog križa, koje su sudionicima mjerile tlak i razinu šećera u krvi, te zasićenost kisika u krvi (oksimetrija). Ovaj pregled je iskoristilo 69 sudionika igara.

     Najbolji na igrama osvojili su medalje, treće mjesto pripalo je momčadi Gornje Dubrave koja je u svojoj ekipi imala uglavnom žene, drugo mjesto je pripalo ekipi Susedgrada, što je bilo veliko iznenađenje, jer su bili najstarija ekipa, dok je pobjedničko zlato pripalo ekipi Podsljemena, koja je imala nešto mlađe natjecatelje u svojoj momčadi. Svi sudionici dobili su zahvalnice za sudjelo­vanje na igrama, i svima čestitamo na uspjehu.

Snježana Živčić