UVODNA RIJEČ

Ministar kojeg smo nekad voljeli

Piše: Jasna A. Petrović

     Kaže naš glavni ministar za financije da su umirovljenici pojeli proračun. On, među umirovljenicima nekad najomiljeniji Plenkovićev ministar, već stoga jer je pokazao da ima pojma o svom poslu, nedavno je izgubio HDZ-ove brojne glasače starije dobi. U prigodi krojenja rebalansa proračuna reče hladnokrvno Zdravko Marić kako je najveći „krivac za još veće rashode proračuna indeksacija mirovina, koja je u drugom dijelu ove godine iznosila 2,46 posto". I dodaje kako “nije očekivao tako visoku brojku”!

     Gospodine Ministre, molimo lijepo, zar vi stvarno mislite da je 60 kuna prosječnog usklađivanja mirovine i to sa „sarmom" od 70 posto rasta plaća i 30 posto rasta cijena, previše, da spa­šava siromašne umirovljenike od daljnjeg tonjenja u bijedu? I još imate obraza reći kako su oni te štetočine koji su ugrozili državni proračun?

        Ma hajte, molimo Vas, zar je za Hrvatsku stvarno loša vijest što su mirovine rasle za nokat jače nego što ste to utefterili u svojoj tekici! I još ste se drznuli spomenuti Covid dodatak, koji je isto išao starijima pa su tako penzići valjda dokrajčili proračun. I onda velite pomirbeno, da ste, kao Vlada „uvijek govorili, kako su od svih rashoda mirovine najveći rashod u proračunu, i kamo sreće da imamo prostora još za viši rast".

Imate, ministre prostora za rast mirovina, a na to vas obvezuju i europska upozorenja kako morate poraditi na adekvatnosti mirovina, jer čak ih je 65 posto niže od hrvatske linije siromaštva, na dnu smo po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći.    Pa što još hoćete?!

     Znate Vi, ministre, da od ničega ne možete napraviti nešto. Ex nihilo aliquid facere, kako kaže stara latinska poslovica. Ako biste doista rado gladnim umirovljenicima povećali mirovine, pa onda napravite proračun u kojem ćete podići doprinos za mirovine prvog stupa, koji danas iznosi samo 15% i najniži je u Europskoj uniji. Povećajte ga na 28% kao u Češkoj, 33% u Italiji, 25,5% u Mađarskoj, 24,4% u Sloveniji i Finskoj ili 22,8% u Austriji.

     Slažemo se, ministre, da mi nemamo tako velik proračun kao neke bogate zemlje, ali to se onda računa po udjelu doprinosa u bruto društvenom proizvodu, a tu smo negdje u donjoj sredini, sa samo 10,2 posto BDP-a, dok se u Italiji, Grčkoj, Francuskoj,    Austriji i Portugalu kreće od 14 do 16 posto. Njima njihov umirovljenik nije preskup. Vama vaš jest. Vama su vaši umirovljenici toliko preskupi da im zamjerate što im se mirovine djelomično usklade s rastom plaća i cijena. Vi ste protiv poboljšanja formule usklađivanja mi­rovina na 100 posto povoljnijeg indeksa, jer to bi onda možda bilo čak i „rast" od tri posto. Vi tako savjetujete premijera. Vi tako brišete šansu za preživljavanje hrvatskih umirovljenika. Jer, nije važno samo preživjeti, nego i biti sretan. A s    Vašim načinom raz­mišljanja, umirovljenici sigurno nikada neće biti sretni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  

12. SPORTSKI SUSRETI SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Igre i zabava nakon dvije godine

 

      U organizaciji Podružnice SUH-a Trogir 2. listopada 2021. go­dine u Sinju su održani 12. sportski susreti Splitsko-dalmatinske županije. S obzirom da zbog pan- demije prošle godine nisu održani ovi susreti, pauza od dvije godine pobudila je velik interes za druženje među članovima. Tako se na ranču Mustang okupilo 126 SUH-ovaca iz pet podružnica željnih igre, zabave i dobrog društva, što je ipak manja brojka, jer se prijašnjih godina okup­ljalo i po 220 članova na igrama.

      Program je započeo intoniranjem hrvatske himne i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i preminule članove. U ime organiza­tora sportskih susreta skupu se obra­tio predsjednik podružnice SUH-a Trogir Ivan Bakica. Zahvalio se svima na sudjelovanju i istaknuo da mo­ramo svi djelovati zajedno, jer samo tako možemo naprijed za dobrobit svih umirovljenika. Asja Tomin, pot­predsjednica SUH-a pozdravila je sve prisutne i pročitala poruku v.d. pred­sjednice SUH-a Jasne Petrović.

      Merica Ličina, predsjednica Žu­panijskog povjerenstva SDŽ, otvo­rila je igre i zaželjela svima sreću te poželjela fer borbu u natjecanjima. A onda je krenulo. Natjecalo se u četiri discipline, pikadu, povlačenju konopa, balotama i kartanju. No, za razliku od prijašnjih godina, od ove godine je uvedeno pravilo da nema pobjednika, jer je ranije to znalo iza­zvati „pomutnju", pa su sada svi bili pobjednici.

      Nakon završetka natjecanja or­ganiziran je ručak, a podijeljene su i zahvalnice na sudjelovanju predstav­nicima podružnica. Uslijedio je nasta­vak dobre zabave, živa glazba i ples, a oni najhrabriji članovi odlučili su se i na jahanje na konjima na ranču. U toploj i veseloj atmosferi svi zajedno su u poslijepodnevnim satima obišli Sinj, jer je dan bio prekrasan za izlet. Na kraju su zaželjeli jedni drugima dobro zdravlje, kao i da se što prije opet svi vide. Organizator 13. sport­skih susreta bit će Podružnica Omiš.

Tonći Barada