UVODNA RIJEČ

Ministar kojeg smo nekad voljeli

Piše: Jasna A. Petrović

     Kaže naš glavni ministar za financije da su umirovljenici pojeli proračun. On, među umirovljenicima nekad najomiljeniji Plenkovićev ministar, već stoga jer je pokazao da ima pojma o svom poslu, nedavno je izgubio HDZ-ove brojne glasače starije dobi. U prigodi krojenja rebalansa proračuna reče hladnokrvno Zdravko Marić kako je najveći „krivac za još veće rashode proračuna indeksacija mirovina, koja je u drugom dijelu ove godine iznosila 2,46 posto". I dodaje kako “nije očekivao tako visoku brojku”!

     Gospodine Ministre, molimo lijepo, zar vi stvarno mislite da je 60 kuna prosječnog usklađivanja mirovine i to sa „sarmom" od 70 posto rasta plaća i 30 posto rasta cijena, previše, da spa­šava siromašne umirovljenike od daljnjeg tonjenja u bijedu? I još imate obraza reći kako su oni te štetočine koji su ugrozili državni proračun?

        Ma hajte, molimo Vas, zar je za Hrvatsku stvarno loša vijest što su mirovine rasle za nokat jače nego što ste to utefterili u svojoj tekici! I još ste se drznuli spomenuti Covid dodatak, koji je isto išao starijima pa su tako penzići valjda dokrajčili proračun. I onda velite pomirbeno, da ste, kao Vlada „uvijek govorili, kako su od svih rashoda mirovine najveći rashod u proračunu, i kamo sreće da imamo prostora još za viši rast".

Imate, ministre prostora za rast mirovina, a na to vas obvezuju i europska upozorenja kako morate poraditi na adekvatnosti mirovina, jer čak ih je 65 posto niže od hrvatske linije siromaštva, na dnu smo po udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći.    Pa što još hoćete?!

     Znate Vi, ministre, da od ničega ne možete napraviti nešto. Ex nihilo aliquid facere, kako kaže stara latinska poslovica. Ako biste doista rado gladnim umirovljenicima povećali mirovine, pa onda napravite proračun u kojem ćete podići doprinos za mirovine prvog stupa, koji danas iznosi samo 15% i najniži je u Europskoj uniji. Povećajte ga na 28% kao u Češkoj, 33% u Italiji, 25,5% u Mađarskoj, 24,4% u Sloveniji i Finskoj ili 22,8% u Austriji.

     Slažemo se, ministre, da mi nemamo tako velik proračun kao neke bogate zemlje, ali to se onda računa po udjelu doprinosa u bruto društvenom proizvodu, a tu smo negdje u donjoj sredini, sa samo 10,2 posto BDP-a, dok se u Italiji, Grčkoj, Francuskoj,    Austriji i Portugalu kreće od 14 do 16 posto. Njima njihov umirovljenik nije preskup. Vama vaš jest. Vama su vaši umirovljenici toliko preskupi da im zamjerate što im se mirovine djelomično usklade s rastom plaća i cijena. Vi ste protiv poboljšanja formule usklađivanja mi­rovina na 100 posto povoljnijeg indeksa, jer to bi onda možda bilo čak i „rast" od tri posto. Vi tako savjetujete premijera. Vi tako brišete šansu za preživljavanje hrvatskih umirovljenika. Jer, nije važno samo preživjeti, nego i biti sretan. A s    Vašim načinom raz­mišljanja, umirovljenici sigurno nikada neće biti sretni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

   

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Visoka ocjena radu Nacionalnog vijeća

     Dana 1. listopada 2021. Među­narodni dan starijih osoba obi­lježen je svečanom sjednicom Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe na kojoj je članovima prezentirano dvadesetak najvažni­jih postignuća tijekom rada Vijeća od 2017. godine. Svi su dali visoku ocjenu rada Nacionalnog vijeća, koji je primjer dobre prakse nacionalnog dijaloga u široj regiji.

     Na sjednici su predstavljene i mjere iz Nacionalnog plana oporavka i otpor­nosti 2021.-2026. u okviru unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, odnosno poboljšanja zbrinjavanja i skrbi o starijim osobama te unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba. "Zajedničkim radom svih dionika u društvu doprinijet ćemo unapređenju dostojanstva umirovljenika i starijih osoba, osnažiti me­đusobnu toleranciju i solidarnost te pota­knuti socijalnu uključenost ove populacije'; istaknula je uvodno na svečanoj sjednici Vijeća državna tajnica Marija Pletikosa. Predsjednica Nacionalnog vijeća Jasna A. Petrović prezentirala je brojne pomake u poboljšanju položaja starijih osoba, naglasivši kako je unatoč poboljšicama zbog niskih i obezvrijeđenih mirovina poljuljano dostojanstvo umirovljenika.

     Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna pobrojala je desetak programskih točaka Nacionalnog vijeća do kraja mandata, naglasivši potrebu povećanja mirovina i kroz usklađivanje mirovina i jednokratnim intervencijama, kao i potrebu da se drugi mirovinski stup konačno tran­sformira u dobrovoljni.