UVODNA RIJEČ

Povratak u doba nestašica

Piše: Igor Knežević

     Svi umirovljenici još se sjećaju vremena socijalizma kada su zbog nestašice goriva jedan dan smjeli voziti samo automobile s parnim, a drugi dan s neparnim brojem tablica. Ili kad u trgovinama nije bilo banana, toalet papira i mnogih drugih proizvoda, što je često bila posljedica zamrzavanja cijena. Takav slučaj je danas u Kini, gdje su unatoč visokom rastu cijene ugljena, komunističke vlasti odlučile to­talno zamrznuti cijene struje za građane, te je posljedično došlo do nestašice i redukcija struje u dvije trećine kineskih provincija.

     Čeka li i nas scenarij tapkanja u mraku i paljenja svijeća ili hodanja po kući s dekama preko leđa jer nam ne radi grijanje? Možda se neki sjećaju i kad su kao djeca satima s roditeljima igrali,,gore-dolje", kako bi se ugrijali. Ovakav kineski scenarij vrlo vjerojatno nećemo doživjeti. Ali posljedice povećanja cijena za one najugroženije - umirovljenike, bit će slične. HEP naime predlaže povećanje cijene struje za 58 posto, a opskrbljivači plinom najavljuju da će od 1. travnja podići cijene od 59 do 86 posto, iako Vlada za sada uporno odbija tako visoke postotke rasta. Mnoge će taj cjenovni udar dodatno osiromašiti, zbog čega se od vlasti očekuje da mjerama ublaži najavljujuća poskupljenja struje i plina i njihove posljedice.

      Cijene većine proizvoda, pa tako i hrane na koju umirovljenici troše najveći dio svog budžeta, su i ovako zbog poskupljenja energenata u svijetu otišle jako gore, a poskupljenjem računa za struju i plin samo se stavlja „točka na i". Većina umirovljenika neće se moći ni grijati ni hladiti, ali ni hraniti. Usklađivanje mirovina ne prati dovoljno ni rast cijena, niti rast plaća, pa nam samo ostaje nada da će Vlada pronaći mehanizme kojima će ograničiti ovaj rast cijena.

     Ministar gospodarstva najavljuje smanjivanje PDV-a na energente kao jednu od mjera za spas. Eto, gle čuda, sada se PDV može smanjivati kad su svi ugroženi, a kad 700 tisuća umirovljenika živi godinama ispod linije siromaštva od 2.927 kuna, to nije razlog da im se umanje računi ili povećaju mirovine. Iako su najbrojnija dobna skupina, starije osobe nisu toliko zanimljive vladajućima, što su, ruku na srce, i sami dijelom krivi, jer se unatoč velikom glasačkom potencijalu, nikad nisu uspjeli ujediniti za vlastitu dobrobit. Dakako, to ne amnestira ni Vladu.

     Nerealno je očekivati da će Vlada uspjeti značajnije spriječiti rast svih cijena, tako da će se umirovljenici i ostali siromasi morati poslužiti starim dobrim trikovima - vlastita redukcija struje i zavrtanje ventila na radijatorima, posjećivanje susjeda koji imaju upaljeno grijanje, vožnja u krug u sredstvima javnog prijevoza, hodanje po trgovinama i šoping centrima, dakako samo razgledavajući i grijući se, jer nemaju novca za kupnju.

      „Ponekad mislimo kako siromaštvo znači samo biti gladan, gol i beskućnik. Najveće siromaštvo je kad si nepoželjan, nevoljen i nikog nije briga za tebe", mudra je misao Majke Tereze, koja se nažalost često ocrtava u našem društvu, jer su mnogi umirovljenici i starije osobe ostavljeni na milost i nemilost moderne otuđenosti čovjeka, kada često ni prvog susjeda nije briga kako ti je, a kamoli državu. Ne čudi stoga što su mnogi umirovljenici primorani dodatno raditi, bilo na crno ili ne, kopati po kontejnerima tražeći boce. Ne čudi ni činjenica da oko 40 posto svih samoubojstava u Hrvatskoj počine osobe starije od 65 godina. Njih, očito, nije za to briga...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

NOVA MIROVINSKA „REFORMA"

Pomor starijih u koroni

      Puno problema tišti hrvatsko druš­tvo, od korupcije, niskog stan­darda u odnosu na onog koji bi mogao biti, neprovođenja zakona i nepoštivanja prava, pa i nebrige za umirovljenike i starije osobe. S vre­mena na vrijeme, sitnim i sporim ko­racima nešto se poboljša po pitanju položaja umirovljenika, no često zbog sporosti mnogi ni ne dočekaju za živo­ta te promjene. Najočitiji takav primjer je kad je tadašnja hrvatska Vlada 1994. godine smanjila mirovine, Ustavni sud 1998. je donio odluku o povratu duga, a on se tek počeo isplaćivati 2006. go­dine, što mnogi nisu doživjeli.

      Neke stvari po današnje umirov­ljenike su se popravile, poput prava na odabir povoljnije mirovine (iz I. ili iz oba mirovinska stupa), ali toliko je još neriješenih problema da je lako zaključiti da mnogi današnji umirov­ljenici neće doživjeti njihovo rješava­nje. Uz takvu situaciju, sad se pojavila i pandemija koronavirusa koja je ubr­zala pomor starijih osoba. Naime, u prvih sedam mjeseci ove godine umr­lo je 31.371 umirovljenika, a u istom razdoblju prošle, također pandemij- ske godine, 28.607.

Za usporedbu, u pet godina (2015.-2019.) prije pandemije prosjek umrlih umirovljenika do srpnja bio je 26.275. To znači da je sada umrlo oko 5.100 umirovljenika više od prosjeka. No, uzme li se u obzir da je u 2021. go­dini do kraja srpnja u Hrvatskoj od co- vida umrlo oko 4.400 ljudi, nije teško za zaključiti da umirovljenici ne umiru samo od korone, već i od posljedica koje je taj virus ostavio na kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi.

     Ima i još jedna poveznica, a to je siromaštvo. Kad bi starije osobe ima­le novca, zdravije bi se hranile, bile otpornije, a oni kronični bolesnici bi imali za pregled kod privatnih liječni­ka, umjesto da čekaju mjesecima na pregled u bolnicama.

      Pomorom starijih osoba državna blagajna će itekako uštedjeti, jer samo na tisuću umrlih umirovljenika koji primaju prosječnu mirovinu godišnje se uštedi 31 milijun kuna, a umrlih je vidimo puno, puno više od prosjeka. A kolika će tek biti ušteda što su umrli umirovljenici koji su mogli živjeti još desetak i više godina?

Igor Knežević