UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

   

KAKO SE LAŽIRAJU MIROVINE

Baka iz BiH varala HZMO

 

     Početkom lipnja 2021. u medijima se pojavila vijest o 83-godišnjakinji iz Širokog Brijega koja je od 1995. do 2012. godine primala od HZMO-a razmjernu mirovinu na temelju lažiranih podataka i time nezakonito pribavila gotovo 100 tisuća kuna (476 kuna mjesečno). Gospođa je tadašnjem Republičkom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika RH priložila lažiranu radnu knjižicu prema kojoj je ostvarila 32 godine, šest mjeseci i tri dana staža u BiH te jedan mjesec i jedan dan staža u Hrvatskoj.

     Tako je 17 godina na temelju propisa, a od 2001. i na temelju Ugovora o socijalnom osiguranja između dvije ze­mlje, baka dobivala razmjernu hrvatsku mirovinu. Stupanjem na snagu tog Ugovora krenulo je ponovno određivanje svih mirovina koje su se isplaćivale u BiH te je trebalo 11 godina da se otkrije prevara te baka sada mora vratiti s kamatama 300 tisuća kuna. Zbog toga nas je zanimalo koliko ima poten­cijalno sličnih slučajeva, ali i kako je moguće da baka prima 476 kuna za odrađen samo mjesec i dan staža u RH. Poslali smo upit HZMO-u, no od tamo nisu komentirali konkretan slučaj već su dali informacije o općenito o predmetima iz BiH gdje su utvrdili prevare. Objašnjenje kako je moguće da je osoba primala čak 476 kuna za mjesec dana staža u Hrvatskoj nismo dobili.

     Uvjet za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja za osobe iz zemalja s kojima RH ima potpisan Ugovor o socijalnom osiguranju (uz BiH, ugovore imamo i sa Srbijom, Crnom Gorom, Sj. Makedonijom, Kanadom, Que- becom i Australijom) je navršen mirovinski staž u trajanju od 12 mjeseci, stoji u odgovoru HZMO-a, te se navodi iznimka da pravo imaju i hrvatski branitelji koji navrše životnu dob za starosnu mirovinu, a ne ispunjavaju uvjete mirovinskog staža, ali im pripada najniža mirovina ako su sudjelovali 100 dana u borbenom sektoru.

Iz svih nabrojanih zemalja ima čak 87.377 osiguranika kojima HZMO isplaćuje razmjerni dio mirovine iz hrvatskog mirovinskog osiguranja, a mjesečno se isplati 71 milijun kuna (cca 800 kn po osobi). Najviše je takvih osiguranika iz BiH (43,5 tisuće) te Srbije (34 tisuće). Još 24 tisuće osiguranika prima razmjerne mirovine na temelju uredbi EU iz država Europske unije i Europskog gospodarskog prostora. Zanimljivo, prema podacima, kad se uključe svi, dakle i EU i Ugovori o socijalnom osiguranju, dva primatelja razmjerne mirovine navršila su do tri mjeseca staža u RH, a još 30 primatelja do 12 mjeseci staža. Riječ je o osiguranicima koji su prava ostvarili prije nego što je utvrđena granica od potrebnih 12 mjeseci staža u RH te su nacionalnu mirovinu ostvarili u Švicarskoj i Njemačkoj, a mjesečno se za njih isplati 10.669 kuna ili 333 kune po osobi, rečeno nam je iz HZMO-a.

     Što se tiče bake iz Širokog, ona je 1995. iskoristila tadašnje propise koji su, prema svemu sudeći, dozvoljavali da se odradi mjesec dana staža i dobije hrvatska razmjerna mirovina. Otkud 476 kuna za tako malo staža zasad ostaje misterij.    A u zraku ostaje visjeti i koliko ima još prevara i krivotvorenih ili kupljenih potvrda o radnom stažu iz drugih država bivše Jugoslavije, ali dakako i same Hrvatske te koja količina novca ide u krive ruke.

I.K.