UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

   

SUĐENJE ZA POMOR KORISNIKA DOMA

Buktinje bez milosti

 

     Devet mjeseci zatvora po glavi spaljenog starca ili starice? Gabrijela Čičković (50), vlasnica Doma za starije i ne­moćne osobe Zelena oaza u Andraševcu, u čijoj je dvorišnoj baraci u siječnju 2020. u siječnju došlo do požara u kojem je po­ginulo šestero korisnika u dobi između 69 i 104 godine, nepravomoćno je osuđena na četiri godine i šest mjeseci zatvora na Županijskom sudu u Zagrebu. Za očekivati je da će tako milosrdni suci na nekoj višoj instanci smanjiti i ovako nisku kaznu.

     Čičković, koja nije došla na izricanje presude, a tijekom suđenja je plakala kako je svakom svom spaljenom korisniku znala i ime, osuđena je zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine. Za to je Kaznenim zakonom predviđena kazna u rasponu od minimalnih tri do maksimalnih 15 godina zatvora, pa je očito da časnim sucima život jednog starca izgorjelog u mukama vrijedi samo devet mjeseci kazne.

     Osim toga Gabrijela Čičković morat će i platiti otprilike 100 tisuća kuna sudskih troškova, što je mizerija kad se uzme da je u drvenoj konzervi uskladištenim starcima naplaćivala kojih dvije do tri tisuće ležarinu. Uz to su u odvojenim parničnim postupcima obitelji triju žrtava od nje tražile ukupno 780 tisuća kuna za naknadu neimovinske štete za smrt roditelja.

Do požara u Zelenoj oazi došlo je zbog kvara na električnoj grijalici u pomoćnom objektu koji nije bio prijavljen, niti bi za takav smještaj mogla biti ishođena dozvola.

     U tom pomoćnom objektu uvijek je trebao biti netko kako bi nadzirao i obilazio starce koji su bili gotovo potpuno nepokretni, ali s obzirom da se navedeni ilegalni objekt nalazio udaljen sedamstotinjak metara od onog glavnog u kojem je bilo osoblje vatra se razbuktala i ljudi su poginuli prije nego što su vatrogasci stigli intervenirati.

Vlasnica sada ukinutog doma brani se kako na burzi nije bio njegovatelja, ali ne objašnjava svoju pohlepu koja ju je vodila ka ilegalnom smještavanju 25 umjesto 13 korisnika mimo svih zakonskih propisa, a o svima njima u noćnoj smjeni je skrbila samo jedna njegovateljica! Pokoj duši žr­tvama i pravednija kazna za šestorostruko ubojstvo.

J.A.P.