UVODNA RIJEČ

Svi smo mi doktori

Piše: Jasna A. Petrović

     Zašto se netko od 80+ godina ne bi cijepio protiv Covida-19? Zato jer je slabije pokretan, a živi na petom katu zgrade bez lifta; zato jer prebiva u selu bez autobusa i vlaka, Bogu iza nogu? Zato jer ne želi dobiti nuspojave poput krvnog ugruška, neuropatije, sljepila i svih drugih poznatih i nepoznatih boleština, a niti dobiti svojstvo magneta na mjestu cijepljenja odnosno„ugradnje čipa"? Zato jer je sve to izmišljotina, stari bi umirali ionako od drugih bolesti i jer iza svega stoji farmaceutska industrija koja mlati lovu na naivcima. Uostalom, brojke to potvrđuju. Ako ste Hrvat od 80+ cijepilo vas se manje od polovice, dok je u Austriji 70 posto dobilo dvije doze, u većini EU zemalja od 65 do 90 posto, a npr. u Danskoj, Irskoj i Španjolskoj čak 100 posto!

     Starost je neizlječiva bolest, ali rizik od Covida-19 je mnogo veći od mogućih nuspojava na cjepivo, no kako posustaje korona, tako se u Hrvatskoj smanjuje interes za cijepljenje, ma koliko stručnjaci i političari upozoravali da je cijeplje­nje "zalog" za dulju turističku sezonu i mirniju jesen, kad bi Covid-19 ponovo mogao pokazati zube. Ipak, trebate li se cijepiti kad ste već ionako stari i izraubani, pa vam preostaje još jedva koja godina života; ako ste među onih 40 posto necijepljenih od 65+?

     Pa, naravno da trebate - kažu zagovaratelji cijepljenja, jer pandemija korone nije šala, a bolje je s cjepivom dobiti lakšu verziju bolesti, nego završiti na respiratoru. Kad se cijepiš, piše na televizijskim ekranima, onda si odgovorna osoba koja pokazuje želju da svojim činom zaštiti i druge. Osim toga od svih umrlih od koronavirusa manje od 12 posto ih je iz domova za starije, jer je tamo procijepljenost iznosila čak 80 posto.

     Antivakseri su, pak, sigurni kako je cjepivo nesigurno jer je prebrzo izmišljeno i nije testirano na dovoljnom broju ispitanika. No, ista im teorija nije niti u primisli kad dobiju neki novi antibiotik ili lijek za druge bolesti? Uvjetuju li svoje liječenje uvidom u znanstvene rukopise o stvaranju i testi­ranju lijeka? Nažalost, jedna smo od europskih zemalja s najvećim udjelom stanovnika koji„ne vjeruju" u cijepljenje.

     No, nije li ipak glavni razlog oklijevanja prema cijepljenju pad povjerenja u institucije i sustav, čemu su pridonijele i nekoherentnosti u upravljanju epidemijom, pa i nepoštiva­nje mjera od strane njihovih donositelja? Stoga i od sustava treba krenuti povratak povjerenja. Otvorenim informacijama, dosljednošću, s poštovanjem prema svom građaninu. Medi­cina je toliko napredovala da praktično nijedan čovjek nije zdrav, no još je važnije osvijestiti da s obzirom da nema lijeka protiv Covida-19, bolje je spriječiti nego liječiti. Cjepivom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

MINISTRE REAGIRAJ!

Prevarili baku i prodali joj stan

 

     Jedna 90-godišnjakinja koja je smještena u Domu za sta­rije osobe u Dugom Selu bila je žrtva već često viđene prijevare oko ugovora o uzdržavanju. Naime, u šturom policijskom priopćenju objavljeno je kako je 60-godišnjak kao službena osoba (čitaj: bilježnik!) na poticaj 56-godišnjaka došao u Dom za starije Dugo Selo, gdje je oštećenoj dao na potpis ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, iako su se u samom sadržaju dokumenta nalazila prava iz ugovora o doživotnom uzdržavanju.

     Nažalost, 90-godišnja baka ga je potpisala misleći da potpisuje ugovor o doživotnom uzdržavanju, kojim će u zamjenu za njezin stan u Varaždinu ona dobiti bolju skrb i novac. No, odmah po potpisivanju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju imovina prelazi u posjed davatelja uzdržavanja pa je 60-godišnjak u ovlaštenom uredu ovjerio dokument, te onda još i izmijenio ugovor promijenivši mu pravnu osnovu.

     Izmijenjeni ugovor proslijedio je na Građanski odjel Op­ćinskog suda u Varaždinu na uknjižbu, a tom je uknjižbom 56-godišnjak postao vlasnik stana. Nakon toga je 60-godišnjak na zahtjev 56-godišnjaka izradio novi darovni ugovor kojim je 56-godišnjak darovao 48-godišnjoj ženi nekretninu, iako je znao da je do nje došao nevjerodostojnim ugovorom. Na temelju tog ugovora 48-godišnjakinja je postala vlasnica stana. Prikrivanje tragova se nastavlja.

Profesionalni lešinari

     Putem Agencije za promet nekretninama je navedeni stan prodala za iznos od 40.000 eura te na taj način oštetila 90-godišnju umirovljenicu. Baka je sve prijavila policiji, te su protiv dvojice muškaraca i 48-godišnakinje nadležnom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnijete kaznene prijave za kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti te prijevare. Baka će, nadamo se, uskoro dobiti svoj stan natrag, no ono što je indikativno u cijeloj priči je da su prevaranti bili očito osoba koja je poznavala baku u domu, odnosno vjerojatno je tamo radila, te službena osoba koja je obavila pravni dio priče.

     Kako su brojni slučajevi pokazali, predatori obično i jesu osobe iz domova ili čak bliske rodbine ili obitelji, koji koriste neznanje ili demenciju starijih osoba i tjeraju ih na potpisiva­nje štetnih ugovora o uzdržavanju, prije svega dosmrtnom, kako bi se odmah domogli njihovih nekretnina i imovine, a starije osobe često ne dobiju ikakvu skrb.

     Upravo zbog toga SUH i MUH se već godinama zalažu za ukidanje instituta dosmrtnog uzdržavanja, kao i donor- miranje ugovora o doživotnom uzdržavanju, kojim bi se, između ostalog, zabranilo pružateljima socijalne skrbi, zdrav­stvenim djelatnicima, odvjetnicima ili javnim bilježnicima, kao i članovima njihovih obitelji, te osobama osuđenima za kaznena djela protiv života i tijela te kaznenog djela protiv državne ili privatne imovine sklapanje takvog ugovora. Traže i da davatelj uzdržavanja ne može imati istovremeno dva ili više važećih ugovora o doživotnom uzdržavanju, kako bi se spriječilo lešinarenje starijih od profesionalnih prevaranata.

     Tako su SUH i mUh 2. ožujka 2021. godine ponovno uputili jubilarni, deseti put, inicijativu za izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima, nadajući se kako će Vlada i ministar pravosuđa i uprave konačno riješiti ovaj veliki problem.