UVODNA RIJEČ

Nemam za kilo breskvi

Piše: Igor Knežević

Telefonski pozivi razočaranih umirovljenika svakodnevica su rada u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. Jedan takav poziv zaprimili smo od umirovljenice Jasne J. koja nas je nazvala nedugo nakon posljednjeg usklađivanja mirovina i požalila nam se da prima samo 1.700 kuna. „Možete li ikako ove u Vladi nagovoriti da nam povise mirovine, znate, ja jedva preživljavam", krenula je gospođa staloženo.

No, nakon par minuta nije više mogla suspregnuti suze te nam je u plaču kazala: „Godinu dana nisam kupila kilogram breskvi, jednostavno si ih ne mogu priuštiti. Kako je moguće da bivši saborski zastupnici imaju povećanje mirovine od 200 kuna, a ja 40 kuna. Možete li se vi u SUH-u izboriti da nama siromaš­nima ipak daju veće povišice, a ovima smanje", upitala nas je. Odgovorili smo joj da je naš cilj povećanje mirovina u visini 100 posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, ali i da redovito upozoravamo da se trebaju uvesti dodatne „povišice" za one najsiromašnije. Tu je i ozbiljan problem pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, koji je sada na sramotnih 35,99 posto.

Obećali smo da ćemo zatražiti i da se kao socijalna mjera prilikom usklađivanja za one koji primaju do 2.000 kuna miro­vine, a takvih je 414 tisuća prema ZOMO-u, uvede 120 posto povoljnijeg indeksa, a one do 4.000 kuna, a takvih je 550 tisuća, za 110 posto.

Time bi se ne samo zaustavio pad udjela mirovina u plaći, već bi on nakon desetljeća konstantnog pada počeo rasti, s ciljem da za desetak godina barem dođe na 40 posto, što je i dalje mizerno, ako se usporedi s drugim zemljama EU ili okruženja, primjerice Slovenijom i Srbijom gdje je udjel oko 50 posto.

Ideja o povećanim osnovicama usklađivanja za one s nižim mirovinama nisu neutemeljene i neizvedive kako to često do­nositelji odluka u Hrvatskoj prezentiraju u javnosti pozivajući se na zakone. Slični modeli„nagrađivanja siromašnijih" već postoje u Italiji, Latviji, Portugalu, Češkoj, te su ugrađeni kao opcija u zakone, a primjerice u Austriji, Bugarskoj i Španjolskoj se već nekoliko posljednjih godina uz redovito usklađivanje isplaćuju dodatne „povišice" siromašnijim umirovljenicima.

U doba kada se forsira privatizacija mirovinskog sustava, možemo biti sretni što smo sačuvali prvi mirovinski stup, kao i javno zdravstvo, no nikako se ne mirimo s činjenicom da više od 730 tisuća umirovljenika živi ispod granice linije siromaštva.„Ako društvo nije u mogućnosti pomoći mnogobrojnim siromasima, neće biti kadro ni spasiti malobrojne bogataše", kazao je jednom prilikom J.F. Kennedy. I doista, gomilanje siromaha nikad nije donijelo dobroga društvu, a kad-tad je dovelo i do političkih promjena. Nezadovoljstvo hrvatskih siromaha je ogromno i samo se nakuplja i nakuplja. Dok jednom ne pukne...

PROSVJEDNA AKCIJA PRED VLADOM

Drugo otvoreno pismo Vladi RH

Drugi četvrtak zaredom u 9,30 sati ispred zgrade Vlade RH predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske održali su prosvjednu akciju te uručivanje Drugog otvorenog pisma Vladi Republike Hrvatske kojim su zatražili povećanje prihodovnog cenzusa za ostvarivanje besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ni kiša nije mogla zaustaviti 20-ak članova Sindikata umirovljenika da Vladu upozore na dugogodišnju nepravdu. Ovo prosvjedno okupljanje moglo bi uroditi pomakom već danas, kazala je predsjednica SUH-a Jasna Petrović.

“Mi smo ovdje na kiši, ali imamo i paralelnu akciju u Saboru. Dogovorili smo s predsjednicom Matice umirovljenika Višnjom Fortunom da podijeli Otvoreno pismo saborskim zastupnicima - članovima Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, te da zatraži da informacija o umirovljeničkim zahtjevima za povećanje cenzusa za dopunsko osiguranje uđe na dnevni red Odbora”, kazala je Petrović. Fortuna je izvijestila kako je to prihvaćeno te su članovi Odbora primili na znanje.

Sindikalisti su tako još jednom upozorili premijera Plenkovića i cijelu Vladu da godišnje desetak tisuća umirovljenika gubi pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje uslijed usklađivanja mirovina.

„Sadašnji cenzus je određen prije 15 godina, a zavisi od proračunske osnovice. Za samca iznosi 1.939 kuna, a za člana zajedničkog kućanstva 1.516 kuna. Ukoliko se usklađivanjem mirovina navedeni cenzus prijeđe i za jednu kunu, gubi se pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje“, kazao je okupljenim medijima pravni savjetnik SUH-a, Davor Šmuljić, koji je dodao i da je cilj ovog okupljanja bio potaknuti Vladu i nadležna ministarstva da vode odgovarajuću brigu i o najsiromašnijim građanima ove države, a to su umirovljenici.

U Otvorenom pismu Vladi Sindikat je upozorio da se umirovljenike zavlači 15 godina “hladno, proračunato i bezobzirno” te predlaže da se prihodovni cenzus utvrđuje automatski prema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku.

“To bi značilo da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2.485 kuna, a uskoro ćemo znati je li oko toga postignut minimalni konsenzus”, zaključuje se u pismu.

DRUGO OTVORENO PISMO HRVATSKOJ VLADI: PRESTANITE NAS IGNORIRATI I POVEĆAJTE CENZUS ZA DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE!

Poštovani gospodine Plenkoviću, poštovana Vlado RH,

Prošli četvrtak, 24. listopada, došli smo pod vaše prozore kako bismo vam skrenuli pažnju da nas sustavno ignorirate u vezi zahtjeva da se hitno promijeni prihodovni cenzus za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Naime, cenzus nije mijenjan već 15 godina, od 2004. godine, i danas iznosi 1.939 kuna za samca, a 1.516 za člana zajedničkog domaćinstva, što je čak 22 posto ispod linije siromaštva.

Naše okupljanje prošlog četvrtka ste ignorirali. Na naše otvoreno pismo nismo dobili vaš odgovor zašto ne želite mijenjati cenzus, što dovoljno govori o vašem odnosu prema najsiromašnijim pripadnicima društva. Na stotine telefonskih poziva svjedoče o hitnosti rješavanja ovog pitanja, jer najsiromašniji više naprosto ne odlaze liječniku. Nemaju za dopunsko. Nemaju za lijekove.

Usklađivanjem mirovina samo ove godine pravo na besplatno dopunsko osiguranje izgubilo je čak deset tisuća umirovljenika te tu povlasticu sada uživa samo 163.000 umirovljenika, a taj broj će nastaviti padati. Pitamo vas, kome je u interesu da dodatno osiromašuje već dovoljno osiromašene umirovljenike? Rast mirovina od 50 kuna je duda varalica za brojne umirovljenike, jer će im zbog povećanja mirovine na naplatu sjesti plaćanje dopunskog zdravstvenog od 70 kuna.

Gorko zvuči vaše hvaljenje kako ste u mandatu ove Vlade povećali mirovine za 11 posto, a prava istina je da to nije bio čin vaše dobre volje, već ste na to bili primorani zakonskim odredbama. Iako su u proteklih 15 godina plaće porasle oko 35 posto, a mirovine 28 posto, cenzus je ostao isti. Ima li vam to logike? Naravno da nema.

Već smo vas izvijestili kako su umirovljeničke udruge od Ministarstva zdravstva dobile „čvrsta“ obećanja kako će najkasnije do kraja ove godine biti povećan prihodovni cenzus. I ne samo od tog Ministarstva. U rujnu prošle godine isto je obećao tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Pavić. Svi obećavaju, ali nitko ništa ne poduzima.

U lipnju ove godine Sindikat umirovljenika je uputio otvoreno pismo ministrima zdravstva i financija, Kujundžiću i Mariću, s problematikom cenzusa za dopunsko, ali nismo dobili čak ni pristojan odgovor o primitku.

U razgovorima s novim ministrom rada Aladrovićem u rujnu ove godine umirovljeničke udruge su ponovile kako im je povećanje cenzusa prioritet te zatražile da se na 14. sjednicu Nacionalnog vijeća, održanu 1. listopada o.g., pozovu kompetentne osobe iz ministarstava zdravstva i financija. I opet ste nas prevarili, jer ste nam posredstvom stručnjaka nižeg ranga dali odgovor kako nema sredstava za povećanje prihodovnog cenzusa za samca niti na 2.000 kuna, jer bi to zahtijevalo pronalaženje 160 milijuna kuna?! Je li to konačna politička odluka Vlade RH o ovom osjetljivom pitanju – to da vam je preskupo pravo na život novih desetaka tisuća umirovljenika?!

I tako 15 godina zavlačite siromašne, hladno, proračunato i bezobzirno. Je li vam jasno kako će sve manje umirovljenika imati mogućnost plaćati dopunsko od 70 kuna, a vaš bi ga ministar htio i povećati?! Je li vam jasno da prema izvješću Europske komisije Hrvatska je na osmom mjestu u EU-u po najvećoj stopi smrtnosti koju je moguće izbjeći medicinskim intervencijama, te je upravo stoga od osobitog značenja što veća pokrivenost starije populacije dopunskim zdravstvenim osiguranjem, kako bi se prevenirali troškovi liječenja. Cinično i hladno vaši nadležni ministri ignoriraju i takvu činjenicu.

Sindikat i Matica umirovljenika su početkom listopada dali rok od desetak dana da se ministri rada i mirovinskog sustava, zdravstva i financija dogovore oko povećanja cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, te im to priopće na sljedećoj sjednici Nacionalnog vijeća koja se već trebala održati. Ali nije održana. I tu ste nas prevarili.

Socijalna osjetljivost političke elite je ravna nuli. Njih nije briga, ne vide, ne čuju, ne osjećaju. Nije ih briga koliko gladnih umirovljenika kopa po kontejnerima i kantama za smeće, prikupljajući plastične boce i ostatke hrane. Ne vide da 55 posto svih umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva (2.485 kn), da ih 98 posto ima mirovine niže od prosječne plaće!

SUH i MUH predlažu da se prihodovni cenzus utvrđuje automatskiprema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku za samce te članove obitelji.To značilo da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2.485 kuna, a uskoro ćemo znati je li oko toga postignut minimalni konsenzus.

S poštovanjem – ZAJEDNO SMO JAČI

Predsjednica SUH-a