UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Odgovara: Davor Šmuljić, dipl. pravnik

 

Ruglo ulice

Pitanje: Suvlasnik sam derutne obiteljske kuće u zagrebačkoj Dubravi. Nakon ostavinske rasprave isplatio sam brata za njegov idealni dio, no ses­tra nije pristala na takvu vrstu namire, tako da je zadržala 1,5-sobni stan na gornjem katu. Stan u kojem nitko ne stanuje, niti održava, postao je ru­glo ulice, te predstavlja stalnu opasnost za pro­laznike koji u luku zaobilaze kuću bojeći se mo­gućih ozljeda. Upozorio sam sestru na te okol­nosti, te tražio da stan, zbog općih interesa, do­vede u normalno stanje. Ona to odbija govoreći: “kome smeta neka si i popravlja”. Molim uputu kako sestru primorati da uredi svoj stan te pres­tane ugrožavati moju obitelj i prolaznike, te kako da trajno riješim to stanje u pogledu suvlasništ­va? (G.R., Zagreb)

Odgovor: Savjetujem Vam da pozovete nadležnu građevinsku inspekciju, koja će uviđajem utvrditi postoji li opasnost od urušavanja objekta, te će iz­dati odgovarajuće rješenje. U svakom slučaju budi­te spremni angažirati građevinske majstore da o Vašem trošku izvrše potrebne građevinske radove za čiji trošak ćete teretiti sestru. U svakom slučaju potrebno je provesti (vanparnični) postupak u svrhu osiguranja dokaza za stanje u kojem se nalazi gra­đevina. Suvlasništvo ćete morati rješavati kroz van- parnični postupak razvrgnuća suvlasničke zajedni­ce koja će, obzirom na međuvlasničke odnose vje­rojatno završiti prodajom kuće na javnoj dražbi na kojoj se Vi možete pojaviti kao ponuditelj, no uvijek postoji opasnosti da se pojave i druge zainteresira­ne strane.