UVODNA RIJEČ

„Sitnica" kao Golijat

Piše: Jasna A. Petrović

     Kad 86-godišnja umirovljenica iz Istre pokuša doći do informacije kako kao invalidna osoba dođe do svoje mirovine, nema nikoga tko bi joj odgovorio na kontakt telefonu OTP banke. Kada, pak, novinari po­kušaju pribaviti pojašnjenje od bankarske aristokracije, odgovaraju im u maniri Marije Antoanete koja je glad­nom narodu preporučila da, ako nemaju kruha, jedu kolače.

     OTP je ljubazno odgovorio: „Kontakt telefon je u potpunosti besplatan i klijenti nemaju nikakve do­datne troškove zbog čekanja. Ukoliko klijentica nije u mogućnosti čekati, postoji mogućnost i slanja upita na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .  Nadam se da smo pomo­gli”, vele bankari. Kakav beskrupulozan savjet Golijata 86-godišnjakinji!

     Već četiri godine Sindikat umirovljenika inzistira da se onima koji to žele mirovina dostavlja besplatno i pu­tem pošte. Oni koji je hoće dobivati preko banke, neka čekaju jednom mjesečno u korona redovima. No, kako s onima koji su prestari, prebolesni ili prenemoćni da bi odlazili u banke, ili banke nema na dohvatu pješice - a javnog prijevoza nema, ili žive na planini ili u udalje­nom gradu? Ništa, odgovara vlast. To je sitnica.

     Zanimljivo kako je to pravo ukinuo još ministar Mirando Mrsić, a stari-novi ministar Aladrović nije taj ne­humani propis ispravio, unatoč stalnim inicijativama Sindikata umirovljenika. Jedan je poslušao banke da se mirovine umirovljenima nakon 1. siječnja 2014. dostav­ljaju samo putem banaka, a drugi se ne bi htio bosti s rogatima. Jer to je, valjda, sitnica.

     Sada u doba korone još je više umirovljenika koji ne mogu doći do svojih mirovina. Katkad i samo zbog stra­ha da stoje u redovima, jer ih bole kukovi i koljena, jer nemaju nikoga od povjerenja tko bi im podizao mirovi­nu, jer se njihov glas ne čuje. I taj problem je ministru sitnica, a umirovljenicima Golijat, Filistejac visok 292,5 cm u oklopu od 60 kg. To je teret bankarske premoći, podložnosti političke vlasti i umirovljeničke nemoći.

     Kroz sitnice vidiš koliko je nekome stalo do tebe. Vladajuća ekipa je pokazala, kao i dvije prethodne, da im nije stalo do umirovljenika. Jer, najbolja je vlast ona koja je učinila svoj narod sretnim i u sitnicama, a osobi­to one koji su najslabiji. Vlast koja nije filistarska i ogra­ničena vlastitom moći.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Odgovara: Davor Šmuljić, dipl. pravnik

 

 

Što kad je legalizacija odbijena?

 

PITANJE: Prošlo je dosta vremena od kada sam u roku predviđenim zakonom, predao zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenog objekta. Kako usprkos proteku vremena nisam dobio nikakvu obavijest o sudbini moga zahtjeva, sve više bri­nem za pozitivno rješenje moga zahtjeva. Ako je rješenje negativno, mogu li se žaliti i kome? (P.R., Split)

 

ODGOVOR: Ne trebate biti previše zabrinuti jer prema raspoloživim podacima u Hrvatskoj je pod­neseno više od 800.000 zahtjeva za legalizaciju, te je potrebno više vremena da se svi zahtjevi riješe.

 

Ukoliko Vaš zahtjev ne sadrži sve tražene podatke ili dokumente, nadležno tijelo će od Vas zatražiti da u određenom roku dopunite zahtjev, odnosno da dopunite potrebnu dokumentaciju. S obzirom da to od Vas do sada nije traženo, Vaš zahtjev još ni­je rješavan ili je sve u redu. Ako i kada dobijete rje­šenje kojim se utvrđuje da ne ispunjavate uvjete za legalizaciju, imate pravo podnijeti žalbu u roku na­vedenom u rješenju Ministarstvu graditeljstva. U slučaju da Ministarstvo graditeljstva odbije Vašu žalbu, moći ćete pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom Republike Hrvatske u roku od 30 dana računajući od dana primitka rješenja Minis­tarstva graditeljstva.