UVODNA RIJEČ

„Sitnica" kao Golijat

Piše: Jasna A. Petrović

     Kad 86-godišnja umirovljenica iz Istre pokuša doći do informacije kako kao invalidna osoba dođe do svoje mirovine, nema nikoga tko bi joj odgovorio na kontakt telefonu OTP banke. Kada, pak, novinari po­kušaju pribaviti pojašnjenje od bankarske aristokracije, odgovaraju im u maniri Marije Antoanete koja je glad­nom narodu preporučila da, ako nemaju kruha, jedu kolače.

     OTP je ljubazno odgovorio: „Kontakt telefon je u potpunosti besplatan i klijenti nemaju nikakve do­datne troškove zbog čekanja. Ukoliko klijentica nije u mogućnosti čekati, postoji mogućnost i slanja upita na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .  Nadam se da smo pomo­gli”, vele bankari. Kakav beskrupulozan savjet Golijata 86-godišnjakinji!

     Već četiri godine Sindikat umirovljenika inzistira da se onima koji to žele mirovina dostavlja besplatno i pu­tem pošte. Oni koji je hoće dobivati preko banke, neka čekaju jednom mjesečno u korona redovima. No, kako s onima koji su prestari, prebolesni ili prenemoćni da bi odlazili u banke, ili banke nema na dohvatu pješice - a javnog prijevoza nema, ili žive na planini ili u udalje­nom gradu? Ništa, odgovara vlast. To je sitnica.

     Zanimljivo kako je to pravo ukinuo još ministar Mirando Mrsić, a stari-novi ministar Aladrović nije taj ne­humani propis ispravio, unatoč stalnim inicijativama Sindikata umirovljenika. Jedan je poslušao banke da se mirovine umirovljenima nakon 1. siječnja 2014. dostav­ljaju samo putem banaka, a drugi se ne bi htio bosti s rogatima. Jer to je, valjda, sitnica.

     Sada u doba korone još je više umirovljenika koji ne mogu doći do svojih mirovina. Katkad i samo zbog stra­ha da stoje u redovima, jer ih bole kukovi i koljena, jer nemaju nikoga od povjerenja tko bi im podizao mirovi­nu, jer se njihov glas ne čuje. I taj problem je ministru sitnica, a umirovljenicima Golijat, Filistejac visok 292,5 cm u oklopu od 60 kg. To je teret bankarske premoći, podložnosti političke vlasti i umirovljeničke nemoći.

     Kroz sitnice vidiš koliko je nekome stalo do tebe. Vladajuća ekipa je pokazala, kao i dvije prethodne, da im nije stalo do umirovljenika. Jer, najbolja je vlast ona koja je učinila svoj narod sretnim i u sitnicama, a osobi­to one koji su najslabiji. Vlast koja nije filistarska i ogra­ničena vlastitom moći.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Odgovara: Davor Šmuljić, dipl. pravnik

Ne posuđuj kotao

PITANJE: Dugogodišnji sam vlasnik kotla za peče­nje rakije zapremnine 120 litara. Na molbu mog prija­telja iz sela posudio sam mu kotao kako bi mogao is­peći svoj urod šljiva. Strogo sam ga upozorio da kotao ne smije posuđivati drugim osobama, jer sam se bojao da će usljed brojne uporabe kotao biti oštećen. Kotao je nažalost kružio po selu bez da sam znao za tu okol­nost. U međuvremenu je moj prijatelj kojem sam posu­dio kotao iznenada umro, a poslije duže potrage saz­nao sam kod koga se kotao nalazi. S obzirom da s tom osobom nisam u dobrim odnosima, odnosno niti ne razgovaramo, poručio sam preko druge osobe da mi kotao odmah vrati. Nažalost osoba koja drži moj kotao odbija njegovo povrat tvrdeći da je kotao njeno vlas­ništvo. Što da radim da dođem u posjed svog kotla? (Ivan S, Vrbovec)

ODGOVOR: Ako osoba koja drži u posjedu Vaš ko­tao odbija isti vratiti unatoč Vašem traženju, preostaje Vam da pred nadležnim sudom podnesete tužbu za vraćanje kotla. U parničnom postupku morat će te do­kazati da je kotao Vaš, a to bi bilo najlakše učiniti ako posjedujete račun za kupnju kotla. Ako to nije mogu­će, morat ćete svoje vlasništvo dokazivati putem svjedoka koji će potvrditi da je kotao Vaš te da ste ga posudili svom pokojnom prijatelju. Usput, bilo bi pože­ljno postaviti pitanje tuženom na koji je način on došao u posjed kotla. Ukoliko je kotao oštećen nakon višek­ratne uporabe, možete tražiti i naknadu štete.