UVODNA RIJEČ

„Sitnica" kao Golijat

Piše: Jasna A. Petrović

     Kad 86-godišnja umirovljenica iz Istre pokuša doći do informacije kako kao invalidna osoba dođe do svoje mirovine, nema nikoga tko bi joj odgovorio na kontakt telefonu OTP banke. Kada, pak, novinari po­kušaju pribaviti pojašnjenje od bankarske aristokracije, odgovaraju im u maniri Marije Antoanete koja je glad­nom narodu preporučila da, ako nemaju kruha, jedu kolače.

     OTP je ljubazno odgovorio: „Kontakt telefon je u potpunosti besplatan i klijenti nemaju nikakve do­datne troškove zbog čekanja. Ukoliko klijentica nije u mogućnosti čekati, postoji mogućnost i slanja upita na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .  Nadam se da smo pomo­gli”, vele bankari. Kakav beskrupulozan savjet Golijata 86-godišnjakinji!

     Već četiri godine Sindikat umirovljenika inzistira da se onima koji to žele mirovina dostavlja besplatno i pu­tem pošte. Oni koji je hoće dobivati preko banke, neka čekaju jednom mjesečno u korona redovima. No, kako s onima koji su prestari, prebolesni ili prenemoćni da bi odlazili u banke, ili banke nema na dohvatu pješice - a javnog prijevoza nema, ili žive na planini ili u udalje­nom gradu? Ništa, odgovara vlast. To je sitnica.

     Zanimljivo kako je to pravo ukinuo još ministar Mirando Mrsić, a stari-novi ministar Aladrović nije taj ne­humani propis ispravio, unatoč stalnim inicijativama Sindikata umirovljenika. Jedan je poslušao banke da se mirovine umirovljenima nakon 1. siječnja 2014. dostav­ljaju samo putem banaka, a drugi se ne bi htio bosti s rogatima. Jer to je, valjda, sitnica.

     Sada u doba korone još je više umirovljenika koji ne mogu doći do svojih mirovina. Katkad i samo zbog stra­ha da stoje u redovima, jer ih bole kukovi i koljena, jer nemaju nikoga od povjerenja tko bi im podizao mirovi­nu, jer se njihov glas ne čuje. I taj problem je ministru sitnica, a umirovljenicima Golijat, Filistejac visok 292,5 cm u oklopu od 60 kg. To je teret bankarske premoći, podložnosti političke vlasti i umirovljeničke nemoći.

     Kroz sitnice vidiš koliko je nekome stalo do tebe. Vladajuća ekipa je pokazala, kao i dvije prethodne, da im nije stalo do umirovljenika. Jer, najbolja je vlast ona koja je učinila svoj narod sretnim i u sitnicama, a osobi­to one koji su najslabiji. Vlast koja nije filistarska i ogra­ničena vlastitom moći.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Odgovara: Davor Šmuljić, dipl. pravnik


 

Pravo na „dječju" penziju

Pitanje: Otišla sam u prijevremenu mi­rovinu sa 31 godinom staža, ali prije nego što se počelo upisivati po šest mjeseci staža za svako dijete. Imam petoro djece i htjela bih nekako ostvariti to pravo. Ima li načina?

(G.M., Zagreb)...

Read more...


 

Oporuka ili ugovor o doživotnom uzdržavanju

Pitanje: Želio bih urediti svoje imovinske odnose nakon smrti pa molim preporuku je li pametnije da napišem oporuku ili da sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju?

(S.S., Velika Gorica)...

Read more...


 

Raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju

Pitanje: Željela bih zbog nebrige raski­nuti ugovor o doživotnom uzdržavanju koji sam sklopila sa svojom kćeri s kojom živim, ali me u stvarnosti ne uzdržava. Molim vas da mi objasnite postupak. (R.V., Zagreb)...

Read more...


 

Majka nesposobna za rasuđivanje

Pitanje: Majka mi je jako lošeg stanja i kod njezine liječnice dobila sam preporuku da provedem postupak lišavanja poslovne sposobnosti. Molim za odgovor kako majku lišiti poslovne sposobnosti? (S.P., Zagreb)...

Read more...


 

Troškovi javnog bilježnika

Pitanje: Na koji način se određuje na­knada troškova javnog bilježnika u osta­vinskom postupku. Bojim se da me ne „oguli". (D.Z., Rijeka)...

Read more...