UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

Samobor: O žalovanju

     U organizaciji Udruge SUH-a i Udruge umirovljenika iz Sa­mobora, 15. listopada održana je tribina pod nazivom „Vrijeme žalovanja". U vrijeme prije blagdana Svih sve­tih, kada se prisjećamo svojih preminulih bližnjih, prigodno je dati nekoliko umirujućih savjeta. Stoga je pedesetak prisutnih Samoboraca odlučilo poslušati pokoji savjet od psihologinje SUH-a Biserke Budigam.

Ona je naglasila kako se žalovanje (tugovanje) ne događa samo drugima, već svima.   Kao i na sva neugodna emocionalna stanja čovjek se mora pripremiti i na žalovanje, kako bi ga lakše prebrodio. Žalovanje nije bolest. Normalno je nakon smrti člana obitelji ili bliske i drage nam osobe biti žalostan određeno vri­jeme. Ako stanje traje predugo i ako osoba ne može normalno obavljati svakodnevne poslove mora potražiti stručnu pomoć.

     Na jednoipolsatnoj tribini našlo se mjesta za raspravu i o go­rućim umirovljeničkim problemima - reformi i prosvjedu, što je dodatno zainteresiralo sudionike.

Vesna Bečić


 

VELIKA GORICA: Čakovečko druženje

     Pedeset članova Podružnice SUH-a iz Velike Gorice otišlo je 19. rujna u kratak, jednodnevni posjet Čakovcu. Ondje su mogli uživati u kupanju na gradskim bazenima, koje je ipak malo osvježilo umirovljenike.

     Nakon kupanja je idealno vrijeme za bogati ručak i glaz­bu, a to su dobili u restoranu Štefova klet. Uz dobru kapljicu, veseli umirovljenici su i zaplesali, a u jednako dobrom raspo­loženju, doduše ne plešući, vratili su se uvečer u Veliku Goricu.

Stjepan Milobara


 

VRBOVEC: Stari pokazali kaj su jeli

     U Vrbovcu je od 24. do 26. kolovoza održana 38. kulinarska manifestacija„Kaj su jeli naši stari". Podružnica SUH-a Vr­bovec se, kao i ranijih godina, uključila u pripremu va­riva od kaše i starinskog kolača za natjecanje. Žiri, u kojem je bio i poznati kuhar Tomislav Špiček, ove je godine dodijelio tri nagrade za varivo i jednu za starinski kolač. SUH-ovci ovoga puta nisu dobili ni jednu nagradu, no to ne znači da sudjelo­vanje na manifestaciji nije bilo uspješno.

     Vrbovečki su umirovljenici bili uspješni u pečenju kolača i pripremi jela za podjelu, u što je bilo uključeno 106 članova, od čega je 94 peklo kolače u čak 143 kalupa. U ponudi su bili sitni kolači, pere, bučnice, štrukli od sira i jabuka, dizani kolač od oraha, maka i ružička te kiflice i pite. Prodani su svi kolači, a prihod će se koristiti za izlet za sve sudionike. Za podjelu su članice pripremile varivo od krumpira, gulaš, presiljeno zelje, grah sa špekom, ciganski gulaš i varivo od mahuna.

     Sudjelovanje je, tako, bilo više nego uspješno, a pogotovo zato što je, u odnosu na prošlu godinu, više članova sudjelova­lo u manifestaciji što je i bio glavni cilj podružnice. Osim toga, preneseno je znanje o delicijama naših starih, zahvaljujući re- izdanju knjižice SUH-a s receptima iz 1985., koje su dobili svi kupci kolača u iznosu većem od 50 kuna.

Zlatko Hržić


 

VELIKA GORICA: Posvuda pomalo

     Velikogorički SUH je tijekom ljeta organizirao nekoli­ko putovanja na more i u toplice, kako bi se njihovi članovi odmaknuli od svakodnevice, uživali u prirodi i osvježili se od vrućina.

     Sredinom srpnja pedesetak je članova otišlo na jednod­nevni izlet u Malinsku. Prije dolaska na odredište, posjetili su najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj - Trsat, gdje su se nakratko upoznali s poviješću tog mjesta. Potom su osta­tak dana uživali u čistom moru koje oplakuje obale Krka.

     Tjedan dana kasnije, ponovno su krenuli na Krk, ovoga puta u Bašku. Zadovoljni cjelodnevnim opuštanjem na pla­žama, vratili su se kući tek kasno navečer toga dana. Kako i ne bi, kad je izlet bio besplatan, zahvaljujući partnerima ove podružnice SUH-a.

     Kako je srpanj bio rezerviran za more, tako je kolovoz re­zerviran za toplice. U srijedu 22. kolovoza, pun je autobus velikogoričkih SUH-ovaca otišao u smjeru Termi Topusko. Uz cjelodnevno kupanje u bazenima s ljekovitom vodom, bio je organiziran i ručak.

Stjepan Milobara


 

LAZINA ČIČKA: O preoblikovanju i reformi

     U prostorima mjesne zajednice u Lazini Čičkoj, 7. rujna održana je Izvještajna skupština tamošnje podružnice SUH-a. Na skupštini je bilo prisutno 33 od 34 članova po­družnice, ali i predsjednica ogranka Novo Čiče Udruge umirov­ljenika Velika Gorica Nevenka Drapić, predsjednik Županijskog povjereništva SUH-a Zagrebačke županije Zlatko Hržić, pred­sjednik Podružnice Velika Gorica Stjepan Milobara te zamjenik predsjednice SUH-a Milan Tomičić, koji su pozdravili okupljene.

     Tomičić je okupljenima govorio o mirovinskoj reformi, te je posebno naglasio kako postojećim umirovljenicima ona do­nosi korist jedino u pogledu mogućnosti rada uz mirovinu, a da usklađivanje mirovina nije niti spomenuto.

     Potegnulo se i pitanje preoblikovanja podružnice Lazina Čička u ogranak velikogoričke podružnice, s obzirom na mali broj članova. Smatraju da bi time potakli sadašnje članove na veću aktivnost, ali i da im je otvorena mogućnost češćeg organiziranja zajedničkih izleta, što je i dosad bila jedna od glavnih aktivnosti podružnice.

     Predsjednik podružnice Ivan Kuzmec, podnio je izvještaj o radu, a podnesena su i izvješća Nadzornog odbora i financija. Svi dokumenti su jednoglasno prihvaćeni.

Nakon službenog dijela SUH-ovci su mogli uživati u hrani, piću i plesu.

M.D.