UVODNA RIJEČ

Pandemijska škola etike

Piše: Jasna A. Petrović

     Čovjekove spoznaje o zdravlju i bolesti nisu jedno­obrazne. Načini na koje se zdravlje i bolest shva­ćaju izravno su povezani sa stanjem i odnosima u društvu, odnosno ponašanjem osobe i skupine. To se itekako ovih dana vidi diljem svijeta u vezi koronavirusa, jer se odjednom, preko noći, u uvjetima karantene, na­stoje pronaći oblici društvenog života koji unapređuju zdravlje i sprečavaju nastanak bolesti. Tipično pitanje kojim se sociološka istraživanja zdravlja i bolesti bave jest višestruko - kako stil života, spol, dob, rasa, druš- tveno-ekonomske, socio-kulturne i druge razlike među ljudima utječu na kvalitetu zdravlja te na pojavu bolesti i njezin ishod? Može li se odgovoriti na takav način kad je i koronavirus u pitanju?

     Hoće li oboljeti bogatiji ili siromašniji, stariji ili mlađi, pripadnici žute ili bijele rase, stanovnici urbanih ili ruralnih područja? Iako sociolozi i politolozi šute, neke se naznake ipak prepoznaju, i uz opći manjak relevantnih statističkih podataka. Poznato je kako je vjerojatnije da će oboljeti odrasli, a ne djeca, da će smrtni ishod biti vjerojatniji kod starijih od 60 godina ili kod osoba s kroničnim bolestima i smanjenim imunitetom. Da li to znači da su siromašni izloženiji zarazi? Nema točnog odgovora, jer upravo oni koji poslom ili imetkom imaju dostupna putovanja diljem svijeta, zapravo su ugroženiji, jer su dolazili u kontakt s oboljelima drugih zemalja i prenosili opasnost zaraze. Time se relativizira i novac.

     No, sigurno je da koronavirus donosi brojna etička pitanja u fokus javnosti, da testira humanost i kriteri­je društveno prihvaćenog moralnog ponašanja. Ovo je bolest koja svijetu nameće propitkivanje vlastite moralnosti, ali ne dovodi, barem ne za sada, u pitanje njegov opstanak. Talijanski proglas za karantenu sadrži, primjerice vrlo bitne aspekte poželjnog ili prihvatljivog ponašanja. Preporuča se na razini lokalne zajednice za­dužiti volontere da obilaze starije susjede i odlaze im u kupovinu ili nabavku lijekova. Ali se ne dopušta da mladi odlaze na ručak ili večeru kod roditelja, jer to se smatra nepotrebnom aktivnošću u javnosti. Zagovara se pravo na odvođenje pasa u šetnju radi obavljanja nužde, no frizerski saloni ne ulaze u nužno potrebne radnje koje trebaju biti otvorene. Oštro se osuđuje svakoga kome nije prioritet ne zaraziti drugoga.

     Da, sada se propitkuje moral društva i njegove vri­jednosti. Hoće li se najugroženijima osigurati dovoljno respiratora u bolnicama ili onih transportnih? Ili će se, kao što već svjedoče neki liječnici iz najugroženijih zemalja, morati birati mlađe i sposobnije za preživlja­vanje? Hoće li stariji zaraženi koronavirusom postati prve izvjesne žrtve osobnih prosudbi ili čak pogrešnih politika vlada koje nisu na vrijeme reagirale s mjerama sprječavanja bolesti? Sociološka istraživanja zdravlja i bolesti proučavaju društvene činitelje koji mogu iza­zvati razne bolesti i nepovoljno utjecati na njihov razvoj i ishod. Hrvatska ima 500 respiratora i 300 prijenosnih. Hoće li ih biti dovoljno i za stare?

     Virusi nemaju pasoše, ne obaziru se na gra­nice, ne razumiju nacionalističku retoriku, ali oni će lakše doprijeti u društva u kojima dominiraju konflikti, diferencijacija, marginalizacija dijela društva. Virusi govore transnacionalno i možda u tome ujedinjuju, možda su oni ispit savjesti za čovječanstvo. Za Hrvatsku svakako jesu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

Dugo selo:  Korona maškare

     Dugoselski SUH-ovci sudjelovali su u maškarama koje su se u veljači održale u njihovom gradu. Prerušeni umirovljenici su bili jedna od 18 različitih grupa koje su sudjelovali u povorci centrom grada. Situacija oko zlokobnog koronavirusa bila je inspiracija članovima da se maskiraju u medicinsko osoblje sa zaštitnim maskama te su za svoje pre- rušavanje dobili utješnu nagradu od 500 kuna, koja ih je jako razveselila.    Nakon spaljivanja fašnika grad je častio sve okupljene s kuhanim kobasicama i vinom.

     U petak, 6. ožujka 2020. održana je redovna izborna Skupština na kojoj se skupilo oko 80 članova i 20 gostiju, na kojoj je Milivoj Marić ponovno izabran za predsjednika podružnice, a nije bilo promjena ni u predsjedništvu. Blagajnica je ostala Ana Broz, tajnica Ružica Melić, zamjenica je ostala Mara Todorović, dok je izabrana nova predsjednica Nadzornog Odbora Jagica Novak.           

Milivoj Marić


 

BJELOVAR: Izložba ručnih radova

     Umirovljenice Sindikata podružnice Bjelovar već dulji niz godina povodom Međunarodnog dana žena u Gradskom muzeju Bjelovar izlažu svoje ručne radove.

Tako su i ove godine od velikog broja rukotvorina izabrale posebne unikate u suradnji s kustosima muzeja i izložile ih u dva muzejska izloga - stolnjake, nadstolnjake, raznorazne tabletiće, ribice, leptire, pisanice i slično, kako bi Bjelovarčani mogli uživati u tradicionalnim radovima vrijednih umirovljenica.

Ana Široki


 

Bjelovar: Edukacija umirovljenika

     SUH-ova podružnica Bjelovar započela je s edukativnim predavanjima za članove njihove podružnice treće životne dobi. Tako su predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova PU Bjelovarsko-bilogorske županije održali predavanje na temu "Pojačan oprez u prometu i poštivanje prometnih propisa", s naglaskom na poboljšanje stanja sigurno­sti u cestovnom prometu za starije osobe. Starije osobe treće životne dobi su manje pokretljive, sporijih refleksa i time još ugroženije u prometu te se u slučaju ozljeda teže oporavljaju pa je i samo liječenje teže i dugotrajnije. Također, pričalo se i o temi kaznenih djela na štetu starijih osoba. Napadi na starije osobe se često događaju na kućnom pragu - krade im se novac, bankovne knjižice, zlatnine te su žrtve i brojnih drugih prijevara. Često, počinitelje je teško pronaći jer su vrlo dobro umreženi.

     Raspravljalo se i o temi nasilja u obitelji. Tako se moglo čuti da starije osobe često ne žele prijaviti nasilje, pogotovo ako se ono vrši od strane djece ili unuka. Teže se odlučuju na prijavu jer smatraju da je to neugodno za cijelu obitelj. Edukacije bjelo­varskih umirovljenika se nastavljaju, slijedi gostovanje liječnika internista.

Ana Široki


 

VELIKA GORICA: Ljubav i maškare

     Četrdesetak članova SUH-ove podružnice Velika Gorica proslavilo je Valenti- novo u moslavačkom kraju, na Bilogori. U restoranu Maleni brijeg tako nije nedostajalo veselja, pjesme i plesa, što je zapravo i odlika svakog druženja kojeg organiziraju Velikogoričani.

     Pun pogodak bila je i proslava fašnika. Naime, za put na Žumberak trebalo je osigurati dva autobusa, toliki je bio interes. Stotinjak penzića fašnik je proslavilo 25. veljače 2020. u restoranu Žumberački raj. Svi su, naravno, bili maskirani, čak i u oboljele od koronavirusa, a prvu nagradu za najbolje odjevenu maškaru osvojila je gospođa koja se prerušila u ciganku. Bio je to dan kojeg će se, kažu nam veliko- gorički SUH-ovci, dugo sjećati.

Stjepan Milobara


 

DUGO SELO: Mala škola pametnih telefona

      Članovi SUH-ove podružnice Dugo Selo pred kraj 2019. godine sudjelovali su u projektu kojeg je financirao grad pod nazivom„Zasadi drvo, ne budi panj". Naime, na lokaciji u parku grofa Draškovića zasađeno je 800 stabala, a četiri su imala oznake Sindikata umirovljenika Hrvatske. Za dobru vibru pobrinula se Udruga branitelja Vitezovi, čiji članovi su skuhali ukusan grah.

      Buran kraj i početak nove godine dugoselski SUH-ovci su proslavili na fešti u Štakorovcu. Na proslavi su SUH-ovi glumci amateri održali predstavu pod nazivom „Pravda i pravica". Okupilo se 120 ljudi, a atmosfera je bila zabavna i nezaboravna. U siječnju su 44 člana podružnice četiri sata čistila stazu kroz šumu Martin Brijeg. Nakon radnih aktivnosti predsjednik podružnice Milivoj Marić pobrinuo se za dobru klopu i piće, naime skuhao je kobasice i vino.

     U veleučilištu Dugo Selo održan je tečaj„Mala škola pametnih telefona" koji je sufinancirao grad. Kroz tri mjeseca, svakog petka, 22 člana SUH-a su naučila osnove rada s pametnim telefonima i računalom. Među ostalim su naučili i kako snimiti i spremiti fotografije i prebaciti ih na USB stick. Predavanja je držala profesorica informatike Maja Mlinarek. Hvala joj.        Milivoj Marić