UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

Rugvica: Novo, staro vodstvo

     Podružnica SUH-a Rugvica održala je 27. lipnja 2020. izvještajno-iz- bornu Skupštinu, prvu nakon osnivanja podružnice u veljači 2019. godine, na kojoj su sudjelovala 42 člana podružnice te gosti - načelnik Mato Čičak sa zamjenikom Nenadom Jakšićem, predstavnici SUH-a, Biserka Budigam i Ante Kuprešak te gosti iz općinskih udruga. Izabrano je isto vodstvo kao i u prošlom mandatu, predsjednik je Stjepan Sekulić, zamjenik Josip Ivatek, blagajnica Marija Vražić te tajnica Katica Antoljak. Skupština je protekla u ugodnom ambijentu, uz dobru zakusku, piće i glazbu.

     Predsjednik Stjepan Sekulić podnio je poduže izvješće o radu udruge za proteklu godinu, ista­knuvši da se sedamdesetak članova SUH-a Rugvica od samog osnivanja aktivno uključilo u sva društvena događanja i brojne manifestacije koje su u tom razdoblju održane u Rugvici te ostavilo neizbrisiv trag svojim doprinosom. Rad Podružnice posebno je pohvalio načelnik Čičak koji je obećao značajnu potporu, koja će u ovoj godini iznositi naj­manje 30.000 kuna. Čičak je za svoj doprinos radu udruge, na Skupštini, dobio i posebno priznanje koje mu je uručio Stjepan Sekulić.

Stjepan Sekulić


 

DUGO SELO: Maraton po OPG-ovima

     Članovi dugoselske podružnice konačno su malo prodisali nakon popuštanja kriznih mjera zbog pandemije te su 21. lipnja otišli na dvodnevni izlet u Baranju. Njih 30 uživali su u prekrasnim prizorima Kopačkog rita, razgledavajući taj park prirode brodom. Posjetili su i poznati, prelijepi dvorac Tikveš, no zbog restauriranja nije im bio dopušten ulazak. U dva dana obišli su čak osam baranjskih OPG-ova gdje su uživali u domaćim vinima, kulenima i kobasicama. Članovi su bili toliko oduševljeni izletom da su kazali kako nikad u životu nisu bili na ljepšem.

     Treba spomenuti i lijepu aktivnost u samom Dugom selu, kada su predsjednik podružnice Milivoj Marić i član Alojz Ivanišević kupili sadnice za cvijeće te zajedno s aktivisticama podružnice posadili ga uz ograđeni zeleni dio uz cestu u blizini podružnice.

Milivoj Marić

 


 

Velika Gorica: Otpustili kočnice 

     Vrijedno vodstvo SUH-ove velikogoričke podružnice nije zaboravilo na svoje članove i tijekom najgorih dana pandemije koronavirusa, pa su tako svi članovi koji su u to vrijeme imali rođendan na svoje adrese dobili rođendanske čestitke. Slavljenici su bili ganuti tom gestom te su se svi javili sa zahvalom što se mislilo na njih. Popuštanje mjera i upute središnjice SUH-a da se krene s radom značile su i ponovno otvaranje vrata podružnice u utorak 26. svibnja.

     Sve se polako vraća u normalu pa će podružnica biti otvorena kao i prije korone, svakog utorka i petka od 9 do 12 sati. S jednom turističkom agencijom već je dogovoren i termin za ljetovanje na Rabu od 20. do 27. lipnja i interes umirovljenika je velik. A koliko su čekali popuštanje kriznih mjera Velikogoričani su pokazali i 30. svibnja. Naime, jedna članica odlučila je proslaviti svoj odlazak u mirovinu te je organizirala vrhunski tulum na kojem se okupilo desetak članova.

     Svirala je živa glazba, a za nju je bio zadužen Ivan Bakarić iz Siska koji se proslavio svojim svirkama na umirovljeničkim druženjima. Članovi su otpustili kočnice, te su plesali, pjevali i uživali u dobroj hrani. Stvari su malo živnule, napokon.

Stjepan Milobara


 

Dugo Selo: Nakon korone - kobase

    Koliko im je nedostajalo druženje tijekom pandemije članovi SUH-a iz Dugog Sela pokazali su i na prvom okupljanju nakon dva i pol mjeseca pauze. Naime, na druženju na otvore­nom okupilo se čak 49 hrabrih članova podružnice. Vodstvo podružnice potrudilo se i napravilo zakusku, kuhale su se kobasice, a na druženje su se odazvali i čelnici lokalnih vlasti.

     U opuštenom razgovoru i ugodnom društvu članovi su zaključili kako mogu biti zahvalni što nijedan od njih nije obolio od koronavirusa niti preminuo. Članovi su shvatili ozbiljno upozorenja i držali su se svih dogovora, što je na kraju rezultiralo uspjehom. Osim razgovora o koroni i potresu, nije se zaboravilo i na aktivnosti podružnice. Tako će dio članova otići na dvodnevni (20. i 21. lipnja) izlet u Baranju u Kopački rit. U planu je i odlazak na more, zasad je potvrđen odlazak na jednodnevno kupanje u Crikvenicu 15. srpnja.

Milivoj Marić


 

Dugo selo:  Korona maškare

     Dugoselski SUH-ovci sudjelovali su u maškarama koje su se u veljači održale u njihovom gradu. Prerušeni umirovljenici su bili jedna od 18 različitih grupa koje su sudjelovali u povorci centrom grada. Situacija oko zlokobnog koronavirusa bila je inspiracija članovima da se maskiraju u medicinsko osoblje sa zaštitnim maskama te su za svoje pre- rušavanje dobili utješnu nagradu od 500 kuna, koja ih je jako razveselila.    Nakon spaljivanja fašnika grad je častio sve okupljene s kuhanim kobasicama i vinom.

     U petak, 6. ožujka 2020. održana je redovna izborna Skupština na kojoj se skupilo oko 80 članova i 20 gostiju, na kojoj je Milivoj Marić ponovno izabran za predsjednika podružnice, a nije bilo promjena ni u predsjedništvu. Blagajnica je ostala Ana Broz, tajnica Ružica Melić, zamjenica je ostala Mara Todorović, dok je izabrana nova predsjednica Nadzornog Odbora Jagica Novak.           

Milivoj Marić