UVODNA RIJEČ

Tečaj za Predsjednika

Piše: Jasna A. Petrović

     „Sramota je biti bogat i čašćen u državi u kojoj vlada kaos, kao što je sramota biti siromašan i otuđen u drža­vi u kojoj dominira put morala." Naravno, kineski filozof Konfucije iz šestog stoljeća prije Krista nije pritom mislio na Hrvatsku, već je prenosio stara znanja i vrijednosti, no njegove riječi i danas imaju težinu presude.

Na vrhu države je državnik i on bi trebao biti glas i usmjeritelj naroda. No, ima jedna pretpostavka, a to je da poznaš svoj narod.  Mile Mrvalj, bivši beskućnik u povodu Svjetskog dana beskućnika ispričao je kako je ujutro toga dana vidio Predsjednika Republike kako se vozi u limuzini zatamnjenih stakala i okružen policijskim automobilima s rotacijskim svjetlima.

    Da, Predsjednik je baš tih dana ponosno izjavio kako se "u Hrvatskoj, srećom, nigdje ne gladuje. Dapače, previše se jede. Čak ima ostataka i viškova". Mrvalj je rekao kako je to isto jutro susreo najmanje dvadesetak gladnih siromaha koji kopaju po kantama za smeće i kontejnerima. I koje nitko nije pozvao da pojedu oboritu ribu kod šefa Janafa, kako se ne bi bacila?! Pojeo ju je Predsjednik.

     Ako laže Mrvalj, ne laže Državni zavod za statistiku koji je upravo objavio najnovije podatke kako je posljednjih godina stopa rizika od siromaštva stanovništva u neprekid­nom blagom padu. Baš lijepo. To se, međutim, ne odnosi na starije od 65 godina. Njih 30,1 posto je siromašnih, od čega su velika većina žene. Siromaštvo starijih je, k tome, u neprekidnom rastu od 2016. godine do danas.

     Zar treba Predsjedniku održati tečaj kako Hrvatska očito ne voli svoje stare, jer joj prosječni umirovljenik vrijedi samo 38 posto radnika (toliko je, naime, udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći)? Treba li mu ponoviti da je čak 61 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva od 2.710 kuna? Ili mu viknuti na uho da točno 50 posto umirovljenika prima manje od 2.327 kuna, dok je prosjek za srpanj 2.525 kuna?

     Ako Predsjednik Republike ne vidi kroz zatamnjena stakla ili mu rotirke kvare pogled na kante za smeće, mo­gao bi barem čitati statistike svoje zemlje. I prepoznati tko su siromašni te barem pretpostaviti da su siromašni obično i gladni.

     No, sigurno je jedno, za kraj ovog tečaja: nije sramota biti siromašan i otuđen u državi u kojoj ne dominira put morala, u kojoj oni koji su odradili i po 40 godina radnog staža nemaju dovoljno za režije i hranu. Nije sramota biti gladan, ali je sramota ne vidjeti gladne i kad se o njih spotičeš.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

RUGVICA: Kupanje i molitva

     Na Malu Gospu 8. rujna 2020. godine 35 članova podružnice SUH-a Rugvica te pet osoba slabijeg imovinskog stanja iz općine kao gosti, autobusom su otišli na jednodnevni izlet u terme Jezer- čica te u posjet Mariji Bistrici. U termama je, kao i uvijek dosad, bilo super, članovi su birali gdje će se kupati, u unutarnjim ili vanjskim bazenima, a većina je zapravo kombinirala oboje. Osim njih u termama je bilo još samo pet-šest gostiju tako da je bilo dovoljno distance te se nisu bojali eventualne zaraze.

     Nakon kupanja uslijedio je vrhunski ručak, prvo juha, a onda glavno jelo - pureći odrezak punjen šunkom i sirom, uz prilo­ge pekarski krumpir i rižu te miješana salata. Obilni i uku­sni obrok na kraju su zasladili štrudlom. Nakon ručka članovi su se stigli ponovno okupati u bazenu, a

     Tamo su pak obišli Križni put te su u 18 sati sudjelovali na večernjoj misi koja se održala na otvorenom. Nakon toga su još malo prošetali te su se zadovoljni i puni dojmova oko 20 sati uputili kući.

Ono što je dobra vijest jest da je ci­jeli izlet financiran novcem od projekta općine Rugvica, koja je nesebično našim penzićima dodijelila 30 tisuća kuna. Od tog novca u planu je u 11. mjesecu i nabava i podjela voća članovima, tako bi svi trebali dobiti po pet kilograma mandarina i deset kilograma jabuka.

     U planu je i poslije Svih svetih otići u Krapinske toplice te posjetiti Muzej kra­pinskih neandertalaca, no hoće li se ići ovisit će o razvoju epidemiološke situacije.

Stjepan Sekulić


 

RUGVICA: Opcije raspolaganja imovinom

     Sindikat umirovljenika Hrvatske je 17. rujna 2020. za zainteresira­ne starije osobe, strogo poštujući epidemiološke mjere, organizirao inte­raktivnu radionicu, koja je pokrenuta zahvaljujući projektu Ministarstva pra­vosuđa za ovlaštene udruge i pravne klinike za pružanje primarne pravne pomoći za 2020. godinu. Projekt Pravna pomoć starijim osobama: „Život poslije smrti" izazvao je veliki interes. Radioni­ce SUH-a provode se kroz četiri regije Republike Hrvatske pri čemu je rugvička Podružnica određena za domaćina sre­dišnje Hrvatske.

     Predsjednik podružnice SUH-a Rugvica Stjepan Sekulić je otvorio radi­onicu, naglasivši da starije osobe i umi­rovljenici „nisu sami", kao što i piše u jednom od tri prigodna letka koja su pravni savjetnici SUH-a prezentirali na radioni­ci, a koji na pristupačan način objašnja­vaju starijim osobama i umirovljenicima koje su im opcije prilikom raspolaganja imovinom. Sudionike je pozdravio i rugvički načelnik Mato Čičak.

     Radionica je bila koncipirana u tri cjeline s prikazima slučaja i šprancama - zakonsko i oporučno nasljeđivanje, ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te ugovori o kupoprodaji i darovanju s pravom plodouživanja pre­zentiranim od strane pravnih savjetnika Ante Kuprešaka i Sunčice Polovine Jur- ce. Radionici je prisustvovalo dvadese­tak osoba.

     Uz pitanja vezana za temu radionice, sudionike je najviše zanimalo zašto još nije ukinut ugovor o dosmrtnom uzdr­žavanju s obzirom na njegovu štetnost. Zaredala su se još druga pitanja vezana uz smještaj u domove za starije osobe te mirovine. Radionica je ocijenjena od strane sudionika odličnom ocjenom.

ostvaruje pravo na nužni dio nasljed­stva.


 

RUGVICA: Velikodušni načelnik

     Članovi SUH-ove podružnice Rugvica uputili su se 22. srpnja 2020. na jed- ^^nodnevni izlet na more u Njivice. Uz 39 članova, na izlet je povedeno i šest osoba slabijeg imovinskog stanja, a koji nisu članovi, kojima su tako htjeli uljepšati ljetno razdoblje. Osim prijevoza, svi su imali osiguran i gablec, a ravnatelj osnovne škole Robert Munđer, čija mama je također putovala kao članica, počastio je sve izletnike s trima kutijama punima kroasana, krafni i peciva. Bilo je to vrlo ugodno iznenađenje za sve. Besplatnim putovanjem nagrađena je i učiteljica nižih razreda Natali Barberić, u znak zahvale za veliku pomoć koju je pružala tijekom župa­nijskih sportskih igara održanih u lokalnoj osnovnoj školi. Dan je bio idealan za kupanje, more je bilo toplo, društvo odlično i svi su se zadovoljni vratili kući.

     Da ima sluha za umirovljenike, načelnik općine Rugvica Mato Čičak pokazao je i ovaj put, te je unatoč korona krizi 18. kolovoza potpisan ugovor, kojim je općina podružnici dodijelila 30.000 kuna. Inače, članovi podruž­nice brinu i o svojim bolesnim članovima, tako su ove godine obišli njih osmero. Ne­davno su bili u posjetu članici koja je zbog moždanog udara završila u bolnici. Iako su joj donijeli kekse, kolače i voće, najveći joj je poklon, kaže, to što su je posjetili i pružili joj potporu. Za rujan je u planu bilo održavanje raznih događanja poput kotličijade, roštiljade, ribarsko-lađarskih večeri, no zbog rizičnosti okupljanja velikog broja ljudi od toga se za sada odustalo i čekaju se neka bolja vremena.

Stjepan Sekulić


 

DUGO SELO: Odličan provod na moru

     Četvrtu godinu zaredom članovi Udru­ge SUH-a Dugo Selo proveli su na ljetovanju u Crikvenici u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Thalassotherapia. Na more su došli 2. kolovoza 2020. te ostali deset nezaboravnih dana. Unatoč bojazni od korone, na ljetovanje se uputilo čak 47 članova podružnice te su popunili kapaci­tet Vile Smiljka koja im je u cijelosti bila na raspolaganju. Posebno su pohvalili pažnju  koju su domaćini i djelatnici bolnice posvetili svim članovima.

     Mnogi članovi su boravak iskoristili za fizikalne terapije, kao i poklon masaže u trajanju od pola sata. Koliko dobro im je bilo govori i činjenica da su već rezervirali termin i za sljedeću godinu, također u kolovozu. Predivno, prekrasno, svi zadovoljni, kad nešto valja ne mijenja se, poručuju Dugoselčani.

Milivoj Marić


 

Rugvica: Novo, staro vodstvo

     Podružnica SUH-a Rugvica održala je 27. lipnja 2020. izvještajno-iz- bornu Skupštinu, prvu nakon osnivanja podružnice u veljači 2019. godine, na kojoj su sudjelovala 42 člana podružnice te gosti - načelnik Mato Čičak sa zamjenikom Nenadom Jakšićem, predstavnici SUH-a, Biserka Budigam i Ante Kuprešak te gosti iz općinskih udruga. Izabrano je isto vodstvo kao i u prošlom mandatu, predsjednik je Stjepan Sekulić, zamjenik Josip Ivatek, blagajnica Marija Vražić te tajnica Katica Antoljak. Skupština je protekla u ugodnom ambijentu, uz dobru zakusku, piće i glazbu.

     Predsjednik Stjepan Sekulić podnio je poduže izvješće o radu udruge za proteklu godinu, ista­knuvši da se sedamdesetak članova SUH-a Rugvica od samog osnivanja aktivno uključilo u sva društvena događanja i brojne manifestacije koje su u tom razdoblju održane u Rugvici te ostavilo neizbrisiv trag svojim doprinosom. Rad Podružnice posebno je pohvalio načelnik Čičak koji je obećao značajnu potporu, koja će u ovoj godini iznositi naj­manje 30.000 kuna. Čičak je za svoj doprinos radu udruge, na Skupštini, dobio i posebno priznanje koje mu je uručio Stjepan Sekulić.

Stjepan Sekulić