UVODNA RIJEČ

Nemam za kilo breskvi

Piše: Igor Knežević

     Telefonski pozivi razočaranih umirovljenika svakodnevica su rada u Sindikatu umirovljenika Hrvatske. Jedan takav poziv zaprimili smo od umirovljenice Jasne J. koja nas je nazvala nedugo nakon posljednjeg usklađivanja mirovina i požalila nam se da prima samo 1.700 kuna. „Možete li ikako ove u Vladi nagovoriti da nam povise mirovine, znate, ja jedva preživljavam", krenula je gospođa staloženo.

     No, nakon par minuta nije više mogla suspregnuti suze te nam je u plaču kazala: „Godinu dana nisam kupila kilogram breskvi, jednostavno si ih ne mogu priuštiti. Kako je moguće da bivši saborski zastupnici imaju povećanje mirovine od 200 kuna, a ja 40 kuna. Možete li se vi u SUH-u izboriti da nama siromaš­nima ipak daju veće povišice, a ovima smanje", upitala nas je. Odgovorili smo joj da je naš cilj povećanje mirovina u visini 100 posto povoljnijeg indeksa rasta plaća ili cijena, ali i da redovito upozoravamo da se trebaju uvesti dodatne „povišice" za one najsiromašnije. Tu je i ozbiljan problem pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći, koji je sada na sramotnih 35,99 posto.

     Obećali smo da ćemo zatražiti i da se kao socijalna mjera prilikom usklađivanja za one koji primaju do 2.000 kuna miro­vine, a takvih je 414 tisuća prema ZOMO-u, uvede 120 posto povoljnijeg indeksa, a one do 4.000 kuna, a takvih je 550 tisuća, za 110 posto.

     Time bi se ne samo zaustavio pad udjela mirovina u plaći, već bi on nakon desetljeća konstantnog pada počeo rasti, s ciljem da za desetak godina barem dođe na 40 posto, što je i dalje mizerno, ako se usporedi s drugim zemljama EU ili okruženja, primjerice Slovenijom i Srbijom gdje je udjel oko 50 posto.

Ideja o povećanim osnovicama usklađivanja za one s nižim mirovinama nisu neutemeljene i neizvedive kako to često do­nositelji odluka u Hrvatskoj prezentiraju u javnosti pozivajući se na zakone. Slični modeli„nagrađivanja siromašnijih" već postoje u Italiji, Latviji, Portugalu, Češkoj, te su ugrađeni kao opcija u zakone, a primjerice u Austriji, Bugarskoj i Španjolskoj se već nekoliko posljednjih godina uz redovito usklađivanje isplaćuju dodatne „povišice" siromašnijim umirovljenicima.

     U doba kada se forsira privatizacija mirovinskog sustava, možemo biti sretni što smo sačuvali prvi mirovinski stup, kao i javno zdravstvo, no nikako se ne mirimo s činjenicom da više od 730 tisuća umirovljenika živi ispod granice linije siromaštva.„Ako društvo nije u mogućnosti pomoći mnogobrojnim siromasima, neće biti kadro ni spasiti malobrojne bogataše", kazao je jednom prilikom J.F. Kennedy. I doista, gomilanje siromaha nikad nije donijelo dobroga društvu, a kad-tad je dovelo i do političkih promjena. Nezadovoljstvo hrvatskih siromaha je ogromno i samo se nakuplja i nakuplja. Dok jednom ne pukne...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA


 

Velika gorica:  Jeftino na more

Čak četiri jednodnevna izleta na more tijekom ljetnih praznika organizirali su čelnici podružnice Velika Gorica i sva četiri puta autobus je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Razlog tomu je i cijena karte od samo 50 kuna. Naime, podružnica za izlete dobiva potporu od grada Velike Gorice, pa je cijena karte pre­polovljena. Velikogoričani su tako dva puta otišli u Mošćeničku dragu, te po jednom u Medveju i Omišalj. I ono što je najvažnije, sva četiri puta poslužilo ih je izvrsno vrijeme, puno sunca, toplo more, i dobro društvo.

      Članovi su uživali u svakom trenutku odmora, svjesni kako je u ovo doba pande- mije luksuz što su mogli od nje predahnuti tijekom ljetnih mjeseci. Veliki interes je bio i za izlet u Istru 12. rujna, kojom prilikom je zbor podružnice Turopoljska zvona održao koncert u Starom Pazinu, a isti dan posjetili su i obližnji Žminj.

Stjepan Milobara


 

RUGVICA: Što vam je na majici?

     Ravno 50 članova podružnice 8. kolovoza 2021. uputilo se autobusom na more u Njivice. Čelnici podružnice potrudili su se da članovi ne putuju gladni pa su im odmah pred polazak podijelili peciva kako ne bi putovali praznog želudca. Datum izleta bio je pun pogodak, jer je vrijeme bilo odlično. Članovi su se sunčali, kupali, naslikavali, ukratko - uživalo se u svim ljetnim radostima.

      Svima su podijeljene i majice s natpisom podružnice, na kojima je bio i grb općine Rugvica. Upravo je grb izazvao i puno znatiželje kod drugih ljudi na plaži, pa su se mnogi raspitivali o čemu je riječ. Na grbu je inače crna roda koja jednom nogom drži sidro. Svi su se s puno zapamćenih lijepih trenutaka i ugodnim osjećajem vratili kući, a treba istaknuti i da je izlet sufinanciran iz projekta općine Rugvica.

Stjepan Sekulić


 

Bjelovar: Edukacije o zdravom spavanju

    Još u svibnju 38 članova podružnice uputilo se na jednodnevni izlet na prekrasno OPG imanje na obronci­ma Bilogore, na koji ih je pozvala jedna turistička agencija, a gdje su održane edu­kacije o zdravom spavanju, ali i terapijske vježbe. Članovi su uživali na imanju, na kojem se uzgajaju konji, ovce, a u blizini su i prekrasni ribnjaci. Atmosfera je bila toliko dobra da se par puta i zaplesalo. Od 9. do 19. lipnja 50 članova otišlo je na more u Specijalnu bolnicu Thalassothera- pia u Crikvenicu, gdje je većina obavila i liječničke preglede i odradila terapije na liječničku uputnicu.

Grad Bjelovar dobro skrbi o svojim umirovljenicima, pa su tako naši umirov­ljenici u dva navrata išli na more u Novi Vinodolski, i to u odmaralište koje je u vlasništvu tog grada. Ne samo da su imali povoljnije cijene smještaja, već im je grad osigurao i fizioterapeute s kojima su svako jutro besplatno vježbali. Prva tura od 23 člana boravila je na moru sedam dana u srpnju, a druga tura od 31 člana čak 10 dana u kolovozu.

Ana Široki

 


 

Dugo selo:  Konačno na moru

     Kao i svake godine u vrijeme ljetnih godišnjih odmora članovi SUH- ove udruge iz Dugog Sela ljetovali su u Crikvenici u Specijalnoj bolnici Thalassotherapia. Uživanje u suncu, moru, kupanju trajalo je od 1. do 11. kolovoza 2021. godine. Na izletu je sudjelovalo ukupno 36 umirovljenika koji su ovisno o potrebama koristili i kapacitete ustanove za obavljanje zdravstvenih pregleda, rehabilitacije i slično.

Iskustva članova su odlična, svi su bili zadovoljni dugotrajnim boravkom na moru, te su napunili baterije i konačno smetnuli s uma sve nedaće koje su ih posljednjih mjeseci tištile. U planu su najesen i novi izleti, razmišlja se o odlascima u toplice, ali i na izlete u prirodu.

Milivoj Marić

 


 

Velika gorica:  Konačno "prodisali"

     Povoljnija situacija s koronom konač­no je omogućila Velikogoričanima da se vrate u normalu, pa je tako 2. lipnja gotovo pun autobus članova otišao na kupanje u terme Jezerčica. Članovi su uživali u kupanju i radostima druženja nakon dugo vremena. Krajem mjeseca otišlo se i na drugi jednodnevni izlet, ovaj put u Čakovec, gdje su se kupali na gradskom bazenu, a poslije toga su otišli na ručak na izletište Zelengaj u Goričan koji se nalazi tik uz mađarsku granicu. U planu su i jednodnevni izleti na more, 14. srpnja se ide u Mošćeničku Dragu, interes je velik, pa će se desetak dana iza toga opet ići na isto mjesto.

Stjepan Milobara