UVODNA RIJEČ

Arheolozi vole stare

Piše: Jasna A. Petrović

     Politički tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ante Sanader jako voli arheologe. Tako je nezaposlenog bivšeg gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića, na­kon pola godine nagradne političke plaće, 2013. zaposlio bez natječaja i kvalifikacija na posao ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu. U međuvremenu je ravnatelj prije dvije godine pravomoćno osuđen zbog zloupotre­be položaja, ali to nije umanjilo ljubav Sanadera za stra­načkog mu frenda Škaričića.

     Osim toga sigurno je to vrli Ante učinio u dobroj vje­ri, jer voli prvu damu krimića Agathu Christie čiji je drugi muž bio ugledan arheolog, pa je poznata po izreci da je „idealan muž arheolog jer što je žena starija to ga više zanima''.

     Tako je valjda dobroćudno sudio i Sanader, uvjeren kako je arheolog idealno zvanje za starački dom, a k tome je negdje, kako sam glavni lik Škaričić kaže, treba­lo ga zaposliti nakon što je 18 godina bio gradonačelnik. Nazdravlje.

     No, možda neki arheolozi toliko vole stare da su im draži što su antikniji, pa čak i do linije smrti. Možda se tu krije tajna umirućih staraca iz splitskih domova za starije i nemoćne Zenta i Vukovarska, ali i nevjerojatne toleran­cije stručne javnosti spram rukovodećih osoba.

     Zdravstvena inspekcija Vilija Beroša je ocijenila kako nitko nije kriv za pomrle starice i starce, iako je očito kako je glavna sestra preuzela odgovornost skrbi o korisnici­ma i spašavala što je mogla, nabavljala sa svih strana ši­vane maskice, jer ih ravnatelj, a niti osnivač Blaženko Bo- ban, župan Splitsko-dalmatinske županije, nisu osigurali. Bez zaštitne opreme, kako su zaposleni mogli štititi i sebe i korisnike? Virus je tako poludio, ali nitko nije kriv. Mrtvi su krivi jer su stari. Virus je kriv.

     Ministrica socijale Vesna Bedeković u maski Harry Po- ttera se 8. travnja uprizorila u Splitu, bez da je sa sobom povela svoju socijalnu inspekciju ili barem priznala da ju je raspustila još 16. ožujka, a ponovo aktivirala dva dana nakon splitske presice. I dok je Beroš pokrivao druge, Be- deković je pokrivala sebe. Uostalom, sličan je to slučaj, žena je kao osnovni studij završila za učiteljicu, što je nije nimalo pripremilo za posao iz socijale. To ekipi na vlasti nije važno. Glavno da su njihovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

11. SPORTSKO-REKREATIVNI SUSRETI OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Odličja i čobanac za sportaše

 

     Jedanaesti Sportsko-rekreativni su­sreti Sindikata umirovljenika Hr­vatske Osječko-baranjske županije održali su se 11. lipnja 2017. godine u kampu Borovik na istoimenom jezeru pored Đakova, a sudjelovalo je preko 140 umirovljenika - sportaša. Agilni sportaši natjecali su se u šahu, pikadu i belotu, a lijepo vrijeme i prekrasno jeze­ro omogućili su pravu sportsku borbu u svakom trenutku.

     Po starom slavonskom običaju doma­ćini, članice i članovi SUH-a Podružnice Đakovo, dočekali su sudionike s pićem dobrodošlice i „langošicama" u dobroj atmosferi. Predsjednik podružnice Đako­vo Zeljko Kovač, koji je ove godine bio organizator 11. Sportsko-rekreativnih su­sreta, upoznao sportaše s povijesti jezera Borovik i đakovačkog kraja. Kako su sport­sko-rekreativni susreti jedini događaj na kojem se okupe članovi i članice svih udruga i podružnica SUH-a Osječko-ba­ranjske županije, pozvani su predstavnici gradova i županija, ali formalno se nitko nije mogao i odazvati jer „stari" predstav­nici vlasti više nisu na funkcijama, a„novi" nisu još uvijek preuzeli dužnosti.

     Kako bi umirovljenicima-rekreativci- ma ovaj susret ostao u što ljepšem sje­ćanju za uspomenu su dobili zahvalnicu za sudjelovanje na 11. Susretima. Za za­hvalnice nisu ostali zakinuti ni oni koji su pomogli u organizaciji susreta - grad Đakovo, točnije gradonačelnik Zoran Vinković, Vodovod d.o.o. Đakovo, pred­sjednik gradskog vijeća Đakova Goran Soldo, Univerzal Đakovo, MUH Đakovo, HSU Đakovo, radio Đakovo,   Novi radio Đakovo te Mile Šola s portala Đakovo danas. Zahvalnice su uručene i starim članovima SUH-a Đakovo Silvestru Caru i Stanku Soldi, dugogodišnjem članu i dobrom duhu podružnice te glazbeniku Ivanu Barišiću koji svojom glazbom uve­seljava članove podružnice Đakovo na večernjim zabavama.

     Posebna gošća u ime središnjeg ure­da SUH-a bila je potpredsjednica SUH-a Biserka Budigam, koja je istaknula kako su sportska druženja i aktivnosti vrlo ko­risna za stariju dob, ne samo za fizičko, već i mentalno zdravlje. Prisutnima je napomenula kako bi za još bolje zdravlje bilo korisnije provoditi što više vremena na svježem zraku i prirodi.

     Sportsko natjecanje kulminiralo je u poslijepodnevnim satima kada su pro­glašeni pobjednici šaha, pikada i belota. Najbolji su nagrađeni peharom i meda­ljom, ali i ostali sudionici su nagrađeni glazbom i čobancem.

U šahu je prvo mjesto pripalo SUH-u Osijek, a drugo mjesto SUH-u Đakovo, a treće ekipi Osijek 2. Najbolje u belotu su bile Ljubila Kurtz i Marija Buljević iz SUH-a Đakovo, druga je bila ekipa Donji Miholjac 1, a treća je bila ekipa Gorjani 5. U pikadu za žene prvo mjesto je pripalo ekipi Vuka, drugo mjesto Osijeku, a treće Strizivojnoj, dok je u muškoj kategoriji prvo mjesto pripalo Donjem Miholjcu, drugo Strizivojna 2, a treće Strizivojna 1. U ženskoj kategoriji u pojedinačnom natjecanju bila je najbolja Marinka Škor- janc iz SUH-a Vuka, dok je u muškoj ka­tegoriji pobjedu odnio Zeljko Kovač iz SUH-a Đakovo.

     Druženje se nastavilo uz glazbu, pje­smu i ples kako se to već u Slavoniji radi. Sljedeći, 12. Sportsko-rekreativni susre­ti 2018. godine održat će se u Donjem Miholjcu, a domaćin će biti Udruga SUH Donji Miholjac. Čestitke pobjednicima!

Željko Kovač

Lipanj 2017.