UVODNA RIJEČ

Pandemijska škola etike

Piše: Jasna A. Petrović

     Čovjekove spoznaje o zdravlju i bolesti nisu jedno­obrazne. Načini na koje se zdravlje i bolest shva­ćaju izravno su povezani sa stanjem i odnosima u društvu, odnosno ponašanjem osobe i skupine. To se itekako ovih dana vidi diljem svijeta u vezi koronavirusa, jer se odjednom, preko noći, u uvjetima karantene, na­stoje pronaći oblici društvenog života koji unapređuju zdravlje i sprečavaju nastanak bolesti. Tipično pitanje kojim se sociološka istraživanja zdravlja i bolesti bave jest višestruko - kako stil života, spol, dob, rasa, druš- tveno-ekonomske, socio-kulturne i druge razlike među ljudima utječu na kvalitetu zdravlja te na pojavu bolesti i njezin ishod? Može li se odgovoriti na takav način kad je i koronavirus u pitanju?

     Hoće li oboljeti bogatiji ili siromašniji, stariji ili mlađi, pripadnici žute ili bijele rase, stanovnici urbanih ili ruralnih područja? Iako sociolozi i politolozi šute, neke se naznake ipak prepoznaju, i uz opći manjak relevantnih statističkih podataka. Poznato je kako je vjerojatnije da će oboljeti odrasli, a ne djeca, da će smrtni ishod biti vjerojatniji kod starijih od 60 godina ili kod osoba s kroničnim bolestima i smanjenim imunitetom. Da li to znači da su siromašni izloženiji zarazi? Nema točnog odgovora, jer upravo oni koji poslom ili imetkom imaju dostupna putovanja diljem svijeta, zapravo su ugroženiji, jer su dolazili u kontakt s oboljelima drugih zemalja i prenosili opasnost zaraze. Time se relativizira i novac.

     No, sigurno je da koronavirus donosi brojna etička pitanja u fokus javnosti, da testira humanost i kriteri­je društveno prihvaćenog moralnog ponašanja. Ovo je bolest koja svijetu nameće propitkivanje vlastite moralnosti, ali ne dovodi, barem ne za sada, u pitanje njegov opstanak. Talijanski proglas za karantenu sadrži, primjerice vrlo bitne aspekte poželjnog ili prihvatljivog ponašanja. Preporuča se na razini lokalne zajednice za­dužiti volontere da obilaze starije susjede i odlaze im u kupovinu ili nabavku lijekova. Ali se ne dopušta da mladi odlaze na ručak ili večeru kod roditelja, jer to se smatra nepotrebnom aktivnošću u javnosti. Zagovara se pravo na odvođenje pasa u šetnju radi obavljanja nužde, no frizerski saloni ne ulaze u nužno potrebne radnje koje trebaju biti otvorene. Oštro se osuđuje svakoga kome nije prioritet ne zaraziti drugoga.

     Da, sada se propitkuje moral društva i njegove vri­jednosti. Hoće li se najugroženijima osigurati dovoljno respiratora u bolnicama ili onih transportnih? Ili će se, kao što već svjedoče neki liječnici iz najugroženijih zemalja, morati birati mlađe i sposobnije za preživlja­vanje? Hoće li stariji zaraženi koronavirusom postati prve izvjesne žrtve osobnih prosudbi ili čak pogrešnih politika vlada koje nisu na vrijeme reagirale s mjerama sprječavanja bolesti? Sociološka istraživanja zdravlja i bolesti proučavaju društvene činitelje koji mogu iza­zvati razne bolesti i nepovoljno utjecati na njihov razvoj i ishod. Hrvatska ima 500 respiratora i 300 prijenosnih. Hoće li ih biti dovoljno i za stare?

     Virusi nemaju pasoše, ne obaziru se na gra­nice, ne razumiju nacionalističku retoriku, ali oni će lakše doprijeti u društva u kojima dominiraju konflikti, diferencijacija, marginalizacija dijela društva. Virusi govore transnacionalno i možda u tome ujedinjuju, možda su oni ispit savjesti za čovječanstvo. Za Hrvatsku svakako jesu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

SPORTSKO-REKREATIVNI SUSRETI SUH-A OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE:

Svi su pobjednici  

       Lijepe sunčane nedjelje 7. lipnja 2015. godine u organizaciji Sin­dikata umirovljenika Hrvatske - Županijskog povjereništva Osječ- ko-baranjske županije, Podružnica Strizivojna uspješno je u prostori­ma općine organizirala 9. Sportsko rekreativne susrete Osječko-ba- ranjske Županije.

 

     Pokrovitelj ovih 9. Sportsko rekreativnih susreta već je tradicional­no bila županija Osječko-baranjska, a potporu je dala i općina Strizivojna.

 

     Po slavonskim običajima sve sudionike su dočekala domaća peci­va, piće dobrodošlice i druge delicije, koje su ispekle vrijedne članice Podružnice Strizivojna, kao i suvenir privjesak s izrezbarenim žirom slavonskog hrasta.

 

     Na 9. susrete ovog su puta došli uvaženi gosti - zamjenik župana Osječko baranjske županije Dragan Vulin, koji je ujedno bio i izasla­nik župana Osječko-baranjske županije Vladimira Šišljagića i Zdrav- ko Kvesić, predsjednik vijeća općine Strizivojna. S osobitim zadovolj­stvom pozdravili smo izaslanstvo SUH-a na čelu s predsjednicom Jasnom Petrović, te dvije potpredsjednice, Biserkom Budigam i Mili­com Čavkić.

 

     Predsjednik Županijskog povjereništva Mato Obradović pozdravio je sve goste i sudionike susreta, posebno naglasio važnost sportskog duha kod umirovljenika te svim natjecateljima zaželio puno sportskih uspjeha, dobro druženje i zabavu. Već od samog dolaska osjećala se atmosfera prijateljstva, oduševljenja i zadovoljstva ovakvim okuplja­njem članova SUH-a čemu su uvelike zaslužni domaćini iz Podružni­ce Strizivojna.

 

     Zamjenik župana Vulin pozdravio je sve sudionike i pohvalio rad i ustrajnu borbu SUH-a za prava umirovljenika te svima poželio fer sportsku borbu. Nakon toga proglasio je 9. Sportsko rekreativne sus­rete otvorenima. Predsjednik općinskog vijeća Strizivojne Zdravko Kvesić zaželio je svima dobrodošlicu i dobro raspoloženje. Valja na­pomenuti kako su stanovnici Strizivojne ponosni na svoju glavnu uli­cu, Ulicu braće Radić, koja je sa svojih 7,8 kilometara najduža u Hr­vatskoj. Upravo u toj ulici su se održavali 9. sportsko-rekreativni susreti slavonskih SUH-ovaca. Predsjednik Podružnice Strizivojna Stjepan Kunce je kao domaćin susreta svima zaželio dobru zabavu, raspoloženje i uživanje u susretima, druženju i sportskim natjecanji­ma uz riječi „bolji neka pobijede!".

 

     Nakon otvaranja 9. Sportsko rekreativni susreti su počeli, delega­cija SUH-a i gosti su nastavili razgovore o problematici života um­irovljenika i aktivnostima koje SUH poduzima za pravedan položaj umirovljenika. Zamjenik župana Vulin je obećao pomoć u aktivnosti­ma koja SUH poduzima, obišao borilišta i sa zanimanjem pratio kako se natječemo i organiziramo susrete.

 

     U Strizivojnu je stiglo sveukupno 150 um­irovljenika i njihovih gostiju, a od toga čak 131 umirovljenika - natjecatelja u belotu, pi­kadu (muškarci i žene) i šahu. Na nažalost, za veći broj sudionika bilo je interesa - ali ne i financijskih sredstava. Svaka je ekipa ima­la svoju boju majica, pa je i to pridonijelo op­ćem šarenilu i veselju.

 

     Za natjecanje prijavile su se Podružnice SUH-a iz Đakova, Gorjana, Strizivojne, Vuke i udruga SUH-a iz Donjeg Miholjca i Osijeka.

 

     Podružnica Strizivojna dodijelila je Za­hvalnice Županiji Osječko baranjskoj, Pred­sjednici SUH-a, svim Udrugama - Podružni­cama sudionicima susreta kao i prijateljima koji su zaslužni i pomažu u radu Podružnice Strizivojna.

 

     Pobjednici su svi umirovljenici koji su se natjecali, ali ipak najbolji su bili:

 

     Nagrade za prva tri mjesta bile su pehari, a za pojedince medalje. Posebno smo nagradili najbolju takmičarku i takmičara u pikadu.

 

     Najveći broj pehara osvojila je Udruga Donji Miholjac, ukupno 5.

 

     Posebnu zahvalu zaslužuju svi natjecatelji, kao i domaćin i or­ganizator susreta Podružnica Strizivojna koja je uložila puno tru­da i zalaganja da bi se sudionici i gosti što ugodnije osjećali. Za­hvala ide i Županiji Osječko-baranjskoj bez čije financijske pomo­ći bi bilo puno teškoća u organizaciji susreta, kao i općini Strizi- vojna koja je svesrdno pomogla, kako rad podružnice, tako i ove susrete.

 

     Mora se naglasiti da je Podružnica Strizivojna imala i podršku tvrt­ki i društava iz Strizivojne: Vali Mont, Caffe bar Tončo, NK «Šokadija>>, DVD «Strizivojna>>, Lovačko društvo «Fazan». Također, prisutni su bili i prijatelji po­družnice Strizivojna; MUH - Podružnica Vrpo­lje, Udruga umirovljenika Kopanica i Udruga umirovljenika Donji Andrijevci, kojima je po­družnica uručila Zahvalnice za suradnju.

 

     9. Sportsko rekreativni susreti Sindikata umirovljenika Osječko-baranjske županije završili su domjenkom uz tradicionalni sla­vonski čobanac, svinjsko pečenje i kolače. Druženje je nastavljeno uz glazbu, pjesmu i ples.

 

     Sljedeći jubilarni 10. Sportsko rekreativni susreti održati će se u Osijeku, početkom lip­nja 2016. godine. (Mato Obradović)