UVODNA RIJEČ

Dan kad je vatra spalila sustav

Piše: Jasna A. Petrović

     Smrt je odsutnost prisutnosti, ništa više od toga. Beskrajno vrijeme u kojem nema povratka. Jaz koji ne možete vidjeti, a kada vjetar zapuše kroz nj, ne čuje se nikakav zvuk. Šest ih je izgorjelo, jedan muškarac posve slučajno koji je baš tog dana dovezen iz bolnice i ubačen u nagurani krevet u drvenoj kuti­ji sardina, uz pet starica. Umiralište bez dostojanstva, bez ljudskih prava, čista gola bitka za dah, za još jedan dan u pelenama.

     Njihov vrisak je zanijemio pred urlikom zapaljene štale, i dok su se čupali iz poveza kojima su ih pričvr­stili uz postelje kako im ne bi palo na pamet noću bau­ljati. Je li ona bakica koja voli pjevati crkvene pjesme posljednji put zapjevala, je li itko pokušao pobjeći iz ralja vatre? I nikoga da bi te barem držao za ruku, netko odgovoran, dužan, plaćen da te čuva.

    I nije li naša ljudska zadaća da tu nijemost prizora s ostacima tijela i dvije male električne pećice na minus 3 stupnja i huj vjetra oko drvene daščare, učinimo gla­snima do vriska, do urlika nezadovoljstva koji će rušiti moćnike i pisati povijest.

     Naš krik je tih, on spava u srcu. Nisu ni živjeli uzalud, iza njih ostaju sjećanja, proživljene ljubavi, stečena imovina, napisana pisma. A sad su u pelenama, polu­goli, poniženi, vezani, gladni, sedirani jakim tabletama za smirenje, neokupani, žedni.

Živ izgorjeti - ima li išta gore? Ima. To je smrt ispisa­na gramzivošću i nebrigom za starije na svim razinama.

     „Poruka cijele priče: rintaj kao konj do 65. godine, i puni proračun, a onda kada se umiroviš s tako malom mirovinom da si možeš osigurati samo smještaj u bara­ci, crkni pod vatrenim plamenom, jer ionako više nisi NIKOME važan" - najčešća je poruka starijih građana na društvenim mrežama. I pitanja koja, onako iskrena i mučna pogađaju u sridu: kad će ministrica ponuditi ostavku, kad će u pritvoru završiti vlasnica doma, kad će činovnici osmisliti sustav bez spaljenih staraca, kad će se vratiti dostojanstvo umiranja u zemlji koja se odrekla svojih starih. Jer, smrt i umiranje, kao i stvarno­sti koje označuju, međusobno se isključuju. Dok umira­nje još uključuje u sebi život, smrt je već označila kraj života. Naši stari umiru bez prava na život. Oni izgore kao fitilj prskalice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

SPORTSKO-REKREATIVNI SUSRETI SUH-A OSJEČKO BARANJSKE ŽUPANIJE:

Svi su pobjednici  

       Lijepe sunčane nedjelje 7. lipnja 2015. godine u organizaciji Sin­dikata umirovljenika Hrvatske - Županijskog povjereništva Osječ- ko-baranjske županije, Podružnica Strizivojna uspješno je u prostori­ma općine organizirala 9. Sportsko rekreativne susrete Osječko-ba- ranjske Županije.

 

     Pokrovitelj ovih 9. Sportsko rekreativnih susreta već je tradicional­no bila županija Osječko-baranjska, a potporu je dala i općina Strizivojna.

 

     Po slavonskim običajima sve sudionike su dočekala domaća peci­va, piće dobrodošlice i druge delicije, koje su ispekle vrijedne članice Podružnice Strizivojna, kao i suvenir privjesak s izrezbarenim žirom slavonskog hrasta.

 

     Na 9. susrete ovog su puta došli uvaženi gosti - zamjenik župana Osječko baranjske županije Dragan Vulin, koji je ujedno bio i izasla­nik župana Osječko-baranjske županije Vladimira Šišljagića i Zdrav- ko Kvesić, predsjednik vijeća općine Strizivojna. S osobitim zadovolj­stvom pozdravili smo izaslanstvo SUH-a na čelu s predsjednicom Jasnom Petrović, te dvije potpredsjednice, Biserkom Budigam i Mili­com Čavkić.

 

     Predsjednik Županijskog povjereništva Mato Obradović pozdravio je sve goste i sudionike susreta, posebno naglasio važnost sportskog duha kod umirovljenika te svim natjecateljima zaželio puno sportskih uspjeha, dobro druženje i zabavu. Već od samog dolaska osjećala se atmosfera prijateljstva, oduševljenja i zadovoljstva ovakvim okuplja­njem članova SUH-a čemu su uvelike zaslužni domaćini iz Podružni­ce Strizivojna.

 

     Zamjenik župana Vulin pozdravio je sve sudionike i pohvalio rad i ustrajnu borbu SUH-a za prava umirovljenika te svima poželio fer sportsku borbu. Nakon toga proglasio je 9. Sportsko rekreativne sus­rete otvorenima. Predsjednik općinskog vijeća Strizivojne Zdravko Kvesić zaželio je svima dobrodošlicu i dobro raspoloženje. Valja na­pomenuti kako su stanovnici Strizivojne ponosni na svoju glavnu uli­cu, Ulicu braće Radić, koja je sa svojih 7,8 kilometara najduža u Hr­vatskoj. Upravo u toj ulici su se održavali 9. sportsko-rekreativni susreti slavonskih SUH-ovaca. Predsjednik Podružnice Strizivojna Stjepan Kunce je kao domaćin susreta svima zaželio dobru zabavu, raspoloženje i uživanje u susretima, druženju i sportskim natjecanji­ma uz riječi „bolji neka pobijede!".

 

     Nakon otvaranja 9. Sportsko rekreativni susreti su počeli, delega­cija SUH-a i gosti su nastavili razgovore o problematici života um­irovljenika i aktivnostima koje SUH poduzima za pravedan položaj umirovljenika. Zamjenik župana Vulin je obećao pomoć u aktivnosti­ma koja SUH poduzima, obišao borilišta i sa zanimanjem pratio kako se natječemo i organiziramo susrete.

 

     U Strizivojnu je stiglo sveukupno 150 um­irovljenika i njihovih gostiju, a od toga čak 131 umirovljenika - natjecatelja u belotu, pi­kadu (muškarci i žene) i šahu. Na nažalost, za veći broj sudionika bilo je interesa - ali ne i financijskih sredstava. Svaka je ekipa ima­la svoju boju majica, pa je i to pridonijelo op­ćem šarenilu i veselju.

 

     Za natjecanje prijavile su se Podružnice SUH-a iz Đakova, Gorjana, Strizivojne, Vuke i udruga SUH-a iz Donjeg Miholjca i Osijeka.

 

     Podružnica Strizivojna dodijelila je Za­hvalnice Županiji Osječko baranjskoj, Pred­sjednici SUH-a, svim Udrugama - Podružni­cama sudionicima susreta kao i prijateljima koji su zaslužni i pomažu u radu Podružnice Strizivojna.

 

     Pobjednici su svi umirovljenici koji su se natjecali, ali ipak najbolji su bili:

 

     Nagrade za prva tri mjesta bile su pehari, a za pojedince medalje. Posebno smo nagradili najbolju takmičarku i takmičara u pikadu.

 

     Najveći broj pehara osvojila je Udruga Donji Miholjac, ukupno 5.

 

     Posebnu zahvalu zaslužuju svi natjecatelji, kao i domaćin i or­ganizator susreta Podružnica Strizivojna koja je uložila puno tru­da i zalaganja da bi se sudionici i gosti što ugodnije osjećali. Za­hvala ide i Županiji Osječko-baranjskoj bez čije financijske pomo­ći bi bilo puno teškoća u organizaciji susreta, kao i općini Strizi- vojna koja je svesrdno pomogla, kako rad podružnice, tako i ove susrete.

 

     Mora se naglasiti da je Podružnica Strizivojna imala i podršku tvrt­ki i društava iz Strizivojne: Vali Mont, Caffe bar Tončo, NK «Šokadija>>, DVD «Strizivojna>>, Lovačko društvo «Fazan». Također, prisutni su bili i prijatelji po­družnice Strizivojna; MUH - Podružnica Vrpo­lje, Udruga umirovljenika Kopanica i Udruga umirovljenika Donji Andrijevci, kojima je po­družnica uručila Zahvalnice za suradnju.

 

     9. Sportsko rekreativni susreti Sindikata umirovljenika Osječko-baranjske županije završili su domjenkom uz tradicionalni sla­vonski čobanac, svinjsko pečenje i kolače. Druženje je nastavljeno uz glazbu, pjesmu i ples.

 

     Sljedeći jubilarni 10. Sportsko rekreativni susreti održati će se u Osijeku, početkom lip­nja 2016. godine. (Mato Obradović)