UVODNA RIJEČ

Dan kad je vatra spalila sustav

Piše: Jasna A. Petrović

     Smrt je odsutnost prisutnosti, ništa više od toga. Beskrajno vrijeme u kojem nema povratka. Jaz koji ne možete vidjeti, a kada vjetar zapuše kroz nj, ne čuje se nikakav zvuk. Šest ih je izgorjelo, jedan muškarac posve slučajno koji je baš tog dana dovezen iz bolnice i ubačen u nagurani krevet u drvenoj kuti­ji sardina, uz pet starica. Umiralište bez dostojanstva, bez ljudskih prava, čista gola bitka za dah, za još jedan dan u pelenama.

     Njihov vrisak je zanijemio pred urlikom zapaljene štale, i dok su se čupali iz poveza kojima su ih pričvr­stili uz postelje kako im ne bi palo na pamet noću bau­ljati. Je li ona bakica koja voli pjevati crkvene pjesme posljednji put zapjevala, je li itko pokušao pobjeći iz ralja vatre? I nikoga da bi te barem držao za ruku, netko odgovoran, dužan, plaćen da te čuva.

    I nije li naša ljudska zadaća da tu nijemost prizora s ostacima tijela i dvije male električne pećice na minus 3 stupnja i huj vjetra oko drvene daščare, učinimo gla­snima do vriska, do urlika nezadovoljstva koji će rušiti moćnike i pisati povijest.

     Naš krik je tih, on spava u srcu. Nisu ni živjeli uzalud, iza njih ostaju sjećanja, proživljene ljubavi, stečena imovina, napisana pisma. A sad su u pelenama, polu­goli, poniženi, vezani, gladni, sedirani jakim tabletama za smirenje, neokupani, žedni.

Živ izgorjeti - ima li išta gore? Ima. To je smrt ispisa­na gramzivošću i nebrigom za starije na svim razinama.

     „Poruka cijele priče: rintaj kao konj do 65. godine, i puni proračun, a onda kada se umiroviš s tako malom mirovinom da si možeš osigurati samo smještaj u bara­ci, crkni pod vatrenim plamenom, jer ionako više nisi NIKOME važan" - najčešća je poruka starijih građana na društvenim mrežama. I pitanja koja, onako iskrena i mučna pogađaju u sridu: kad će ministrica ponuditi ostavku, kad će u pritvoru završiti vlasnica doma, kad će činovnici osmisliti sustav bez spaljenih staraca, kad će se vratiti dostojanstvo umiranja u zemlji koja se odrekla svojih starih. Jer, smrt i umiranje, kao i stvarno­sti koje označuju, međusobno se isključuju. Dok umira­nje još uključuje u sebi život, smrt je već označila kraj života. Naši stari umiru bez prava na život. Oni izgore kao fitilj prskalice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

VUKA: 8. Sportsko-rekreativni susreti Osječko-baranjske županije  

U organizaciji SUH-a, u nedjelju 8. lipnja, u Pastoralnom centru u Vuki održani su 8. Sportsko-rekreativni susreti SUH-a Osječko-baranjske županije. Susret je okupio brojne sudionike i goste, a dobrodošlicu im je zaželio domaćin susreta i predsjednik Podružnice Vuka Stipo Cota. Među uvaženim gostima bili su načelnik Općine Vuka Damir Maričić, predsjednik Županijskog povjereništva Osječko-baranjske županije Mato Obradović, te u ime župana Vladimira Šišljagića Pročelnica ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Ružica Gverijeri.

Na susretima su, osim članova SUH-a iz Vuke, sudjelovali i članovi podružnica iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Đakova, Gorjana i Strizivojne. Od oko 140 okupljenih umirovljenika i gostiju, njih čak 120 sudjelovalo je u natjecanjima u belotu, pikadu i šahu.

Prvo mjesto u belotu odnijela je Vuka, drugo Gorjani, a treće Đakovo, dok su se u šahu najboljima pokazali igrači iz Osijeka, odnijevši prvo i drugo mjesto, te igrači iz Strizivojne. U pikadu za žene, najbolje su bile natjecateljice iz Donjeg Miholjca, Vuke i Strizivojne, a najpreciznije je „gađala“ Ruža Tadić iz Donjeg Miholjca. U pikadu za muškarce posebno se istaknuo Slavko Mačinković iz Strizivojne, njegovi suigrači i sumještani osvojili su prvo i drugo mjesto, a Donjem Miholjcu je pripalo treće. Nakon natjecanja, druženje je nastavljeno uz glazbu i ples, te bogati domjenak, a na meniju su se našli tradicionalni slavonski čobanac te pečenje i domaći kolači.

Predsjednik Podružnice Vuka Damir Maričić izrazio je svoje zadovoljstvo time da je podružnica u vrlo kratkom vremenu uspjela organizirati domaćinstvo ovogodišnjih susreta, a županijski povjerenik Mato Obradović oduševljeno je poručio – Bavite se sportom i rekreacijom, jer samo tako se jačaju tijelo i duh!

Sljedeći sportsko-rekreativni susreti već su najavljeni za početak lipnja iduće godine u Strizivojni.