UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

Đakovo: Kobno neznanje

     Neupućenost starijih osoba koje nisu svjesne da potpisavši dosmrtno uzdržavanje trenutačno ostaju bez imovine taj institut čini izuzetno podložnim zloupotrebama. Uzmemo li u obzir da je riječ o populaciji od oko 800 tisuća hrvatskih građana, kao i to da je u Hrvatskoj 28,6 posto starijih od 65 u riziku od siromaštva, dok ih je u zemljama EU u tom riziku skoro upola manje, važno je podići razinu svijesti o ovom pitanju. Zato je to pitanje od osobite važnosti.

     U sklopu projekta „Umrežavanje pravde za starije osobe", u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, pravni savjetnici Sindikata umirovljenika Hrvatske održali su radionicu u Đakovu 9. lipnja 2020. godine s ciljem edukacije umirovljenika i starijih osoba o njihovim pravima, osobito o opasnostima koje sa sobom povlače ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju te o mogućim alternativama. Lokal­ni organizator je bila Podružnica SUH-a Đakovo, a predavači i medijatori pravnici Anto Kuprešak i Sunčica Polovina Jurca.

     Radionica je bila interaktivna, pri čemu je održana pre­zentacija s odabranim slučajevima koji su ilustrirali štetnost potpisivanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Okupilo se dvadesetak umirovljenika i starijih osoba koji su došli čuti i informirati se o opasnostima potpisivanja takvih ugovora. Pravni savjetnik Anto Kuprešak je otvorio predava­nje objašnjavajući razliku između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja te koje opasnosti postoje kod sklapanja ugo­vora o dosmrtnom uzdržavanju i zašto SUH ne preporučuje sklapanje navedenog ugovora. Sunčica Polovina Jurca je prezentirala par slučajeva gdje su osobe bile oštećene nakon potpisivanja navedenih ugovora, jer davaoci uzdržavanja nisu ispunjavali svoje obveze prema primaocima uzdržavanja.

     Nakon izlagačkog dijela povela se duga rasprava uz brojna pitanja vezano za ugovore, pri čemuje bilo vidljivo da ljudi nedovoljno poznaju razliku između navedenih ugovora, što se poklapa s izvješćem Pučke pravobraniteljice iz 2019. godine u kojem se navodi da samo tri četvrtine starije populacije razlikuje ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Kuprešak je odgovarao na brojna pitanja posebice kako urediti imovin- skopravne odnose za života, a da se istodobno osigura dobra kvaliteta usluge uzdržavanja.

Sudionici su bili vrlo zadovoljni radionicom i odlično su je ocijenili u evaluacijskom upitniku, što ukazuje da je ova tematika zanimljiva i korisna umirovljenicima i starijim osobama.