UVODNA RIJEČ

Tečaj za Predsjednika

Piše: Jasna A. Petrović

     „Sramota je biti bogat i čašćen u državi u kojoj vlada kaos, kao što je sramota biti siromašan i otuđen u drža­vi u kojoj dominira put morala." Naravno, kineski filozof Konfucije iz šestog stoljeća prije Krista nije pritom mislio na Hrvatsku, već je prenosio stara znanja i vrijednosti, no njegove riječi i danas imaju težinu presude.

Na vrhu države je državnik i on bi trebao biti glas i usmjeritelj naroda. No, ima jedna pretpostavka, a to je da poznaš svoj narod.  Mile Mrvalj, bivši beskućnik u povodu Svjetskog dana beskućnika ispričao je kako je ujutro toga dana vidio Predsjednika Republike kako se vozi u limuzini zatamnjenih stakala i okružen policijskim automobilima s rotacijskim svjetlima.

    Da, Predsjednik je baš tih dana ponosno izjavio kako se "u Hrvatskoj, srećom, nigdje ne gladuje. Dapače, previše se jede. Čak ima ostataka i viškova". Mrvalj je rekao kako je to isto jutro susreo najmanje dvadesetak gladnih siromaha koji kopaju po kantama za smeće i kontejnerima. I koje nitko nije pozvao da pojedu oboritu ribu kod šefa Janafa, kako se ne bi bacila?! Pojeo ju je Predsjednik.

     Ako laže Mrvalj, ne laže Državni zavod za statistiku koji je upravo objavio najnovije podatke kako je posljednjih godina stopa rizika od siromaštva stanovništva u neprekid­nom blagom padu. Baš lijepo. To se, međutim, ne odnosi na starije od 65 godina. Njih 30,1 posto je siromašnih, od čega su velika većina žene. Siromaštvo starijih je, k tome, u neprekidnom rastu od 2016. godine do danas.

     Zar treba Predsjedniku održati tečaj kako Hrvatska očito ne voli svoje stare, jer joj prosječni umirovljenik vrijedi samo 38 posto radnika (toliko je, naime, udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći)? Treba li mu ponoviti da je čak 61 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva od 2.710 kuna? Ili mu viknuti na uho da točno 50 posto umirovljenika prima manje od 2.327 kuna, dok je prosjek za srpanj 2.525 kuna?

     Ako Predsjednik Republike ne vidi kroz zatamnjena stakla ili mu rotirke kvare pogled na kante za smeće, mo­gao bi barem čitati statistike svoje zemlje. I prepoznati tko su siromašni te barem pretpostaviti da su siromašni obično i gladni.

     No, sigurno je jedno, za kraj ovog tečaja: nije sramota biti siromašan i otuđen u državi u kojoj ne dominira put morala, u kojoj oni koji su odradili i po 40 godina radnog staža nemaju dovoljno za režije i hranu. Nije sramota biti gladan, ali je sramota ne vidjeti gladne i kad se o njih spotičeš.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

DONJI MIHOLJAC: Bezkontaktno mjerenje temperature

     Sami kraj kolovoza i početak rujna penzići iz Donjeg Miholjca iskoristili su za odlazak na more, točnije u specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Thalassotherapia u Crikvenici. Prva grupa od 44 člana stigla je 26. kolovoza 2020. i boravila tjedan dana, a druga grupa od 41 člana stigla je 2. rujna i također boravila tjedan dana. Bila je to prava uživancija, kupanje u moru, a u dane kad je bilo lošije vrijeme, članovi bi se kupali u zatvorenom bazenu u bolnici, a vrijeme bi kratili kartajući ili bi išli u razgledavanje Crikvenice. Većina članova boravak u bolnici iskoristila je i za liječenje svojih tegoba, obavljajući fizikalne terapije.

     Što se tiče same podružnice, vodstvo je nabavilo bezkontaktni mjerač temperature te se svim članovima na ulazu u prostorije podružnice mjeri temperatura i vodi evidencija. Članovi po­družnice su vrlo aktivni te se i dalje svakodnevno okupljaju u popodnevnim satima igrajući šah, belot, pikado ili radeći ručne radove. U gradu je 28. i 29. kolovoza 2020. održana i manifestacija „Zanati i jela miholjačkog kraja", u kojem su sudjelovale i članice podružnice. Na natjecanju u pečenju kolača jedna članica je osvojila treće mjesto, a napravila je ukusni kolač od kukuruza. Druge članice su uz kolače pekle i lepinje, a podružnica je imala i svoj štand na kojem su članice izložile svoje ručne radove.

Zlatko Risek


 

ĐAKOVO: Pjesma i ples uz jezero

     Us u b o t u 20. lipnja 2020. čak sedamdesetak umirovljenika, članova i prija­telja SUH-ove podružnice u Đakovu okupilo se na druženju u kampu Borovik, pored istoimenog jezera. Bilo je to prvo pravo druženje članova nakon korona pauze, što se i osjetilo, jer se na licima okupljenih mogla vidjeti opuštenost i radost. Penzići su ko­načno malo otpustili kočnice, te su se jako dobro zabavili.

     Uz odlično jelo i glazbu, uživalo se i u šetnjama pored prekrasnog jezera, a svi problemi i opterećenja kao da su

na neko vrijeme nestali. Ipak, korona i dalje bitno narušava kvalitetu živo­ta đakovačkih SUH-ovaca pa je tako donesena odluka da se odustaje od organiziranja ljetovanja u ovoj godini. Čelnici podružnice poručuju članovima da ostanu doma, pridržavaju se uputa Stožera i čekaju neko bolje vrijeme.

Željko Danijel Kovač

 


 

Đakovo: Kobno neznanje

     Neupućenost starijih osoba koje nisu svjesne da potpisavši dosmrtno uzdržavanje trenutačno ostaju bez imovine taj institut čini izuzetno podložnim zloupotrebama. Uzmemo li u obzir da je riječ o populaciji od oko 800 tisuća hrvatskih građana, kao i to da je u Hrvatskoj 28,6 posto starijih od 65 u riziku od siromaštva, dok ih je u zemljama EU u tom riziku skoro upola manje, važno je podići razinu svijesti o ovom pitanju. Zato je to pitanje od osobite važnosti.

     U sklopu projekta „Umrežavanje pravde za starije osobe", u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, pravni savjetnici Sindikata umirovljenika Hrvatske održali su radionicu u Đakovu 9. lipnja 2020. godine s ciljem edukacije umirovljenika i starijih osoba o njihovim pravima, osobito o opasnostima koje sa sobom povlače ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju te o mogućim alternativama. Lokal­ni organizator je bila Podružnica SUH-a Đakovo, a predavači i medijatori pravnici Anto Kuprešak i Sunčica Polovina Jurca.

     Radionica je bila interaktivna, pri čemu je održana pre­zentacija s odabranim slučajevima koji su ilustrirali štetnost potpisivanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Okupilo se dvadesetak umirovljenika i starijih osoba koji su došli čuti i informirati se o opasnostima potpisivanja takvih ugovora. Pravni savjetnik Anto Kuprešak je otvorio predava­nje objašnjavajući razliku između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja te koje opasnosti postoje kod sklapanja ugo­vora o dosmrtnom uzdržavanju i zašto SUH ne preporučuje sklapanje navedenog ugovora. Sunčica Polovina Jurca je prezentirala par slučajeva gdje su osobe bile oštećene nakon potpisivanja navedenih ugovora, jer davaoci uzdržavanja nisu ispunjavali svoje obveze prema primaocima uzdržavanja.

     Nakon izlagačkog dijela povela se duga rasprava uz brojna pitanja vezano za ugovore, pri čemuje bilo vidljivo da ljudi nedovoljno poznaju razliku između navedenih ugovora, što se poklapa s izvješćem Pučke pravobraniteljice iz 2019. godine u kojem se navodi da samo tri četvrtine starije populacije razlikuje ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Kuprešak je odgovarao na brojna pitanja posebice kako urediti imovin- skopravne odnose za života, a da se istodobno osigura dobra kvaliteta usluge uzdržavanja.

Sudionici su bili vrlo zadovoljni radionicom i odlično su je ocijenili u evaluacijskom upitniku, što ukazuje da je ova tematika zanimljiva i korisna umirovljenicima i starijim osobama.

 


 

DONJI MIHOLJAC:Sport u prvom planu

     SUH-ova podružnica iz Donjeg Miholjca organizirala je 25. lipnja 2020. redovno sportsko natjecanja na izletištu Stara Drava. Okupilo se čak 75 članova i članica koji su se natjecali u pikadu, belotu, igranju šaha, bacanju karike na postavljeni cilj te nošenju jaja u žlici, disciplini koja je pobrala najviše simpatija i izazvala salve smijeha. Nije se zaboravilo na opasnost od korone, pa su osigurali sredstva za dezinfekciju ruku, a maske i rukavice je nosio tko je htio.

     Za ručak je skuhan čobanac s različitim vrstama mesa. Članice podružnice na licu mjesta su pekle lepinje, a poslije ručka su svima posluženi kolači koje su one također pripremile. Na završetku druženja podijeljene su diplome osvajačima prva tri mjesta u svakoj disciplini. Vrijeme je bilo odlično, a provod još i bolji te se svi nadaju da će se, usprkos koroni, ovakva druženja nastaviti. Treba istaknuti i sponzora susreta, pekarsku industriju Manu iz Donjeg Miholjca, koja je donirala peciva i kroasane, pa su svi na početku druženja imali i lijep doručak.

     Kad je riječ o radu podružnice, uredovno vrijeme je svakog ponedjeljka, utorka i če­tvrtka od 9 do 12 sati, no članovi se sastaju i svakog radnog dana u poslijepodnevnim satima, bilo da igraju šah, pikado, belot, rade ručne radove ili odlaze zajedno u šetnje sa štapovima (nordijsko hodanje). Planiran je i odlazak na more od 26. kolovoza do 9.rujna, no to će ovisiti o daljnjem razvoju situacije s koronavirusom.

Zlatko Risek


 

DONJI MIHOLJAC: Podijeljeno 600 maski

     Početkom travnja podružnica SUH-a Donji Miholjac po­dijelila je svojim članovima 600 zaštitnih maski s ciljem prevencije od koronavirusa. Riječ je o donaciji grada Donjeg Miholjca, a maske su proizvedene u lokalnoj maloj tvornici obuće, koja je zbog pandemije prenamijenila svoju proizvodnju.

     Po dvije maske za svakog od oko 300 članova podružnice dostavljene su na njihove kućne adrese od strane volonte­ra Crvenog križa. Predsjednik podružnice Zlatko Risek svim članovima je putem društvenih mreža poručio kako ured podružnice neće raditi do daljnjega, odnosno dok ne prođe krizna situacija te da ga se u slučaju potrebe kontaktira na telefon ili putem Facebooka. Uz to, svatko tko nije dobio masku, javio se osobno predsjedniku i dostava je odmah krenula.

Zlatko Risek