UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

ĐAKOVO: Pjesma i ples uz jezero

     Us u b o t u 20. lipnja 2020. čak sedamdesetak umirovljenika, članova i prija­telja SUH-ove podružnice u Đakovu okupilo se na druženju u kampu Borovik, pored istoimenog jezera. Bilo je to prvo pravo druženje članova nakon korona pauze, što se i osjetilo, jer se na licima okupljenih mogla vidjeti opuštenost i radost. Penzići su ko­načno malo otpustili kočnice, te su se jako dobro zabavili.

     Uz odlično jelo i glazbu, uživalo se i u šetnjama pored prekrasnog jezera, a svi problemi i opterećenja kao da su

na neko vrijeme nestali. Ipak, korona i dalje bitno narušava kvalitetu živo­ta đakovačkih SUH-ovaca pa je tako donesena odluka da se odustaje od organiziranja ljetovanja u ovoj godini. Čelnici podružnice poručuju članovima da ostanu doma, pridržavaju se uputa Stožera i čekaju neko bolje vrijeme.

Željko Danijel Kovač

 


 

DONJI MIHOLJAC:Sport u prvom planu

     SUH-ova podružnica iz Donjeg Miholjca organizirala je 25. lipnja 2020. redovno sportsko natjecanja na izletištu Stara Drava. Okupilo se čak 75 članova i članica koji su se natjecali u pikadu, belotu, igranju šaha, bacanju karike na postavljeni cilj te nošenju jaja u žlici, disciplini koja je pobrala najviše simpatija i izazvala salve smijeha. Nije se zaboravilo na opasnost od korone, pa su osigurali sredstva za dezinfekciju ruku, a maske i rukavice je nosio tko je htio.

     Za ručak je skuhan čobanac s različitim vrstama mesa. Članice podružnice na licu mjesta su pekle lepinje, a poslije ručka su svima posluženi kolači koje su one također pripremile. Na završetku druženja podijeljene su diplome osvajačima prva tri mjesta u svakoj disciplini. Vrijeme je bilo odlično, a provod još i bolji te se svi nadaju da će se, usprkos koroni, ovakva druženja nastaviti. Treba istaknuti i sponzora susreta, pekarsku industriju Manu iz Donjeg Miholjca, koja je donirala peciva i kroasane, pa su svi na početku druženja imali i lijep doručak.

     Kad je riječ o radu podružnice, uredovno vrijeme je svakog ponedjeljka, utorka i če­tvrtka od 9 do 12 sati, no članovi se sastaju i svakog radnog dana u poslijepodnevnim satima, bilo da igraju šah, pikado, belot, rade ručne radove ili odlaze zajedno u šetnje sa štapovima (nordijsko hodanje). Planiran je i odlazak na more od 26. kolovoza do 9.rujna, no to će ovisiti o daljnjem razvoju situacije s koronavirusom.

Zlatko Risek


 

DONJI MIHOLJAC: Podijeljeno 600 maski

     Početkom travnja podružnica SUH-a Donji Miholjac po­dijelila je svojim članovima 600 zaštitnih maski s ciljem prevencije od koronavirusa. Riječ je o donaciji grada Donjeg Miholjca, a maske su proizvedene u lokalnoj maloj tvornici obuće, koja je zbog pandemije prenamijenila svoju proizvodnju.

     Po dvije maske za svakog od oko 300 članova podružnice dostavljene su na njihove kućne adrese od strane volonte­ra Crvenog križa. Predsjednik podružnice Zlatko Risek svim članovima je putem društvenih mreža poručio kako ured podružnice neće raditi do daljnjega, odnosno dok ne prođe krizna situacija te da ga se u slučaju potrebe kontaktira na telefon ili putem Facebooka. Uz to, svatko tko nije dobio masku, javio se osobno predsjedniku i dostava je odmah krenula.

Zlatko Risek


 

Đakovo: Kobno neznanje

     Neupućenost starijih osoba koje nisu svjesne da potpisavši dosmrtno uzdržavanje trenutačno ostaju bez imovine taj institut čini izuzetno podložnim zloupotrebama. Uzmemo li u obzir da je riječ o populaciji od oko 800 tisuća hrvatskih građana, kao i to da je u Hrvatskoj 28,6 posto starijih od 65 u riziku od siromaštva, dok ih je u zemljama EU u tom riziku skoro upola manje, važno je podići razinu svijesti o ovom pitanju. Zato je to pitanje od osobite važnosti.

     U sklopu projekta „Umrežavanje pravde za starije osobe", u suradnji s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, pravni savjetnici Sindikata umirovljenika Hrvatske održali su radionicu u Đakovu 9. lipnja 2020. godine s ciljem edukacije umirovljenika i starijih osoba o njihovim pravima, osobito o opasnostima koje sa sobom povlače ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju te o mogućim alternativama. Lokal­ni organizator je bila Podružnica SUH-a Đakovo, a predavači i medijatori pravnici Anto Kuprešak i Sunčica Polovina Jurca.

     Radionica je bila interaktivna, pri čemu je održana pre­zentacija s odabranim slučajevima koji su ilustrirali štetnost potpisivanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Okupilo se dvadesetak umirovljenika i starijih osoba koji su došli čuti i informirati se o opasnostima potpisivanja takvih ugovora. Pravni savjetnik Anto Kuprešak je otvorio predava­nje objašnjavajući razliku između doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja te koje opasnosti postoje kod sklapanja ugo­vora o dosmrtnom uzdržavanju i zašto SUH ne preporučuje sklapanje navedenog ugovora. Sunčica Polovina Jurca je prezentirala par slučajeva gdje su osobe bile oštećene nakon potpisivanja navedenih ugovora, jer davaoci uzdržavanja nisu ispunjavali svoje obveze prema primaocima uzdržavanja.

     Nakon izlagačkog dijela povela se duga rasprava uz brojna pitanja vezano za ugovore, pri čemuje bilo vidljivo da ljudi nedovoljno poznaju razliku između navedenih ugovora, što se poklapa s izvješćem Pučke pravobraniteljice iz 2019. godine u kojem se navodi da samo tri četvrtine starije populacije razlikuje ugovore o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Kuprešak je odgovarao na brojna pitanja posebice kako urediti imovin- skopravne odnose za života, a da se istodobno osigura dobra kvaliteta usluge uzdržavanja.

Sudionici su bili vrlo zadovoljni radionicom i odlično su je ocijenili u evaluacijskom upitniku, što ukazuje da je ova tematika zanimljiva i korisna umirovljenicima i starijim osobama.

 


 

DONJI MIHOLJAC: Škola za žene

     Šezdeset članova podružnice na Valentinovo je otišlo na jednodnevni izlet u Park prirode Lonjsko polje. Dan su pro­veli u obilasku parka, jednog OPG-a i ergele konja. Nakon ukusnog ručka članovi su se zabavili uz glazbu i ples te su se kući vratili puni lijepih dojmova. Šest dana kasnije 50 članova otišlo je u HNK Osijek pogledati kazališnu predstavu Škola za žene.

     Godišnja izvještajna skupština održana je 29. veljače 2020. godine, a na njoj je podneseno izvješće o radu u 2019. godini, financijsko izvješće te izvješće Nadzornog odbora o provede­nom nadzoru rada i financija. O izvješćima se raspravilo i ista su jednoglasno prihvaćena. Što se tiče prošlogodišnjeg plana rada, on je ispunjen, iako sa skromnim sredstvima. Uspjeli su uštedjeti dio sredstava i prenijeti oko 12 tisuća kuna u ovu godinu!

Zlatko Risek