UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

SEMINAR SUH - SPI

Europa kakvu želimo - socijalna prava i sindikalno zastupanje

 

Na inicijativu Talijanskog sindikata umirovljenika SPI CGIL za regije Friuli Venezia Giulia i Veneto, a uz potporu nacionalnog SPI-a, dogovoreno je da se u 2012. godini održe dva seminara bratimljenih podružnica odnosno ogranaka Sindikata umirovljenika Hrvatske Istarske županije s odgovarajućim organizacijama Talijanskog sindikata umirovljenika SPI CGIL iz regije Friuli Venezia Giulia i regije Veneto. Na sjednici Županijskog povjereništva SUH-a Istarske županije 27. ožujka 2012. prihvaćen je prijedlog, te je prvi seminar održan 17. svibnja 2012. u talijanskom gradu Muggia na temu „Važnost jedinstva sindikata umirovljenika“, a drugi je održan u Puli 26. listopada 2012. u hotelu Riviera, s početkom u 10 sati, na temu „Europa kakvu želimo – socijalna prava i sindikalno zastupanje“.

Seminaru su se odazvali predstavnici svih jedanaest podružnica odnosno ogranaka SUH-a Istarske županije i isto tako predstavnici Lega odnosno Distretta SPI-a CGIL, te regionalnih predstvnika i najviših predstavnika sa nacionalnog nivoa, ukupno 65 sudionika.

Program:

10:00 Početak

Predsjedništvo: Jasna Petrović Predsjednica SUH-a/SSSH i članica Direkcije FERPA-e,  Renata Bagatin  Nacionalna  tajnica Odjela za međunarodne odnose Spi Cgil i članica Direkcije FERPA-e, Ezio Medeot Spi Fvg, Vladimir Buršić SUH Istra, Danilo Toccane Spi Veneto, Neta Žiković SUH Pula,  Angiola Tiboni Spi Venezia, Maria Belle Spi Trieste 

Moderator (predsjednik radnog predsjedništva): Vladimir Buršić SUH Istra

Uvod u tematiku: Ezio Medeot  Spi Fvg  (7 minuta + prijevod)      

10:30 Uvodna izlaganja:

Danilo Toccane Spi Veneto

Vladimir Buršić SUH Istra

11:00 Rasprava:                   

Ave Sampietro, Lega Spi dei Campi Elisi (Trieste)

Vjekoslav Sergo, predsjednica Suh-a Podružnice Pazin (Istra)           

Maria Belle, Lega Spi Centro (Trieste)

Nada Križanac, predsjednica Suh-a Podružnice Labin (Istra)

Licia Derossi, Lega Spi di Muggia (Trieste)

Milan Zornada, predsjednik Suh-a Podružnice Roč (Istra)

Mario Zara, Lega Spi Miranese (Venezia)

Aldo Jurcan, predsjednik Suh-a Podružnice Poreč (Istra)

Luigino Bovolenta, Lega Spi Jesolo (Venezia)

13:00 Zaključci:   

Jasna Petrović (Predsjednica SUH-a i članica Direkcije FERPA-e)

Renata Bagatin (Nacionalna tajnica Odjela za međunarodne odnose Spi Cgil i članica Direkcije FERPA-e)

U radu seminara veliku pomoć su pružili predstavnici Udruge za pomoć pri ostvarivanju socijanih prava, Patronat INCA za Hrvatsku iz Rijeke Erik Fabijanić i Marko Mataja-Mafrici kao prevodioci.

Rad seminara vodilo je radno predsjedništvo, a predsjednik Vladimir Buršić otvorio je seminar i zaželio dobrodošlicu, te pozdravio prisutne. Na početku dao je riječ gradonačelniku Grada Pule Borisu Miletiću koji se obratio skupu pohvalivši suradnju s pulskim SUH-om, koji kako je naveo, odlično brine o Puljanima treće životne dobi.

Seminar je održan u prijateljeljskom ozuračju dugogodišnjih prijatelja, ali sa kritičkom razradom stanja u našim obim državama u kojima se prava umirovljenika svakom danom smanjuju, ali sa jasnim zahtjevima za promjenama.

Također je dogovoreno da se izradi zbornik pojedinačnih izlaganja, kao i zaključna izlaganja nacionalne tajnice SPI-a Renate Bagatin i predsjednice SUH-a Jasne Petrović.

(Vladimir Buršić, predsjednik Županijskog povjereništva)