UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

UMAG: Prijateljska Italija

 

     Podružnica SUH-a Umag organizi­rala je četverodnevni izlet u Italiju, točnije u regiju Puglia. Krenuli su u ranim jutarnjim satima 20. listopada, a prva postaja je bio grad Perugia, gdje se održavao sajam čokolade. Obišli su i poznato svetište Asissi, mjesto rođenja Sv. Franje, što je nekim umirovljenicima bilo ispunjenje životne želje.

     Put je nastavljen prema mjestu San Giovani Rotondo, poznatom centru ho­dočašća u kojem je živio poznati fratar Padre Pio, nositelj svetih obilježja. Puto­vanje je nastavljeno kroz maslinike i vino­grade do mjesta Trani, koje je u prošlosti bilo važno zbog trgovine prema Orijentu.

     Idući dan je bio rezerviran za posjet špilji Grotte di Castelana i gradu Matte- ra, koji se smatra najstarijim gradom u Italiji, a danas je pod zaštitom UNES- CO-a. Grad Taranto je smješten u uvali poznatoj po velikim uzgajalištima ško­ljaka i razvijenom ribolovu, a u prošlosti bio važan vojni centar, na što ukazuju velike stare utvrde „fortezze". U nastav­ku obilaska je u velikoj vinariji priređena prezentacija i kušanje vina, a SUH-ovci su posjetili i obiteljski maslinik uz kuša­nje i kupovinu ulja.

     Alberobello je posebno upečatlji­vo mjesto zbog poznatih kuća „trulli". Građene su od prirodno obrađenog kamena slaganog u krugu, a krovovi imaju oblik stošca s ukrasnim završet­kom, a neke fasade obojene su bijelim vapnom. „Trulli" for­miraju interesantne male trgove i ulice, a pored stanova koji se i sad koriste, po­stoji niz trgovina i crkava. Mjesto broji 1.070 objekata i pod zaštitom je uNeS- CO-a.

     Na kraju je pre­ostao obilazak luke Bari, koja je omogu­ćavala komunikaci­ju s drugim gradovi­ma Mediterana. Umirovljenici su razgle­dali kazalište, katedralu i stare trgove. Vožnja kući je bila dugačka i naporna, ali su dojmovi opravdali uloženi napor.

     Dana 25. studenog 2018. u Uma­gu je proslavljena 20.obljetnica brati­mljenja između sindikalne organizacije SPI-CGIL Domio-Trieste i podružni­ce Sindikata umirovljenika Hrvatske Umag. Tim povodom u prostorija ma SUH-a Umag održan je sastanak Pred­sjedništva SPI-CGIL Domio, predsjed­nice SUH-a Novigrad i Predsjedništva SUH-a Umag. Razmijenjena su mišljenja o dosadašnjim iskustvima u rješavanju zajedničkih problema, te plan nastavka suradnje. Dogovoreno je, da će se čla­novi predsjedništava sastati u što kra­ćem roku i dati konkretne prijedloge za nastavak aktivnosti.

     Nastavak druženja održan je u re­storanu Lido, a prisustvovalo je ukupno 87 članova. Predsjednik SUH-a Umag Anton Pertot uputio je svim prisutnima srdačan pozdrav, te ukratko iznio neke probleme s kojima se susreću umirov­ljenici. Slijedio je kratki pozdravni govor predstavnice SPI-CGIL-a, te razmjena prigodnih plaketa.

Nakon što je poslužen ručak, druže­nje je nastavljeno plesom uz svirku dva­ju harmonikaša. Pauzu je nadopunilo iz­vlačenje zgoditaka lutrije. Gosti su izra­zili zadovoljstvo i zahvalu na ugodnom druženju, sa željom da se i u sljedećoj godini ponovno sretnu.

Marija Pertot