UVODNA RIJEČ

Arheolozi vole stare

Piše: Jasna A. Petrović

     Politički tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ante Sanader jako voli arheologe. Tako je nezaposlenog bivšeg gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića, na­kon pola godine nagradne političke plaće, 2013. zaposlio bez natječaja i kvalifikacija na posao ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu. U međuvremenu je ravnatelj prije dvije godine pravomoćno osuđen zbog zloupotre­be položaja, ali to nije umanjilo ljubav Sanadera za stra­načkog mu frenda Škaričića.

     Osim toga sigurno je to vrli Ante učinio u dobroj vje­ri, jer voli prvu damu krimića Agathu Christie čiji je drugi muž bio ugledan arheolog, pa je poznata po izreci da je „idealan muž arheolog jer što je žena starija to ga više zanima''.

     Tako je valjda dobroćudno sudio i Sanader, uvjeren kako je arheolog idealno zvanje za starački dom, a k tome je negdje, kako sam glavni lik Škaričić kaže, treba­lo ga zaposliti nakon što je 18 godina bio gradonačelnik. Nazdravlje.

     No, možda neki arheolozi toliko vole stare da su im draži što su antikniji, pa čak i do linije smrti. Možda se tu krije tajna umirućih staraca iz splitskih domova za starije i nemoćne Zenta i Vukovarska, ali i nevjerojatne toleran­cije stručne javnosti spram rukovodećih osoba.

     Zdravstvena inspekcija Vilija Beroša je ocijenila kako nitko nije kriv za pomrle starice i starce, iako je očito kako je glavna sestra preuzela odgovornost skrbi o korisnici­ma i spašavala što je mogla, nabavljala sa svih strana ši­vane maskice, jer ih ravnatelj, a niti osnivač Blaženko Bo- ban, župan Splitsko-dalmatinske županije, nisu osigurali. Bez zaštitne opreme, kako su zaposleni mogli štititi i sebe i korisnike? Virus je tako poludio, ali nitko nije kriv. Mrtvi su krivi jer su stari. Virus je kriv.

     Ministrica socijale Vesna Bedeković u maski Harry Po- ttera se 8. travnja uprizorila u Splitu, bez da je sa sobom povela svoju socijalnu inspekciju ili barem priznala da ju je raspustila još 16. ožujka, a ponovo aktivirala dva dana nakon splitske presice. I dok je Beroš pokrivao druge, Be- deković je pokrivala sebe. Uostalom, sličan je to slučaj, žena je kao osnovni studij završila za učiteljicu, što je nije nimalo pripremilo za posao iz socijale. To ekipi na vlasti nije važno. Glavno da su njihovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

UMAG: Prijateljska Italija

 

     Podružnica SUH-a Umag organizi­rala je četverodnevni izlet u Italiju, točnije u regiju Puglia. Krenuli su u ranim jutarnjim satima 20. listopada, a prva postaja je bio grad Perugia, gdje se održavao sajam čokolade. Obišli su i poznato svetište Asissi, mjesto rođenja Sv. Franje, što je nekim umirovljenicima bilo ispunjenje životne želje.

     Put je nastavljen prema mjestu San Giovani Rotondo, poznatom centru ho­dočašća u kojem je živio poznati fratar Padre Pio, nositelj svetih obilježja. Puto­vanje je nastavljeno kroz maslinike i vino­grade do mjesta Trani, koje je u prošlosti bilo važno zbog trgovine prema Orijentu.

     Idući dan je bio rezerviran za posjet špilji Grotte di Castelana i gradu Matte- ra, koji se smatra najstarijim gradom u Italiji, a danas je pod zaštitom UNES- CO-a. Grad Taranto je smješten u uvali poznatoj po velikim uzgajalištima ško­ljaka i razvijenom ribolovu, a u prošlosti bio važan vojni centar, na što ukazuju velike stare utvrde „fortezze". U nastav­ku obilaska je u velikoj vinariji priređena prezentacija i kušanje vina, a SUH-ovci su posjetili i obiteljski maslinik uz kuša­nje i kupovinu ulja.

     Alberobello je posebno upečatlji­vo mjesto zbog poznatih kuća „trulli". Građene su od prirodno obrađenog kamena slaganog u krugu, a krovovi imaju oblik stošca s ukrasnim završet­kom, a neke fasade obojene su bijelim vapnom. „Trulli" for­miraju interesantne male trgove i ulice, a pored stanova koji se i sad koriste, po­stoji niz trgovina i crkava. Mjesto broji 1.070 objekata i pod zaštitom je uNeS- CO-a.

     Na kraju je pre­ostao obilazak luke Bari, koja je omogu­ćavala komunikaci­ju s drugim gradovi­ma Mediterana. Umirovljenici su razgle­dali kazalište, katedralu i stare trgove. Vožnja kući je bila dugačka i naporna, ali su dojmovi opravdali uloženi napor.

     Dana 25. studenog 2018. u Uma­gu je proslavljena 20.obljetnica brati­mljenja između sindikalne organizacije SPI-CGIL Domio-Trieste i podružni­ce Sindikata umirovljenika Hrvatske Umag. Tim povodom u prostorija ma SUH-a Umag održan je sastanak Pred­sjedništva SPI-CGIL Domio, predsjed­nice SUH-a Novigrad i Predsjedništva SUH-a Umag. Razmijenjena su mišljenja o dosadašnjim iskustvima u rješavanju zajedničkih problema, te plan nastavka suradnje. Dogovoreno je, da će se čla­novi predsjedništava sastati u što kra­ćem roku i dati konkretne prijedloge za nastavak aktivnosti.

     Nastavak druženja održan je u re­storanu Lido, a prisustvovalo je ukupno 87 članova. Predsjednik SUH-a Umag Anton Pertot uputio je svim prisutnima srdačan pozdrav, te ukratko iznio neke probleme s kojima se susreću umirov­ljenici. Slijedio je kratki pozdravni govor predstavnice SPI-CGIL-a, te razmjena prigodnih plaketa.

Nakon što je poslužen ručak, druže­nje je nastavljeno plesom uz svirku dva­ju harmonikaša. Pauzu je nadopunilo iz­vlačenje zgoditaka lutrije. Gosti su izra­zili zadovoljstvo i zahvalu na ugodnom druženju, sa željom da se i u sljedećoj godini ponovno sretnu.

Marija Pertot