UVODNA RIJEČ

Daj glas za svoj spas

     Koji potencijalni Predsjednik Republike Hrvatske voli umirov­ljenike? Pođimo redom, od aktualne predsjednice. Znamo da je na Silvestrovo 2018. godine donijela košaru slatkiša, pića, kave i tortu u zagrebački Dom za starije Sveta Ana, a oni su joj uzvratili kulturno-umjetničkim programom i pitanjem zašto su mirovine tako male. Odgovor "nešto malo rasle ove godine, ali ni izdaleka blizu kako bi mogle".

Znamo da je u povodu Međunarodnog dana starijih osoba najavljena sudjelovati na Gerontološkom tulumu u Zagrebu, gdje ju je čekalo više stotina umirovljenika, ali je nakon dvadesetak minuta objavljeno kako ne stigne doći. Ima važnija posla. Zato je, da se oduži, 18. listopada organizirala Dan otvorenih vrata na Pantovčaku na temu „Za dostojanstvenu i sretnu treću dob", pa je tamo primala darove od raznih udruga, koje su joj i pjevale i plesale. Predstavnici gradske organizacije SUH-a su se odazvali i uručili joj informaciju o položaju umirovljenika u običnoj žutoj koverti. Slikala se s njima.

     Na jednoj konferenciji pod nazivom „Hrvatska kakvu treba­mo" Predsjednica je upitala okupljene može li itko živjeti s mini­malnom plaćom od 3.000 kuna, jer da je to premalo. Ali nije spo­menula činjenicu da 800 tisuća umirovljenika koji imaju manju mirovinu od spomenutog minimalca doista jedva preživljavaju kopajući po kontejnerima i kantama za smeće. Oni nisu „tko", oni su „nitko".

     Nedavno je zborila odlučno: "Naši ljudi ne traže socijalnu po­moć, nego dobro plaćeno i dostojanstveno radno mjesto i više od 3.000 kuna plaće", ali nije rekla da dostojanstvenu starost zaslužu­ju i umirovljenici.

     Eto poučka o dostojanstvu. Predsjednica Grabar-Kitarović ka­zala je kako svatko od nas starenje doživljava osobno, kao proces razvoja u kojemu se mijenjamo i proživljavamo nova iskustva, no kako se i dalje želimo radovati životu, bez obzira na godine. Rekla je da osjetila koliko veselja i iskrene životne radosti postoji među ljudima koje iskustvo života upozorava kako treba pamtiti samo sretne dane.

     Predsjednice, u kojem to ružičastom svijetu živite? Ili Vam je pala Željezna zavjesa pred oči pa ne vidite stvarnost?

Pa onda spomenimo Miroslava Škoru koji umirovljenike do sada nije spomenuo, iako se i njemu približavaju sijede godine. Ili još gore, kandidata Mislava Kolakušića, koji je samo opleo braniteljske mirovine i katastrofično rekao kako mirovinski sustav u Hrvatskoj ne postoji, da nema novca za mirovine. Niti je razumio mirovinski sustav, niti je spomenuo čovjeka.

     U listopadu je Milanović objavio kako ima radosnu vijest, jer će saborski zastupnici ostati bez povlaštenih mirovina. I od toga će valjda bolje živjeti siromašni umirovljenici?

     Spomenuo je ipak da su mirovine male„i tu će Vlada, koja god bila, morati više dati". „Umirovljenici su naši građani, svaki od njih zaslužuje dostojnu mirovinu za život i to nema veze s ideologi­jom. A svatko tko je na vlasti mora znati da je na vlasti i radi tih ljudi", zaključio je zagovornik„normalne Hrvatske".

Pa vi sada birajte kome ćete dati svoj glas. Za svoj spas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

9. SPORTSKE IGRE SUH-a ISTARSKE ŽUPANIJE: Sportsko rivalstvo u povijesnom okruženju

     U organizaciji Sindikata umirovljenika Istarske županije, već tradicionalno, održane su 9. sportske igre članova SUH-a Istarske županije 29. rujna 2018. u Svetvinčentu. Taj srednjovjekovni gradić bogate povijesne i kulturne baštine, smje­šten na južnom dijelu središnje Istre, ugo­stio je natjecatelje i njihove vjerne navijače iz 11 istarskih podružnica.

     Okupljanje, sportskim duhom osnaže­nih umirovljenika započelo je na gradskom trgu, uz zidine kamenog kaštela iz 13. sto­ljeća i zajedničku marendu - uvijek popu­larni i odlični grah.

     Za sve prisutne organiziran je raznolik i zanimljiv kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili kulturno-umjetnič- ko društvo „Dvigrad" iz Kanfanara, mlađa plesna grupa plesnog studija „Art dance" iz Svetvinčenta s voditeljicom Tatjanom Samuele Ban, te članovi povijesne udruge „Kaštel" s prikazom srednjovjekovne viteš­ke borbe.

     Postrojene ekipe i goste u ime doma­ćina pozdravio je predsjednik podružnice SUH-a Svetvinčenat Dušan Ban. Uz doma­ćina pozdrave i dobre želje za uspješna sportska natjecanja uputili su Vladimir Bur- šić, predsjednik Županijskog povjereništa SUH-a Istarske županije, zamjenik načel­nika Općine Svetvinčenat Dean Perković, zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić-Kuhar. Igrama je prisustvovala i Jasna Petrović, predsjednica SUH-a, koja je po­zdravila prisutne i otvorila 9. sportske igre, te zaželjela sportsku borbu, a natjecatelji­ma je pravi „vjetar u leđa" dala i jaka bura koja je puhala i upotpunila taj sunčani dan.

Igre su okupile 222 natjecatelja koji su odmjerili snage u 5 sportskih disciplina kao što su boćanje, kartanje (briškula, trešeta, remi), pikado, stolni tenis i šah. Pridružilo se i 36 navijača koji su bodrili natjecatelje.

     Nakon„ljutih" sportskih borbi, a i zabav­nih situacija, došlo je vrijeme da se progla­se pobjednici. U boćanju od muških ekipa najbolja je ekipa Umaga, dok je kod žena, prva ekipa Novigrada. U kartaškom nad­metanju pobjedu su odnijele muška ekipa Svetvinčenat 2 i ženska ekipa iz Umaga. U remiju najbolja je ekipa Pazina. U pikadu ženska ekipa iz Fažane i muška ekipa iz Umaga zauzele su prvo mjesto. Ekipa iz Pa­zina nadmašila je konkurenciju u stolnom tenisu, dok je ekipa Pula 1 najbolja u šahu.

     Ukupni pobjednik 9. sportskih igara je podružnica Umag. Drugo mjesto osvojila je podružnica Fažana, a treće mjesto pripalo je podružnici Pazin.

Nakon cjelodnevnog druženja i sport­skog nadmetanja uslijedio je vrhunac dana - zaslužena fešta, točnije, zajedničko opu- štanje uz večeru, svirku i ples.

Đina Šverko

Rezultati:

Boćanje - muškarci:

 1. 1.             Umag
 2. 2.             Pula 3
 3. 3.             Vrsar

Boćanje - žene:

 1. Novigrad
 2. Umag
 3. Fažana

Pikado - muškarci:

 1. Umag
 2. Svetvinčenat 2
 3. Fažana

Pikado - žene:

 1. Fažana
 2. Pazin
 3. Svetvinčenat 2

Stolni tenis:

 1. Pazin
 2. Pula 1 _ 3. Umag Šah:
 3. Pula 1
 4. Fažana
 5. Poreč

Kartanje - muškarci:

 1. Svetvinčenat 2
 2. Medulin
 3. Svetvinčenat 1

Kartanje - žene:

 1. Umag
 2. Labin
 3. Fažana

Remi:

 1. Pazin
 2. Medulin
 3. Pula 2

Ukupni pobjednici:

 1. Umag
 2. Fažana   
 3. 3. Pazin