UVODNA RIJEČ

Arheolozi vole stare

Piše: Jasna A. Petrović

     Politički tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ante Sanader jako voli arheologe. Tako je nezaposlenog bivšeg gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića, na­kon pola godine nagradne političke plaće, 2013. zaposlio bez natječaja i kvalifikacija na posao ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu. U međuvremenu je ravnatelj prije dvije godine pravomoćno osuđen zbog zloupotre­be položaja, ali to nije umanjilo ljubav Sanadera za stra­načkog mu frenda Škaričića.

     Osim toga sigurno je to vrli Ante učinio u dobroj vje­ri, jer voli prvu damu krimića Agathu Christie čiji je drugi muž bio ugledan arheolog, pa je poznata po izreci da je „idealan muž arheolog jer što je žena starija to ga više zanima''.

     Tako je valjda dobroćudno sudio i Sanader, uvjeren kako je arheolog idealno zvanje za starački dom, a k tome je negdje, kako sam glavni lik Škaričić kaže, treba­lo ga zaposliti nakon što je 18 godina bio gradonačelnik. Nazdravlje.

     No, možda neki arheolozi toliko vole stare da su im draži što su antikniji, pa čak i do linije smrti. Možda se tu krije tajna umirućih staraca iz splitskih domova za starije i nemoćne Zenta i Vukovarska, ali i nevjerojatne toleran­cije stručne javnosti spram rukovodećih osoba.

     Zdravstvena inspekcija Vilija Beroša je ocijenila kako nitko nije kriv za pomrle starice i starce, iako je očito kako je glavna sestra preuzela odgovornost skrbi o korisnici­ma i spašavala što je mogla, nabavljala sa svih strana ši­vane maskice, jer ih ravnatelj, a niti osnivač Blaženko Bo- ban, župan Splitsko-dalmatinske županije, nisu osigurali. Bez zaštitne opreme, kako su zaposleni mogli štititi i sebe i korisnike? Virus je tako poludio, ali nitko nije kriv. Mrtvi su krivi jer su stari. Virus je kriv.

     Ministrica socijale Vesna Bedeković u maski Harry Po- ttera se 8. travnja uprizorila u Splitu, bez da je sa sobom povela svoju socijalnu inspekciju ili barem priznala da ju je raspustila još 16. ožujka, a ponovo aktivirala dva dana nakon splitske presice. I dok je Beroš pokrivao druge, Be- deković je pokrivala sebe. Uostalom, sličan je to slučaj, žena je kao osnovni studij završila za učiteljicu, što je nije nimalo pripremilo za posao iz socijale. To ekipi na vlasti nije važno. Glavno da su njihovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

9. SPORTSKE IGRE SUH-a ISTARSKE ŽUPANIJE: Sportsko rivalstvo u povijesnom okruženju

     U organizaciji Sindikata umirovljenika Istarske županije, već tradicionalno, održane su 9. sportske igre članova SUH-a Istarske županije 29. rujna 2018. u Svetvinčentu. Taj srednjovjekovni gradić bogate povijesne i kulturne baštine, smje­šten na južnom dijelu središnje Istre, ugo­stio je natjecatelje i njihove vjerne navijače iz 11 istarskih podružnica.

     Okupljanje, sportskim duhom osnaže­nih umirovljenika započelo je na gradskom trgu, uz zidine kamenog kaštela iz 13. sto­ljeća i zajedničku marendu - uvijek popu­larni i odlični grah.

     Za sve prisutne organiziran je raznolik i zanimljiv kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili kulturno-umjetnič- ko društvo „Dvigrad" iz Kanfanara, mlađa plesna grupa plesnog studija „Art dance" iz Svetvinčenta s voditeljicom Tatjanom Samuele Ban, te članovi povijesne udruge „Kaštel" s prikazom srednjovjekovne viteš­ke borbe.

     Postrojene ekipe i goste u ime doma­ćina pozdravio je predsjednik podružnice SUH-a Svetvinčenat Dušan Ban. Uz doma­ćina pozdrave i dobre želje za uspješna sportska natjecanja uputili su Vladimir Bur- šić, predsjednik Županijskog povjereništa SUH-a Istarske županije, zamjenik načel­nika Općine Svetvinčenat Dean Perković, zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić-Kuhar. Igrama je prisustvovala i Jasna Petrović, predsjednica SUH-a, koja je po­zdravila prisutne i otvorila 9. sportske igre, te zaželjela sportsku borbu, a natjecatelji­ma je pravi „vjetar u leđa" dala i jaka bura koja je puhala i upotpunila taj sunčani dan.

Igre su okupile 222 natjecatelja koji su odmjerili snage u 5 sportskih disciplina kao što su boćanje, kartanje (briškula, trešeta, remi), pikado, stolni tenis i šah. Pridružilo se i 36 navijača koji su bodrili natjecatelje.

     Nakon„ljutih" sportskih borbi, a i zabav­nih situacija, došlo je vrijeme da se progla­se pobjednici. U boćanju od muških ekipa najbolja je ekipa Umaga, dok je kod žena, prva ekipa Novigrada. U kartaškom nad­metanju pobjedu su odnijele muška ekipa Svetvinčenat 2 i ženska ekipa iz Umaga. U remiju najbolja je ekipa Pazina. U pikadu ženska ekipa iz Fažane i muška ekipa iz Umaga zauzele su prvo mjesto. Ekipa iz Pa­zina nadmašila je konkurenciju u stolnom tenisu, dok je ekipa Pula 1 najbolja u šahu.

     Ukupni pobjednik 9. sportskih igara je podružnica Umag. Drugo mjesto osvojila je podružnica Fažana, a treće mjesto pripalo je podružnici Pazin.

Nakon cjelodnevnog druženja i sport­skog nadmetanja uslijedio je vrhunac dana - zaslužena fešta, točnije, zajedničko opu- štanje uz večeru, svirku i ples.

Đina Šverko

Rezultati:

Boćanje - muškarci:

 1. 1.             Umag
 2. 2.             Pula 3
 3. 3.             Vrsar

Boćanje - žene:

 1. Novigrad
 2. Umag
 3. Fažana

Pikado - muškarci:

 1. Umag
 2. Svetvinčenat 2
 3. Fažana

Pikado - žene:

 1. Fažana
 2. Pazin
 3. Svetvinčenat 2

Stolni tenis:

 1. Pazin
 2. Pula 1 _ 3. Umag Šah:
 3. Pula 1
 4. Fažana
 5. Poreč

Kartanje - muškarci:

 1. Svetvinčenat 2
 2. Medulin
 3. Svetvinčenat 1

Kartanje - žene:

 1. Umag
 2. Labin
 3. Fažana

Remi:

 1. Pazin
 2. Medulin
 3. Pula 2

Ukupni pobjednici:

 1. Umag
 2. Fažana   
 3. 3. Pazin