UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Gerontološki tulum

Već tradicionalno, u Zagrebu je, u povodu Međunarodnog dana starijih osoba, u središnjem parku Zrinjevac održan Gerontološki tulum, u organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. U obilježavanju su sudjelovali umirovljenici većine gradskih domova za starije osobe, udruge umirovljenika, te i naš  Sindikat umirovljenika.

Program je bio veoma raznolik: plesalo se, pjevalo — solo i u zborovima — manjim i većim, s instrumentalnom pratnjom i bez nje.  Plesalo se u narodnim nošnjama iz raznih krajeva »Lijepe Naše«...

Na postavljenim »štandovima« mogle su se vidjeti razne rukotvorine koje su izradile vrijedne ruke naših umirovljenica i umirovljenika, nudili su se proizvodi koji koriste našem zdravlju. Na jednom »štandu« umirovljenici, ali i ostali, mogli su izmjeriti visinu  krvnog tlaka, te razinu šećera u krvi.

Sindikat umirovljenika je bio predstavljen na štandu broj 15. Izložili smo ručne radove koje su napravile umirovljenice iz Podružnice SUH–a Oporovec. Mnogi posjetitelji su zastali i divili se izrađenim radovima. Mlađi su mogli vidjeti kako starost nije dosadna i monotona, a stariji da se mogu priključiti nekom gerontološkom centru ili nekoj udruzi koja okuplja njihove vršnjake i tako poboljšati kvalitetu vlastitoga života.

Program se odvijao u Paviljonu, a uz staze su postavljeni štandovi na kojim su gerontološki centri i domovi za stare i nemoćne i Udruge koje okupljaju starije osobe izložili svoje izradke.

Kao i uvijek, sadržaji izloženoga su raznovrsni, ali je kvaliteta i kreativnost uvijek na zavidnoj razini. Svake godine nagrađen je najljepši štand,a ove je godine zasluženo nagrađen štand Gerontološkog centra Doma za starije i nemoćne Trnje, koji je svake godine i do sada bio jedan od favorita. Doista je teško proći, a ne zadiviti se što sve mogu i ljudi treće životne dobi.

                    

Grad Zagreb svake godine svojim starijim sugrađanima, večer uoči 1. listopada, organizira i pravi tulum u dvorani Globus na Zagrebačkom Velesajmu. Mogućnost je to da razna kulturno umjetnička društva nastupe sa svojim programima, a stariji da se zabave. Koncert je besplatan za sve posjetitelje, pa je velika dvorana uvijek puna. Pored društava različitih dobnih skupina, posjetitelji najradosnije dočekuju »svoju generaciju«.

I ove je godine održan koncert koji će slušatelji još dugo pamtiti.

 

Miroslav Brnčić, SUH–ova Podružnica Oporovec i Biserka Budigam, Zagreb