UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

STUDENTSKI GRAD: SUH-ovci putuju, vježbaju i tulumare

Nakon ljetne stanke, članovi Podružnice SUH-a Studentski grad punom parom nastavljaju sa svojim aktivnostima – već na prvom sastanku, koji će se i dalje održavati svakog drugog utorka u mjesecu, predstavljeni su predstojeći planovi.

Iako zbog lošeg vremena prošloga mjeseca nisu uspjeli realizirati izlet u naselje Zaton i razgledavanje zadarskog starog grada, vrlo brzo su najavili posjet Fužinama te obilazak špilje Vrelo i vožnju brodom po jezeru Bajer. U subotu, 13. rujna, vlakom su otputovali u Krapinu na Krapinski festival, te su, iako vrijeme nije bilo obećavajuće, obišli muzeje i galerije za koje je ulaz toga dana bio besplatan. Osim izleta na domaćem tlu, preko agencije su organizirali i četverodnevni posjet Pragu u Češkoj za 22 člana Podružnice.

Naši SUH-ovci iz Studentskog grada misle i na zdravlje – Podružnica svakog drugog i četvrtog utorka od 8 do 9 sati organizira mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi, a 30-ak članica obavilo je i mamografski pregled. Utorkom i petkom od 17 do 18 sati održavaju se vježbe za kralježnicu, a članice su podržale i nacionalni sportsko-edukativni projekt „Pokreni se“, te se jedan dan pridružile vježbanju na središnjem zagrebačkom trgu.

No ni to nije sve – naši članovi su sudjelovali i na 11. gerontološkom tulumu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, gdje su, u suradnji s Podružnicom „Donja Dubrava“, na štandu predstavili rad Povjereništva SUH-a Zagreb te u okviru njega i rad svojih Podružnica, ali i maštovitost te raznolikost radova svojih članova, zbog čega je štand bio vrlo posjećen. 

(Snježana Živčić)