UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ZAGREB: Naš glas na izborima za EU parlament ide - Višnji Fortuni

Nakon što je Predsjedništvo Glavnog odbora SUH-a odlučilo preporučiti članstvu da svoj glas na europskim izborima da Višnji Fortuni, ona je osobno pozvana na sjednicu Povjereništva SUH-a Zagreb, koja je održana 7. svibnja. Naglašeno je da je kao pročelnica za socijalna pitanja uvijek prepoznavala programe koje SUH Zagreba provodi s umirovljenicima u lokalnoj zajednici. To su pomoć i njega u kući, tečajevi za volontere za pružanje pomoći i njege u kući, informatički tečajevi, razne radionice (likovne, literarne, ručni rad, glazbene i sl.) za organizirano korištenje slobodnog vremena, zajedničke proslave i druženja uz glazbu, izleti i ljetovanja, liječenje u toplicama, održavanje zdravlja kretanjem i organiziranjem vježbanja i grupa samopomoći - sve zato što nastojimo odgoditi nepokretnost starijih osoba i omogućiti im što dulji ostanak u vlastitom domu.

Najmanje što možemo u ovom času učiniti za sve to što je pročelnica Višnja Fortuna napravila za naš zagrebački SUH je da je podržimo na izborima za Europski parlament, jer znamo da ne daje obećanja napamet i da će još više učiniti ne samo za nas umirovljenike, već za sve potrebite osobe - zaključilo je Povjereništvo te uputilo svim članovima da joj daju preferencijalni glas i da na listi 20 zaokruže samo broj 7 i tako izaberu jedinog predstavnika umirovljeničke stranke u Europskom parlamentu.

Na sjednici Povjereništva odlučeno je o sudjelovanju na Jarunskim sportskim susretima, gdje su zagrebački SUH-ovci lani osvojili puno medalja, pa se nadamo da će tako biti i ove godine, nakon viπemjesečnih priprema. Razgovaralo se i o sudjelovanju o tjednu udruga koji će se održati početkom lipnja, a nastup zbora Podružnice Oporovec i dramske grupe Podružnice Granešinski Novaki sigurno će razveseliti građane Zagreba. Povjereništvo će se predstaviti i na posebnom štandu. Burna je rasprava vođena o sve težem položaju umirovljenika, a posebno je izražena zabrinutost zbog najava uvođenja ekonomske cijene u umirovljeničke domove. (Biserka Budigam)