UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Plesnjak nam je u genima

Prošloga mjeseca zagrebačke podružnica SUH-a održale su svoje godišnje izvještajne skupštine.

Skupštini Podružnice Pliva, održanoj 20. ožujka u Slovenskoj ulici, prisustvovali su Milan Tomičić, zamjenik predsjednice SUH-a Jasne Petrović, predsjednica Povjereništva SUH-a Zagreb Biserka Budigam, te predsjednica Kluba umirovljenika Plive Nada Čepelak. Prezentacija rezultata Podružnice pokazala je uspješnu suradnju s Klubom umirovljenika, što se očitovalo nizom humanitarnih akcija za brigu o umirovljenicima.

Radu Kluba financijski pomaže tvornica „Pliva“, a članovima je bila posebno zanimljiva akcija obrađivanja zajedničkih vrtova na zemljištu u vlasništvu tvornice. Umirovljeni radnici „Plive“ su tako nekadašnju poslovnu suradnju pretvorili u ugodna druženja i rekreaciju. Godišnja skupština Kluba umirovljenika održana je u prostorijama Zagrebačke pivovare, nakon čega je uslijedilo druženje uz ples više od stotinu umirovljenika i gostiju.

Podružnica SUH-a Granešinski Novaki svoju je godišnju skupštinu održala 21. ožujka. Sva izvješća su prihvaćena, a sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo velikom aktivnošću u brizi za svoje članove, ali i ostale potrebite u njihovom naselju. U svojim prostorijama redovito organiziraju i plesne zabave, a naročito je popularan tzv. ples „drmeš“ – brz je i naporan, a parovi se natječu u sredini kruga. „Drmeš nam je u genima, s njim se rađamo i umiremo“, kažu plesači, „a plešemo dok možemo, pa i kad nas bolest otjera u krevet mi plešemo u našim sjećanjima“.

Svoju godišnju skupštinu održala je i Podružnica SUH-a Podsljeme, u svojim prostorijama u Bidrovcu 29 ožujka. Prisutni su se prisjetili svih aktivnosti u protekloj, ali iznijeli i prijedloge aktivnosti u ovoj godini. U planu su druženja, izleti, predavanja, radinice, te uređivanje internetske stranice uz fotografije svih događanja, s posebnim naglaskom na teme vezane uz očuvanje tradicije njihovog kraja. I nakon ove skupštine uslijedio je nezaobilazni plesnjak uz obilnu domaću zakusku.