UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Studentski grad: Učlani se - u šoping centru?!

Sindikalna podružnica umirovljenika zagrebačkog naselja Studentski grad dobila je priliku promovirati svoj rad u trgovačkom centru Garden mall. Čudno ili ne?

Za predloženi program od strane Podružnice Studentski grad osiguran je prostor na prvom katu koji se mogao koristiti 14 dana. Ondje je napravljena prava velika multimedijska izložba ili bolje rečeno - umjetnički happening.

Na zidovima i stolovima likovni radovi - od slika na platnu i svili, grafika, akvarela, zatim ručnih radova, oslikanog stakla i salveta, quilling tehnika, fotografija, do ukrašenih sportskih rekvizita, a izložena su i osvojena odličja s brojnih natjecanja. Na zidu se "vrtjela" video projekcija o djelovanju same podružnice, a sve je popraćeno i na njezinoj Facebook stranici.

19. veljače je bilo najburnije, kad je svečano otvorena izložba uz kulturno-umjetnički program na kojem su nastupali: Plesna skupina "Step by step", akrobatski rock 'n' roll klub "Buba" te klapa "Prvi komin Snježanin", koji su svojim nastupima oduševili prisutne. Za vrijeme trajanja izložbe, sve do 3. ožujka, predstavili su se i Hrvatsko glazbeno društvo "Čarobna frula", Pjevačko društvo "Novi Zagreb", SUH-ova Podružnica "Granešinski Novaki" sa svojom Dramskom grupom "Veseli pajdaš", te KUD "Dubrava" i KUD "Oporovec". Članovi su organizirali i različite radionice.

Izložba je bila medijski popraćena, a obišli su je i čelnici SUH-a - zamjenik predsjednice Milan Tomičić, te podpredjednice Milica Čavkić i Biserka Budigam, koje nisu krile zadovoljstvo viđenim. Osoblje marketinga Garden Mall-a je također bilo više nego zadovoljno, te su predložili da se izložba produži na još dva tjedna, što ovoga puta ipak nije bilo moguće.

"Podružnica zahvaljuje svima koji su svojim doprinosom, na bilo koji način, pomogli da se ovaj program realizira u cijelosti. Radosno zaključujemo kako se i u šoping centru može razveseliti stare i steći nove članove", zaključila je predsjednica Podružnice Zdenka Ladišić. (Snježana Živčić)