UVODNA RIJEČ

ODOSMO K VRAGU

Samo su Bugari siromašniji od nas

Piše: Jasna A. Petrović

     Hrvatska ubrzano raste. Hrvatskoj je BDP samo ne­što niži od procijenjenog. Svi kažu da nam dobro ide. A mi pitamo tko su to svi?

Mi kažemo da odosmo k vragu.

     Prije nepune dvije godine Sindikat umirovljenika Hrvatske je pokrenuo Peticiju protiv siromaštva starijih osoba i prikupljeno je 26.000 potpisa. I tada, a mnogi i sada, tvrdili su kako furamo katastrofičnost, iako smo po siromaštvu starijih na bili na 4. mjestu od EU zema­lja. Prateći statističke pokazatelje, najavili smo da ćemo uskoro završiti na drugom mjestu, iza Bugarske, jer je čak i Rumunjska krenula u poduzimanje mjera protiv si­romaštva i razvojne programe.

     Pa eto, prešli su nas. Sada smo druga zemlja po si­romaštvu u EU. Hrvatska se prema podacima za 2016. nalazi na 59 posto prosjeka Europske unije BDP-a po stanovniku te se tako izjednačila s Rumunjskom, a lošija je jedino Bugarska.

Što se tiče stvarne individualne potrošnje koja po­kazuje blagostanje kućanstava, tu nas Rumunjska nije dostigla, već prestigla.

     Tako je 2013. godine stvarna individualna potrošnja u Rumunjskoj bila na 54 posto prosjeka EU-a, da bi proš­le godine dosegnula 63 posto.

S druge strane, Hrvatska je prošle godine bila na 59 posto, jednako kao i 2013. godine.

     Da, odosmo k vragu. Nekad vrlo siromašna Rumunj­ska sada nam postaje uzorom. Pa zašto je tako? Što nas je to zakucalo o dno?

Eto nama i četvrtog ministra rada i mirovinskog su­stava u godinu i pol, a da nijedan nije prstom maknuo. Sve neki "stručnjaci" koji se uče vladati. Imunolog Mrsić je pokvario sve stoje mogao, neurologinja Šikićje pala s Marsa, Ćorić bi ipak radije bio ministar zaštite okoliša i energetike. Uzrujali su ga sindikalisti i umirovljenici, ekološki aktivisti su valjda miroljubiviji. U sada nam u duhu takve izvrnute logike za ministra rada i penzionera došao Pavić, čija biografija ukazuje da je po zanimanju meteorolog i oceanograf. Blago nama.

     Padamo ekonomski i socijalno. Tonemo s ljudskim pravima. Jadno smo društvo koje ne voli svoje stare, a ponižava ranjive. Društvo iz kojeg iseljavaju mladi. Društvo koje je pogubilo svoje vrijednosti

 

 

 

 

 


 

GRAD ZAGREB

 

PODSLJEME: U hladovini Skradinskog buka

     Kraj lipnja za članove i članice podružnice SUH-a Podsljeme bio je rezerviran za posjet Nacionalnom parku Krka te gradu Za­dru. Nakon brojnih priča o ljepotama slapova Krke, SUH-ovci su se u to morali uvjeriti sami. I doista, raznolika flora i fauna, sedrene barijere, slapovi i jezera, ostavljaju posjetitelje bez daha. U hladovini gustog raslinja i žubor bistre vode, izletnici su promatrali najposjećeniji lokalitet Krke -  Skradinski buk, nakon čega su kre­nuli u daljnje razgledavanje. Fotografiranje, razgledavanje i zasta- janje da bolje upiju prekrasnu prirodu, usporavali su uspon, dajući umirovljenicima dovoljno vremena za predah.

     No, izletu nije bio kraj jer su se SUH-ovci uputili i u Zadar - jedni na kupanje, a drugi u razgledavanje gradske jezgre. Obišli su Po­zdrav suncu, morske orgulje, Crkvu sv. Donata, Kalelargu i druge znamenitosti Zadra te su se u konačnici pridružili kupačima jer je ljetno sunce pojačalo želju za osvježenjem u morskom plavetnilu.

Ivan Ročić

 

Humani(s)tarci

     Svibanj je za članove i članice podružnice Studentski grad prošao s humanitarnim predznakom. Naime, priključili su se akciji Crvenog križa i trgovačkog centra Kaufland kako bi dali svoj doprinos u prikupljanju namirnica za socijal­ni dućan. Cilj akcije je ublažavanje posljedica siromaštva i so­cijalne isključenosti pružanjem pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama socijalno ugroženim sugrađanima.    Jedanaest volontera podružnice od 8. do 14. svibnja prikupilo je zavidnu količinu hrane i higijenskih potrepština za socijalni dućan u Sigetu. Volonteri nisu samo upućivali kupce Kauflanda da se pridruže akciji i odvoje neku od kupljenih namjernica za ovu akciju, već su i sami sudjelovali u kupnji namirnica koje će si­gurno dobro doći korisnicima socijalnog dućana.

     Članovi i članice također ne propuštaju priliku za podršku kolegama te su 21. svibnja u velikoj dvorani Vatroslava Lisin- skog odslušali koncert Čarobna frula u izvedbi Hrvatskog glaz­benog društva, u čijem sastavu je i pet članova podružnice. Da

je potrebno i odmoriti, znaju i SUH-ovci koji su se krajem mje­seca uputili na izlet u    Lonjsko polje, gdje su razgledali drvenu arhitekturu u Krapju i vozili se brodom po Savi i Uni, na kojem su degustirali domaće specijalitete. Uz film o Lonjskom polju i iscrpno izlaganje vodiča o rodama Čigoča, završen je još je­dan edukativan izlet, kojem su se pridružile i članice SUH-a Grada Samobora, koje su se spremno uključile u šalu i pjesmu.

Snježana Živčić

 

STUDENTSKI GRAD - Mjesec žena

     Za podružnicu Studentski grad ožujak je bio vrlo aktivan. Već po­četkom mjeseca organizirali su priredbu povodom Dana žena na kojoj su mnogi sudionici programa pokazali svoj talent. Sudjelovala je plesna skupi­na „Step by step" čije su tri mlade članice izvele španjolski ples, a potom su Zlatko i Marija iz Doma za starije Dubrava po­kazali svoje talente, kao i članica Vesna, dok je KUD Dubrava sve zadivio svojim glumačkim sposobnostima.

     Klapu „Prvi komin Snježanin" nije tre­balo posebno predstavljati, kao ni Petra Posaveca, samoukog svirača harmonike i zaljubljenika u glazbu. Iako ima sma­njenu motoriku lijeve ruke, to ga nije spriječilo da uči i prihvati mnoge životne izazove, a posebno je za SUH-ovce otpje­vao tri pjesme, koje su raspjevale publi­ku. „Kauboji" Studentskog rada na kraju su svakoj članici poklonili teglicu s cvije­ćem, što je izmamilo osmjehe na lica.

     Aktivnosti članova i članica tu nisu stale te je njih pedeset otputovalo na de­setodnevni izlet u Banja Vrućicu, u surad­nji s Maticom umirovljenika Novi Zagreb, gdje su se družili, a i napunili baterije za daljnje izazove. Znatiželjni SUH-ovci nisu dugo mirovali te su nekoliko dana kasni­je otputovali na jednodnevni izlet u Klo­štar      Podravski kod obitelji Koren. Obišli su Đurđevac gdje su posjetili Muzejsko dokumentacijski centar, kao i rezervat Đurđevački peski.

     Važno je spomenuti kako je u ovom mjesecu žena, članica Renata Vukojević   sudjelovala u projektu „od 5 do 95" koji provodi Udruga za medijsko stvaralaš­tvo i kulturne aktivnosti „Media punkt", a u sklopu kojeg prikupljaju kratke video priče žena različite dobi i iskustava o po­ložaju žena u društvu.

Snježana Živčić

 

15.JARUNSKI SUSRETI: Sve više medalja SUH-ovcima

     Pod nazivom „Svi za sport- sport za seniore" 26. lipnja 2017. održani su 15. Jarunski susreti na kojima su tradici­onalno sudjelovale ekipe zagrebačkih podružnica SUH-a. Riječ je o sportsko-rekreativnoj, zdravstveno-preventivnoj, kulturno-zabavnoj i humanitarnoj manifestaciji za osobe sta­rije dobi, kojoj je cilj poticanje građana na aktivniji život koji uključuje vježbanje i kretanje u prirodi. Rekreacija na otvore­nom preduvjet je očuvanja fizičkog i psihičkog zdravlja poje­dinca, ali i čitave zajednice.

     Na ovogodišnjim Jarunskim susretima, gdje se okupilo dvadeset ekipa seniora, najbrojniji su bili sportaši koji su se natjecali u seniorskom višeboju, visećem kuglanju, stolnom tenisu, boćanju, štafeti, šahu i beli.

Tradicionalno, SUH-ovci su osvojili najveći broj medalja, tako je ekipa podružnice Studentski grad osvojila prvo i treće mjesto u stolnom tenisu, prvo i treće mjesto u štafeti te tre­će mjesto u višeboju. Ekipa podružnice Peščenica osvojila je prva mjesta u boćanju i beli, a ekipa Podsljeme prvo mjesto u šahu i druga mjesta u štafeti i višeboju. Ne sumnjamo da će se SUH-ovci s idućih Jarunskih susreta vratiti s još više medalja.

Ivan Ročić

Lipanj 2017.

 

SUH KRAŠ - Pazite, nemojte pogriješiti

     Milan Tomičić, pravni savjetnik SUH-a, održao je predavanje u podružnici SUH-a Kraš na temu ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, te sastavljanju oporuke. Vrlo značajna tema namijenjena je umi­rovljenicima i starijim osobama, koji su sve izloženiji prevarama oko raspodjele imovine te ostavljeni na milost i nemi­lost prevarantima, pa čak i zloupotre­bama od najužih članova obitelji. Una­toč tome što su članovi imali već prilike slušati predavanje na istu temu, ipak se nađe nekoliko osoba koje nasjednu na razne lobije i u konačnici postupe na vlastitu štetu.

     Tomičić je objasnio razlike u ugovori­ma, dužnosti javnog bilježnika, te osnov­ne pojmove oko oporuke. Pozvao je sve osobe koje su u nedoumici da dođu u pravno savjetovalište, a članovi su njego­vo predavanje pratili s velikim interesom. Svima će nam u neko vrijeme trebati tuđa pomoć, samo je sada na nama da se do­bro zamislimo, kako riješiti svoj status, što poduzeti dok ne bude prekasno.

Branka Tomašić Vilfan