UVODNA RIJEČ

Vladajući, zašto ignorirate umirovljenike?

Piše: Jasna A. Petrović

     Počela je neslužbena kampanja za izbore za Pred­sjednika Republike Hrvatske. Sve su brojnije izja­ve aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića u kojima se spominje problematika različitih slojeva društva. No, ono što je vidljivo iz svih tih poruka jest da se ni u jednom od pre- dizbornih obećanja ne spominju oni najugroženiji - umirovljenici.

     Neshvatljivo je da čelni ljudi države ignoriraju više od 1.240.000 umirovljenika, kao i činjenicu da više od polovice umirovljenika, njih 58 posto, živi ispod hrvat­ske linije siromaštva, koja za ovu godinu za samca iznosi 2.496,5 kuna.

Relativna vrijednost mirovina (udjel prosječne bruto mirovine u bruto plaći) iznosi 27,7 posto te je, uz irsku mirovinu, najniža u zemljama Europske unije, što je do­velo do toga da je svaki treći građanin stariji od 65 go­dina potonuo u zonu siromaštva te svaki drugi samac.

     Gospodo i gospođe, čak 98 posto svih umirovljeni­ka ima mirovine niže od prosječne plaće! Nije li tragična takva budućnost umirovljenika koju nudite današnjim siromašnim radnicima?

Položaj onih koji su izgradili svoju zemlju vlastitim rukama i znanjem, da bi bili „namireni" dva puta godiš­nje s mizernim usklađivanjem mirovina, koje im pojedu besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje i povećani troškovi života, doista je ponižavajući.

     Nebriga vladajućih za umirovljenike i starije osobe dovela je do opće društvene marginalizacije starijih oso­ba, a kao što vidimo prema izjavama političke vrhuške, nema naznaka da bi se netko potrudio makar ih spome­nuti. O njima se šuti. Koga briga za 20 posto odbačenih starica i staraca?!

     Glavne teme o kojima predsjednica i premijer pričaju u javnosti uglavnom se svode na probleme iseljavanja mladih, slaba demografska kretanja, odnosa sa Srbijom i međunacionalnim ispadima, no nigdje nema ničeg o problemima umirovljenika koji jedva spajaju kraj s kra­jem, poniženi su i podcijenjeni, kopajući po kontejneri­ma i hraneći se po javnim kuhinjama.

     Gospodo, operite uši, jer jednog ćete se dana probu­diti u zemlji iz koje su mladi iselili, a stari pomrli od gladi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

POHVALNICE ZA PETICIJU: Protiv siromaštva

     Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske je na svojoj 27. sjednici, održanoj u četvrtak, 28. siječnja, u Radničkom domu u Za­grebu, dodijelilo pohvalnice za vrlo uspješno i predano sudjelova­nje u prikupljanja potpisa za akciju Glasam protiv siromaštva stari­jih osoba „kojom se borimo za gradnju zida protiv bijede i poniže­nja onih koji su zaslužili poštovanje svojim radom i doprinosom dru­štvenom razvitku”. Pohvalnice su dobila tri najuspješnija županijska povjereništva za Istarsku, Brodsko-posavsku i Osječko-baranjsku županiju te Povjereništvo Grada Zagreba.

     Posebnim pohvalnicama je odano priznanje i 19 podružnica SUH-a: Pula, Poreč, Vrsar, Labin, Trogir, Slavonski Brod, Garčin, Donji Andrijevci, Konavle-Cavtat, Čakovec, Osijek, Donji Miholjac, Vuka, Sisak, Donja Lomnica, Samobor, Zagreb-Kraš, Zagreb-Pešćenica te Zagreb-Studentski grad.