UVODNA RIJEČ

Kad si siguran i kad te nije strah

     Zašto su dvije najveće hrvatske umirovljeničke udruge, Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske, uputile čestitke Andreju Plenkoviću povodom pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima? Ne samo iz pri­stojnosti, već zato jer je iskustvo s Premijerom-Građevinom iz 2015. duboko ostalo u memoriji ovog naroda, ali ne kao pošalica uz kavu, već kao bolni osjećaj nesigurnosti.

     Nije bitno jesu li starije osobe diljem Hrvatske masovno dale svoje povjerenje upravo Plenkoviću, a jesu. Nije bitno niti je li njegov prosječni glasač nižeg obrazovanja, gdje je svaki deveti završio tek osnovnu školu, a jedva 26 posto ih ima fakultet, a baš je tako. Nije bitno je li u Sabor s njihove liste ušlo samo 9 žena od 66 sabornika, iako je sve to bitno. Najbitnije je da je    Hrvatska nasuprot strahu birala - sigurnost. HDZ nije samo odglumio predizbornu kampanju „Sigurna Hrvatska", već nam je svima ponudio kontinuitet, stabilnost i sigurnost. Vlada će biti formirana „preko noći", bez navlačenja i odugovlačenja, tr­govanja i korupcije na javnoj trpezi. To je ono što je pobijedilo sve druge stranke: taj osjećaj kad si siguran i kad te nije strah.

     Tek je iz rezultata ovih izbora moguće iščitati koliko je straha u narod unijela retorika Domoljubnog pokreta i dijelom Mosta, koliko su istupi Hasanbegovića, Glasnovića i Zekanovića i Ruže Tomašić, pa onda i Škore i Raspudića o silovanim ženama i po­bačaju, unijeli gađenja i nemira u duše građana. I tek je sada posve jasno da nije narod glasao za HDZ zbog korone, već zbog želje za normalnom zemljom. Tu normalnost je u ovom trenutku jamčio samo HDZ.

     Točno je i da je 40 posto glasača SDP-a (Restart) starije od 60 godina, jer je tamo ponuđeni jelovnik bio ravan bakanalijama starih Rimljana. Kao da je ponuda za umirovljenike napuhavana jer su im na listama bila uglavnom stara, potrošena lica, pa su ispisali svoju listu želja.

     Tako je jedina umirovljenička čestitka otišla Plenkoviću. Po­bjednicima i treba čestitati. U čestitki je pisalo i da ih podsjećamo kako je udjel prosječne mirovine u prosječnoj plaći u RH pao ispod 38 posto, da više od polovice umirovljenika prima miro­vinu nižu od hrvatske linije siromaštva koja iznosi 2.485 kuna, da je previše kontejner-umirovljenika, poniženih i prevarenih.

     Izrazili smo nadu da će nova Vlada pronaći načina da po­veća mirovine i uvede pravednije usklađivanje s rastom plaća, a svakako bi trebalo uvesti i novi model obiteljskih mirovina. Zatražili smo prijenos vlasničkih prava nad domovima za starije i nemoćne na županije i Grad Zagreb i još puno toga što bi se trebalo naći na dnevnom redu savjetodavnog tijela Vlade, Na­cionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Jer sigurnost nije samo floskula. Sigurnost ima cijenu i vraća dostojanstvo i blagostanje. Najvažnije je pravovremeno se zaštititi od onih koji se hrane vašim osjećajima nesigurnosti. Upravo to su glasači učinili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

    

HZMO odbio pravo na izvanrednu dostavu mirovina poštom

Banke se pitaju?

 

     Tako je to pred bankom iza ugla svakog desetoga u mjesecu. A sada je kolona razvučena s razmakom na više stotina metara umirovljenica i umirovljenika koji čekaju na svoju mirovinu satima. Mnogi i nemaju maske, jer ih nigdje nije bilo za kupiti. Eldorado za koronavirus. No, ovi zagrebački umirovljenici još su privilegi­rani, možda su samo kilometar-dva morali pješačiti do prve svoje banke da bi mogli podići cijelu mirovinu, jer kako će inače kupovati hranu.     Kako je onima koji nam se javljaju iz sela u zabiti, gdje je najbliži bankomat udaljen i po 15-30 kilometara, a banke ili pošte još više. Nema više javnog prijevoza, zbog korone nema susjeda koji će povesti zaboravljene starce u izolaciji do najbližeg grada. Kako da takvi dođu do mirovine?

Bez svijesti o izvanrednim okolnostima

     Nakon što je„legendarni" bivši ministar Mirando Mrsić od 1.1.2014. godine za nove umirovljenike ukinuo mogućnost dostave mirovina putem pošte, kada nije prihvatio argumente predstavnika Sindikata umi­rovljenika Hrvatske u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe kako ima slabije pokretnih umirovljenika, invalida, onih koji stanuju na najvišim katovima, u zametnutim zaseocima, u planinama, otocima ili selima bez bankomata, niti jedan novi ministar nije popustio. Danas samo oko 80 tisuća umirovljenika prima mirovine iz ruku poštara, i to oni koji su umirovljeni prije 31.12.2013. godine. Svi drugi moraju prohodati kako znaju i mogu barem taj jedan dan u mjesecu da podignu na šalteru svoju mirovinu. I sada kad je to ravno ugrožavanju ži­vota zbog propisane izolacije u doba koronavirusa.

     Pa neka se služe bankomatima, kažu neoliberalni dečki na mjestima odlučivanja, kojima je posve normalno da se svatko zna služiti bankomatom i elektronskim bankarstvom, iako je informatički pismenih među starijim građanima jedva dvadesetak posto. Pa onda, kažu ti dečki, neka uzmu „osobu od povjerenja" kojoj će dati svoju karticu i pin da im s banko­mata podigne novac. Koliko su svjesni da time zazivaju na kršenje zakona i porast prije­vara starih od strane i članova obitelji, susjeda i poznanika.

     A sve je to još više komplici­rano epidemijom koja nije ni dosegla svoj vrh. I čijem će bujanju doprinijeti upravo ti neoliberalni dečki koji stari­je osobe šalju u beskonačne redove pred bankama, a mnogima izvan gradova onemogućavaju uopće doći do svoje mirovine i osuđuju ih na glad i bijedu.

Bez socijalne osjetljivosti

     Nakon učestalih upita umirovljenika putem telefona i elektronske pošte, 31. ožujka 2020. Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske uputili su ravnatelju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osigu­ranje Ivanu Serdaru žurnu inicijativu za izvanrednu mjeru - privremeno uvođenje dostave mirovina poštom prema zahtjevu korisnika, računajući da će takvo privre­meno rješenje biti prihvaćeno s razumi­jevanjem, osobito u vrijeme kad se hitne mjere uvode i za bezazlenija pitanja. No, socijalna osjetljivost očito nije značajka šefa HZMO-a, koji je hladno i bez puno razmišljanja odbio prepoznati problem. Možda nije čuo da u svim susjednim zemlja­ma poštari i dalje nose mirovine svugdje gdje je to potrebno, da je npr. albanski krizni stožer kao jednu od glavnih mjera za sprječavanje širenja pandemije uveo obveznu isplatu mirovina putem pošte, ali našem HZMO-u ima važnijih stvari od ljudskih života i prava.

     Naime, već 2. travnja je stigao odgovor spomenutog ravnatelja Serdara u kojemu kao prvo navodi kako„ne postoji zakonska mogućnost isplate mirovinskih primanja novim umirovljenicima preko pošte niti Zavod u izvanrednim okolnostima može samostalno donijeti takvu privremenu mjeru, jer troškovi isplate mirovina koje Zavod isplaćuje preko    Hrvatske pošte terete sredstva državnog proračuna te se ti rashodi ne mogu povećavati iznad visine planiranih sredstava". Uglavnom, nije bitan ni koronavirus, niti izvanredni uvjeti života, već je tamošnjem birokratima presudno što piše u nekom zakonu koji i svojom intervencijom mogu izmijeniti, kao da je to zabetonirano i za budućnost. A još bitnije im je što dostava mirovina putem pošte - košta. Da ne bi slučajno dali kunu više „svojim korisnicima"?!

Banke su na vlasti

     Zaključno, Serdar navodi kako HZMO „radi u otežanim uvjetima u ovim izvan­rednim okolnostima sa smanjenim brojem ljudi zbog koronavirusa i oštećenja dijela radnog prostora u Zagrebu zbog potresa te u navedenim okolnostima ulaže sve napore kako bi svojim korisnicima isplatio mirovine na vrijeme isto kao u redovnim okolnostima". Čestitke zaposlenicima HZMO-a, jer doista su pripreme za mirovine, zajedno s usklađivanjem, provedene u roku i kvalitetno.

     Parodično je, međutim, što Serdar umi­rovljeničkim udrugama MUH-u i SUH-u predlaže da se sami direktno obrate bankama i zamole ih da one organizira­ju dostavu mirovina poštom ili na neki drugi način bliže mjestima prebivališta, što i nije čudno kad se zna da je dotični ravnatelj svo prethodno radno iskustvo stekao u financijskoj industriji pa se ban­kama ništa ne može narediti ili propisati, čak niti u izvanrednim situacijama, a niti ugroziti njihovu dominaciju na tržištu isplate mirovina.

     Umirovljeničke udruge neće na ovome stati. Uskoro slijedi inicijativa za izvanrednu mjeru Nacionalnom stožeru Civilne zaštite. Možda je njima stalo do starijih...

Jasna A. Petrović