UVODNA RIJEČ

Arheolozi vole stare

Piše: Jasna A. Petrović

     Politički tajnik HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ante Sanader jako voli arheologe. Tako je nezaposlenog bivšeg gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića, na­kon pola godine nagradne političke plaće, 2013. zaposlio bez natječaja i kvalifikacija na posao ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu. U međuvremenu je ravnatelj prije dvije godine pravomoćno osuđen zbog zloupotre­be položaja, ali to nije umanjilo ljubav Sanadera za stra­načkog mu frenda Škaričića.

     Osim toga sigurno je to vrli Ante učinio u dobroj vje­ri, jer voli prvu damu krimića Agathu Christie čiji je drugi muž bio ugledan arheolog, pa je poznata po izreci da je „idealan muž arheolog jer što je žena starija to ga više zanima''.

     Tako je valjda dobroćudno sudio i Sanader, uvjeren kako je arheolog idealno zvanje za starački dom, a k tome je negdje, kako sam glavni lik Škaričić kaže, treba­lo ga zaposliti nakon što je 18 godina bio gradonačelnik. Nazdravlje.

     No, možda neki arheolozi toliko vole stare da su im draži što su antikniji, pa čak i do linije smrti. Možda se tu krije tajna umirućih staraca iz splitskih domova za starije i nemoćne Zenta i Vukovarska, ali i nevjerojatne toleran­cije stručne javnosti spram rukovodećih osoba.

     Zdravstvena inspekcija Vilija Beroša je ocijenila kako nitko nije kriv za pomrle starice i starce, iako je očito kako je glavna sestra preuzela odgovornost skrbi o korisnici­ma i spašavala što je mogla, nabavljala sa svih strana ši­vane maskice, jer ih ravnatelj, a niti osnivač Blaženko Bo- ban, župan Splitsko-dalmatinske županije, nisu osigurali. Bez zaštitne opreme, kako su zaposleni mogli štititi i sebe i korisnike? Virus je tako poludio, ali nitko nije kriv. Mrtvi su krivi jer su stari. Virus je kriv.

     Ministrica socijale Vesna Bedeković u maski Harry Po- ttera se 8. travnja uprizorila u Splitu, bez da je sa sobom povela svoju socijalnu inspekciju ili barem priznala da ju je raspustila još 16. ožujka, a ponovo aktivirala dva dana nakon splitske presice. I dok je Beroš pokrivao druge, Be- deković je pokrivala sebe. Uostalom, sličan je to slučaj, žena je kao osnovni studij završila za učiteljicu, što je nije nimalo pripremilo za posao iz socijale. To ekipi na vlasti nije važno. Glavno da su njihovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

   

MEĐUNARODNA SURADNJA

Bratimljenje talijanskih i hrvatskih umirovljenika

 

     U Zagrebu je 19. veljače 2020. odr­žan radni skup talijanskog tromi- lijunskog sindikata umirovljenika SPI CGIL, na čelu s Danilom Toccaneom i Eziom Medeotom, s predstavnicima Sindikata umirovljenika Hrvatske, na čelu s Jasnom A. Petrović. Prikazana je dosadašnja dvadesetogodišnja surad­nja, koja se nakon svih zbratimljenih podružnica u Istri s „legama" iz regija Veneto i Emilia Romagna, prošle go­dine proširila i na cijelu Dalmaciju te Dubrovačko-neretvansku županiju.

     Već 14. svibnja, ako prođe sve dobro s koronavirusom, planirano je bratimljenje Povjereništva SUH-a grada Zagreba s„legom" iz Bologne, dok bi se SUH-ove podružnice iz Velike Gorice, Vrbovca, Dugog Sela i Samobora zbratimile s Trentom, Padovom, Bolzanom i drugim„legama". Tada bi se u Zagrebu održala tematska konferencija te odr­žalo i svečano potpisivanje sporazuma o suradnji.

     Model bratimljenja podružnica vrlo je koristan kao platforma za zajedništvo i razmjenu iskustava, kao i zbog zajed­ničkih nastupa u regiji te na razini Eu­rope, gdje se definira sve više politika u vezi umirovljenika.